Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestelykeskus avautuu Torniossa

Kotimaa
 

Turvapaikanhakijoiden järjestelykeskus avataan Torniossa ensi tiistaina. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg vahvisti torstaisen valtioneuvoston istunnon jälkeen, että keskus perustetaan Tornion yhteislyseon lukion entisiin tiloihin kaupungin keskustassa.

Tornion kaupunginvaltuusto äänestää tilojen luovuttamisesta maanantaina, mutta äänestyksen tulos ei voi enää estää keskuksen perustamista.

"Valtioneuvosto voi asetuksella määrätä heidät luovuttamaan tilat käyttöön. Poliittiset päättäjät sen Torniossa tietävät ja asiaa on valmisteltu hyvässä yhteistyössä", Nerg kertoo.

Ministeriön ensisijainen toive oli saada tilat käyttöön jo perjantaina. Koska keskuksen avaaminen siirtyi, Torniossa otetaan heti käyttöön kaksi uutta hätämajoitustilaa. Toinen on ammattiopiston tyhjissä tiloissa, toinen entisessä toimistorakennuksessa.

"Järjestelykeskukselle ei löytynyt toista tilaa, joten lisäämme hätämajoitusta, kunnes järjestelykeskus saadaan käyttöön", Nerg totesi.

Perjantain mielenilmausten aiheuttamat seisaukset bussiliikenteeseen ruuhkauttavat turvapaikanhakijoiden tilannetta rajalla. Hätämajoitusta lisätään, jotta ihmiset eivät jää yöksi ulkoilmaan.

Järjestelykeskuksen perustaminen on Suomessa poikkeuksellinen menettely. Sellaiselle ei ole ollut koskaan aiemmin tarvetta.

Menettely ei vaatinut lakimuutoksia, sillä ulkomaalaislaissa on valmiiksi pykälä, jonka perusteella keskus voidaan perustaa.

Turvapaikanhakijat ohjataan tiistaista alkaen järjestelykeskukseen heidän ylitettyään Suomen rajan. Heillä ei ole oikeutta poistua keskuksesta ennen kuin poliisi on rekisteröinyt heidät.

Poliisi ja rajaviranomaiset valvovat rajaa ympäri vuorokauden. Heillä on oikeus tästä eteenpäin velvoittaa ihmisiä siirtymään järjestelykeskukseen.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen muistuttaa, että matkakeskus sijaitsee Ruotsin puolella. Suomen viranomaiset eivät voi päivystää siellä, mutta Kolehmainen luottaa vapaaehtoisten ohjaavan turvapaikanhakijat oikeaan paikkaan.

Koulutilat on tarkoitus jakaa kahtia: suljettuun ja avoimeen osastoon. Avoimelle puolelle hakija pääsee, kun rekisteröinti on tehty. Järjestelykeskuksessa oleskelu saa lain mukaan kestää enintään viikon.

Järjestelykeskuksen perustaminen vähentää selkeästi Suomen vastaanottokeskuksiin sijoitettavien turvapaikanhakijoiden määrää. Kolehmainen sanoo, että niin sanotut Dublin-tapaukset voidaan käännyttää takaisin jo järjestelykeskuksessa tehtävän rekisteröinnin ja sormenjälkien ottamisen jälkeen. Dublin-tapauksessa turvapaikanhakija on jo aiemmin rekisteröitynyt hakijaksi jossain muussa EU-maassa.

Rekisteröinnin jälkeen hakijat ohjataan vastaanottokeskuksiin eri puolille Suomea.

"Tämä on iso logistinen kenttä, mutta siirtojen on tapahduttava nopeasti. Todennäköisesti heidät kuljetetaan eteenpäin sen mukaan, missä vastaanottokeskuksessa on tilaa", Nerg kuvaa.

Järjestely on Nergin mukaan sekä viranomaisten että turvapaikanhakijoiden etu. Tähän asti tulijat ovat olleet epätietoisia siitä, missä päin maata on tilaa.

Maahantuloreitille perustettava keskus vähentää merkittävästi poliisilaitosten työtä hakijoiden rekisteröimisessä. Näin poliisilaitokset voivat keskittyä ruuhkautuneeseen turvapaikkatutkintaan ja maasta poistamisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat