Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irakilaiset tulevat nyt mieluummin Suomeen kuin Ruotsiin

Suomi on hyväksynyt Ruotsia enemmän turvapaikkahakemuksia

Kotimaa
 

Suomeen on tullut elo–syyskuussa yli 3 000 irakilaista turvapaikanhakijaa. Tämän vuoden aikana irakilaisia on saapunut Suomeen jo 6 200, eli useampi kuin joka toinen turvapaikanhakija on lähtöisin Irakista.

Terroristijärjestö Isis lietsoo kauhua suuressa osassa Irakia. Tilanne on ajanut asukkaita turvallisemmille alueille kotimaassaan ja myös maan rajojen ulkopuolelle.

HS raportoi torstaina, että tunnelma pakolaisleirillä Pohjois-Irakissa on lohduton ja toivoton.

Mutta miksi noin kaksi kolmesta Ruotsiin tulevasta irakilaisesta jatkaa suoraan Haaparannan kautta Suomeen?

Pääsyitä on kaksi.

Ensinnäkin Suomessa asuu melko paljon irakilaisia. Suomessa asuu runsaat 7 000 Irakin kansalaista, ja vuoden 1990 jälkeen 5 000 irakilaista on saanut Suomen kansalaisuuden. Irakilaisia on Suomessa suunnilleen yhtä paljon kuin kiinalaisia tai thaimaalaisia.

Samasta syystä syyrialaispakolaiset jäävät Ruotsiin: siellä on paljon syyrialaisia, myös ystäviä tai sukulaisia.

Toinen syy on se, että perinteinen asetelma on kääntynyt päälaelleen: Suomi on tänä vuonna hyväksynyt enemmän irakilaisten turvapaikkahakemuksia kuin Ruotsi. Suomi on hyväksynyt tänä vuonna noin puolet irakilaisten hakemuksista, Ruotsi kolmanneksen.

Osa irakilaispakolaisista uskoo, että Suomessa turvapaikka on todennäköisempi, päätöksen saa nopeammin ja yhteiskunta on suunnilleen samanlainen. Siksi he tulevat rajan yli Tornioon.

Ruotsi on tulkinnut joitain Irakin alueita turvallisemmiksi kuin Suomi. Molempien maiden maahanmuuttovirastot pohjaavat turvallisuusarvionsa YK:n, järjestöjen ja oman maan viranomaisten tietoihin.

Toistaiseksi Suomi on tulkinnut Irakin tilannetta suojelevammin kuin Ruotsi, mutta nyt maahan tulleiden irakilaisten hakemukset käsitellään vasta kuukausien päästä.

Suomen erottaa muista Pohjoismaista myös se, ettei Suomella ole Irakin kanssa takaisinottosopimusta toisin kuin muilla Pohjoismailla.

Sopimus mahdollistaa kielteisen päätöksen saavien palauttamisen kotimaahansa.

Sisäministeriö on käynnistämässä neuvotteluja asiasta sekä Irakin että Afganistanin kanssa. Siihen asti Suomi käyttää vapaaehtoista palautusta ja uudelleensijoittumistukea.

 

Juttuun on haastateltu johtaja Juha Similää Maahanmuuttovirastosta, ylijohtaja Jorma Vuoriota sisäministeriöstä, tiedotuspäällikkö Markku Aikomusta YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:stä ja Suomessa vuodesta 2009 asunutta irakilaista Kaid Yousif Kasimia Suomen Pakolaisavun kautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat