Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuorotteluvapaa-aika saattaa puolittua

Vaatimus työhistoriasta voi pidentyä jopa 20 vuoteen

Kotimaa
 

Vuorotteluvapaaseen kaavaillaan isoja kiristyksiä ensi vuonna. HS:n tietojen mukaan vuorotteluvapaalle jäävän työhistoriavaatimusta harkitaan pidennettäväksi peräti neljällä vuodella kahteenkymmeneen vuoteen.

Harkinnassa on myös vuorotteluvapaan keston lyhentäminen jopa lähes puoleen nykyisestä. Nykyään vuorotteluvapaan pituus on 100–360 kalenteripäivää.

Hallitus ilmoitti toukokuussa hallitusohjelmassa havittelevansa vuorotteluvapaaseen noin 50 miljoonan euron säästöjä.

Vuorotteluvapaata koskevan lakiesityksen antaa sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps). Hallituksen esitys on tulossa eduskunnan käsittelyyn kuun vaihteessa niin sanottuna budjettilakina.

Hallituksessa oli pohdittu myös koko vuorotteluvapaajärjestelmästä luopumista, työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps) kertoi aiemmin syksyllä.

Jos vuorotteluvapaasta luovuttaisiin myöhemmin kokonaan, säästöä kertyisi lisää arviolta 40 miljoonaa euroa.

Vuorotteluvapaan ehdot kiristyivät jo viime syksynä. Vapaalle jäävällä pitää nykyään olla työhistoriaa 16 vuotta, eikä vapaalta voi jäädä enää suoraan eläkkeelle.

Lisäksi vapaalle jäävän yläikärajaksi asetettiin 60 vuotta. Ikäraja ei koske ennen vuotta 1957 syntyneitä.

Vuorotteluvapaan sijaiseksi palkattavan täytyy olla ollut työttömänä yhtäjaksoisesti tai osissa vähintään 90 kalenteripäivää ennen työsuhdetta. Aikaisemmin edellytys oli yksi työtön päivä.

90 päivän työttömyysehto ei koske alle 30-vuotiaita työttömiä työnhakijoita, joiden ammatti- tai korkeakoulututkinnon suorittamisesta on kulunut enintään vuosi.

Heillä aikaisempi yhden päivän työttömyysedellytys on edelleen voimassa. Yhden päivän työttömyys riittää myös, jos sijainen on vuorotteluvapaan alkaessa alle 25-vuotias tai yli 55-vuotias.

Vuorotteluvapaata pidettäessä kunkin jakson vähimmäispituus on satakalenteripäivää. Uudelle vuorotteluvapaalle voi jäädä oltuaan välissä viisi vuotta töissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat