Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi seisahtuu – mihin se johtaa?

SAK:n johto pitää maanantaina kokouksen, joka voi jäädä historiankirjoihin

Kotimaa
 
Juha Sipilän tv-puhe kokonaisuudessaan
Juha Sipilän tv-puhe kokonaisuudessaan
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) esiintyi poikkeuksellisessa tv-puheessa keskiviikkoiltana. Puheen aikana hän perusteli hallituksen kaavailemia leikkauksia ja vetosi vielä työmarkkinaosapuoliin, jotta ne voisivat vielä itse etsiä korvaavia keinoja estää leikkaukset. Kuva: Yle.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) keskiviikkoillan televisiopuheen jälkeen saattoi monilla katsojilla herätä toivo rauhasta.

Lakkovuosi vältettäisiin, yritykset alkaisivat uskoa Suomeen, ja työpaikkoja tulisi lisää, kunhan työmarkkinajärjestöt tekisivät hallitukselle kustannuskilpailukykyä parantavan ehdotuksen.

Tehtäisiin niin kuin on aina Suomessa ollut tapana tehdä talouskriiseissä.

Voihan näinkin käydä, mutta se vaatisi luovaa vastaantuloa SAK:lta ja Elinkeinoelämän keskusliitolta.

Sipilä kuvaili, kuinka Suomesta on tullut yksi Euroopan heikoimmista talouksista. Hän mainitsi, kuinka samalla tavalla nopeasti velkaantuneissa ja kilpailukykynsä menettäneissä maissa on tehty paljon rajumpia leikkauksia työntekijöiden etuihin. Puheen tästä osuudesta järjestöt ovat samaa mieltä.

Puheen jälkeen Yleisradio haastatteli kahta kätilöä, jotka kertoivat ymmärtävänsä, että kaikkien pitää uhrautua. Heidän mielestään erityisen pahalta tuntuu, kun leikkaukset kohtelevat eri ryhmiä epätasapuolisesti.

Siis lisää oikeudenmukaisuutta. Se lienee palkansaajajärjestöjen ja hallituksen toive.

"Etsikää hankaliksi koettujen keinojen, kuten sunnuntailisän, tilalle helpompia keinoja työehtosopimusten sisältä", Sipilä sanoi.

"Koko hallituksen esittämä paketti voitaisiin korvata jatkamalla päivittäistä työaikaa parillakymmenellä minuutilla tai luopumalla lomarahoista", hän sanoi.

Sipilä olisi voinut myös sanoa, että vuoro- ja sunnuntaityölisäleikkaukset voisi korvata pidentämällä päivittäistä työaikaa viidellä minuutilla.

Jos esitykset olisivat hallituksen mielestä hyviä, hallitus lupaa unohtaa pakkolait. Pakkolait ovat keskeinen syy, miksi Suomi on tänään perjantaina pysähtynyt. Pakkolailla hallitus rajoittaa työmarkkinajärjestöjen oikeutta sopia työehdoista.

Puhe oli rauhoittava tähän asti, mutta seuraavaan viattomalta kuulostavaan lauseeseen tiivistyy työmarkkinakriisin perimmäinen syy: "Haluan korostaa, että paketin yksityiskohdat eivät ole arvovaltakysymys hallitukselle, mutta tavoitteesta emme voi tinkiä."

Tavoite on, että yritysten yksikkötyökustannukset alentuvat viisi prosenttia.

Toimihenkilöjä edustavalle STTK:lle ja korkeasti koulutettujen Akavan hallitukselle tavoite käy. Ne ovat valmiita etsimään sovun, kunhan saavat työnantajalta lisää myönnytyksiä, kuten vaikkapa parempaa turvaa ja tukea irtisanomisissa. Työnantaja on saamassa jo hallituksen pakkopaketilla haluamansa. Sen mielestä lisäuhrauksia ei tarvita, koska hallituksen paketissa on jo muutosturvan parannus.

Kyseessä on poikkeuksellinen tilanne, koska SAK:ta perinteisesti lähellä oleva STTK on lähtenyt eri teille kuin SAK. Toisaalta Akavan ja STTK:n esityksillä ei ole juuri mitään merkitystä, jos suurin palkansaajakeskusjärjestö SAK ei muuta mieltään.

SAK:n liitot ovat jo pariin kertaan linjanneet, että ne eivät hyväksy mitään hallituksen etukäteen määrittelemää päämäärää. Sovun teko on kiven alla, koska SAK:n liitot ovat ilmoittaneet myös, ettei kokonaistyöaikaan puututa. Jos nämä kaksi kohtaa pysyvät voimassa, esitystä ei tule, koska hallitus on ilmoittanut pitävänsä päämääränsä.

Uusi yhteinen esitys olisi helpompi saada aikaan, ellei nyt taisteltaisi myös vallasta. SAK:n mielestä hallitus on astunut liikaa työmarkkinakentälle.

Järjestö yrittää hätistää ministerejä reviiriltään. SAK on ilmoittanut valmistautuvansa pitkään marssiin.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi sanoi viikko sitten, että mielenilmaus on keltainen kortti hallitukselle. Jalkapallossa keltaisen kortin jälkeen jaetaan punainen kortti eli poistetaan pelaaja kentältä. Se on kovaa puhetta demokratiassa.

Ensi maanantaina SAK:n työvaliokunta todennäköisesti tekee alustavan päätöksen järjestön suunnasta.

Kyseessä voi olla historiallinen kokous. Sen käsissä on pitkälti, mihin taistelu viidestä prosentista kääntyy.

OIKAISU 20.9.2015: Jutussa kerrottaan virheellisesti, että Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi on sanonut, että mielenilmaus on keltainen kortti hallitukselle. Keltaisesta kortista on puhunut muun muassa AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen, mutta ei Harjuniemi.

Vanhanen ja Urpilainen ruotivat pääministerin tv-puhetta
Vanhanen ja Urpilainen ruotivat pääministerin tv-puhetta
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen ja kansanedustaja, entinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) ruotivat HSTV:n studiokeskustelussa pääministerin tv-puhetta.
Sunnuntailisien leikkaus valvotti Sipilää
Sunnuntailisien leikkaus valvotti Sipilää
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kannusti tv-puheessaan työmarkkinaosapuolia etsimään säästökeinoja työsopimusten sisältä ennen kuin hallitus esittelee leikkauksensa eduskunnalle. Aikaa on vain muutama päivä. Video on lyhyt ote pääministerin tv-puheesta. Kuva: Yle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat