Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi lähettää Naton suurharjoitukseen Hornet-hävittäjiä ja erikoisjoukkoja

Syksyn sotaharjoitukset ovat puolustusliiton laajimmat sitten vuoden 2002

Kotimaa
 

Suomi osallistuu hävittäjillä ja erikoisjoukoilla ensi kuussa käynnistyviin Naton suuriin sotaharjoituksiin Etelä-Euroopassa.

Kyseessä ovat puolustusliiton suurimmat harjoitukset sitten vuoden 2002, korostetaan Naton tiedotteessa. Harjoituksen nimeksi on annettu Trident Juncture 2015.

Kaksiosaisiin harjoituksiin osallistuu loka-marraskuun aikana noin 36 000 henkilöä. Osallistujina on 30 valtiota, joista osa on Suomen kaltaisia Naton kumppanuusmaita. Alkuvaiheen komentokeskusharjoituksessa ovat mukana myös EU ja Afrikan unioni.

Suomi osallistuu harjoituksiin pääasiassa Portugalissa. Harjoitukset ulottuvat lisäksi Italiaan, Espanjaan ja merialueille. Komentoharjoituksia käydään Kanadassa ja Norjassa asti.

Tärkeimpänä tavoitteena on testata ja kouluttaa uusittuja NRF -nopean toiminnan joukkoja, sanoo Naton yhdistettyä esikuntaa Hollannin Brunsumissa komentava kenraali Hans Lothar Domröse tiedotteessa.

NRF -joukkojen vahvistamisesta sovittiin Naton huippukokouksessa vuosi sitten. Joukot ovat avainasemassa nopean toiminnan kyvyssä, joka on noussut kriisinhallinnan tilalle Naton painopisteeksi Venäjän Ukrainassa johtamien sotatoimien myötä.

Sotilaslähteiden mukaan Suomesta harjoitukseen osallistuu kuusi Hornet -hävittäjää ja 70 sotilaan tukiosasto sekä 60 maavoimien erikoisjoukkojen sotilasta Utista. Mukana on myös esikuntaupseereita.

Tasavallan presidentti ja valtioneuvosto tekivät linjauksen osallistumisesta ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa jo toukokuussa 2013.

Suomen hävittäjien tukikohta on Bejassa Portugalin eteläisellä Alentejon alueella. Erikoisjoukkojen tarkempi toiminta-alue Portugalissa ei ole tiedossa.

Osallistuminen selvästi Naton yhteispuolustusta koskevan viidennen artiklan piiriin kuuluviin harjoituksiin ei ole enää uutta Suomelle eikä Ruotsille, jotka ovat mukana Naton tehostetussa kumppanuusohjelmassa. Kun Suomi aiemmin perusteli harjoituksiin osallistumista kriisinhallintavalmiuksien parantamisella, on nykyään perusteena myös Suomen oman puolustuksen voimavarojen vahvistaminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat