Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raitiovaunut ja metro eivät kulje koko päivänä

Mielenosoituspäivä hankaloittaa monia arjen asioita

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Rio Gandara HS
Kaupoissa on varauduttu siihen, että perjantaina ruokatoimituksia ei tule. Myyjä Heidi Sundström siirsi torstaina tavaraa Postitalon K-supermarketin varastosta myymälään.
Kaupoissa on varauduttu siihen, että perjantaina ruokatoimituksia ei tule. Myyjä Heidi Sundström siirsi torstaina tavaraa Postitalon K-supermarketin varastosta myymälään. Kuva: Rio Gandara HS

Ammattiliitot järjestävät perjantaina 18.9. kello 11–13 suuren poliittisen mielenilmauksen Helsingin keskustassa Rautatientorilla. Eri alojen työntekijät jäävät pois töistä omien ammattiliittojensa kehotusten mukaisesti.

Työt seisahtuvat esimerkiksi joukko- ja lentoliikenteessä. Mielenilmauksen takia Rautatientorille vievät tiet on suljettu perjantaina noin kello 9.30–14.

Koulut
Opetusalan ammattijärjestö OAJ arvioi, että kaikki koulut pysyvät auki perjantaina.

Ylioppilaskirjoitukset hoidetaan normaalisti. Jos lukiolainen myöhästyy ylioppilaskokeesta kulkuyhteyksien takia, hän voi saada kokeessa lisää aikaa.

Päiväkodit
Mielenilmaus sulkee kymmenet päiväkodit Helsingissä perjantaina. Tämän lisäksi osassa päiväkodeista ei järjestetä perjantaina jonkin tietyn päiväkotiryhmän toimintaa. Myös osa perhepäivähoidosta on suljettuna. Perjantaina ei järjestetä myöskään päiväkotien ja leikkipuistojen kerhotoimintaa.

Helsingin varhaiskasvatusviraston mukaan päivähoitoa pyritään kuitenkin tarjoamaan kaikille lapsille, jotka tarvitsevat perjantaina hoitoa.

Ympärivuorokautiset päiväkodit ovat perjantaina auki. Myös kehitysvammaisten ja monivammaisten lasten ryhmät ovat auki. Kehitysvammaisten ja autististen koululaisten iltapäivätoiminta järjestetään myös normaalisti.

Tarkemmin mielenilmauksen vaikutuksista päiväkoteihin voit lukea täältä.

Perjantaina suljettuna on myös osa Helsingin leikkipuistoista. Kiinni ovat Kannelmäen, Vähätuvan, Santahaminan, Linnunradan ja Isonevan leikkipuistot. Myös Torpparinmäen, Naapurin, Kajuutan, Betanian ja Sahramin perhetalot ovat suljettuna.

Vantaalla kaikki päiväkodit pyritään pitämään auki kello 8–16 välisenä aikana. Tämän lisäksi ympärivuorokautiset päiväkodit ovat auki normaalisti. Sen sijaan avoimet päiväkodit, asukaspuistot ja kerhot ovat suljettuna.

Espoon päiväkodit ovat pääosin auki. Avustajapalvelut toimivat pääosin normaalisti. Myös esiopetukseen liittyvä päivähoito ja peruskoululaisten iltapäivätoimintaa järjestetään pääosin tavalliseen tapaan. Espoon koulut, päiväkodit ja iltapäiväkerhot tiedottavat toiminnan järjestämisestä suoraan huoltajille.

Joukkoliikenne
Useat linja-autoyhtiöt eivät aja vuorojaan perjantaiaamuna kello kolmen ja lauantaiaamuna kello kolmen välisenä aikana.

Linja-autoliikenteessä töiden seisahtuminen kattaa myös kaikki lähi-, paikallis- ja kaukoliikenteen sisältäen pikavuorot, mutta tilausvuorot ja tilausajoliikenne ajetaan koko Suomessa.

Lisäksi ainakin Onnibus aikoo ajaa sata vuoroa perjantaina. Myös Pohjolan liikenne hoitaa esimiesvoimin osan Finnairin lentokenttäbussin vuoroista.

Junat seisovat perjantaina aamukuuden ja iltakuuden välillä. Ennen aamukuutta lähtevät junat ajetaan perille. Aamulla ennen kello kuutta ei ajeta yhtään lähiliikenteen vuoroa.

Venäjän-liikenteessä perutaan sekä Suomesta että Venäjältä päivän kolme ensimmäistä Allegro-vuoroa.

Raitiovaunut seisovat koko perjantain aamun ensimmäisistä vuoroista yöliikenteen loppuun. Mahdolliset poikkeusjärjestelyt ratkeavat torstaina.

Metrot seisovat koko perjantain aamun ensimmäisistä vuoroista yöliikenteen loppuun.

Pääkaupunkiseudulla toimiva Kutsuplus-tilausbussipalvelu liikennöi perjantaina normaalisti kello 6–24. Kutsuplussan palvelualue rajoittuu pohjoisessa Kehä ykköseen, idässä Itäkeskukseen ja lännessä Tapiolaan. Ruuhkan takia keskipäivän ajaksi kuitenkin poistetaan muutama pysäkki käytöstä Rautatientorin ympäriltä.

Taksit
Taksit kulkevat todennäköisesti normaalisti. Helsingin taksit ajavat perjantaina täydellä miehityksellä, mutta palvelu saattaa silti ruuhkautua.

Taksin tilaaminen ennakkoon perjantaiksi Helsingissä onnistuu enää siinä tapauksessa, että kyytiä tarvitsee kello 17:n jälkeen. Taksikeskus ei pysty enää ottamaan vastaan lisää ennakkotilauksia aamuneljästä iltapäiväviiteen ulottuvalle aikavälille.

Lauttaliikenne
Suomen Lauttaliikenteen eli Finferriesin yhteisalusten ja lautta-alusten reiteillä on liikennekatkos perjantaina kello 11–13. Tämä koskee aluksia seuraavilla reiteillä: Parainen-Nauvo, Nauvo-Korppoo, Korppoo-Houtskari-Norrskata, Hailuoto, Kasnäs–Hiittinen, Iniö-Kustavi, Nauvon pohjoinen reitti, Velkuan reittialue, Kotka-Pyhtää-reittialue. Kaikkien Finferriesin lossien reiteillä on liikennekatkos kello 11-18.

Myös lauttaliikenne Suomenlinnaan pysähtyy. Lautat seisovat laiturissa kello 11–13. Mielenilmaus pysäyttää niin Katajanokan ja Suomenlinnan välillä kulkevan huoltolautta M/S Ehrensvärdin kuin Kauppatorilta Suomenlinnaan ajavien henkilölauttojenkin liikennöinnin.

Mahdolliset hätäkuljetukset tullaan kuitenkin hoitamaan.

Pysäköinti
Helsingin keskustan parkkihalleissa on erikoistarjouksia koko perjantain pysäköinnistä. Europark P-Cityforum tarjoaa pysäköinnin 25 eurolla päiväksi ja Q-Parkin viidessä hallissa päivähinta on 15 euroa. Lue lisää.

HS seuraa parkkihallien vapaiden paikkojen määrää koko ajan. Jatkuvasti päivittyvä tilanne löytyy täältä.

Pysäköinninvalvojat ovat perjantaina töissä normaalisti.

Liikennejärjestelyt
Helsingin poliisi suosittelee välttämään autoilua Helsingin ydinkeskustan liepeillä suurmielenosoituksen aikaan.

Rautatientorilla järjestettävän mielenilmauksen takia Rautatientorille vievät tiet on suljettu perjantaina noin kello 9.30–14. Hakaniemen suunnasta kadut on suljettu Kaisaniemen liikenneympyrän kohdalta kohti Rautatieasemaa, lännessä Mannerheimintieltä itään.

Hakaniemen suunnasta Unioninkatua tuleva liikenne ohjataan Kaisaniemenkadun, Liisankadun ja Unioninkadun liikenneympyrästä Unioninkatua etelään kohti Senaatintoria. Myös Kaivokadun ja Postikadun liikenne suljetaan todennäköisesti, riippuen siitä, kuinka paljon mielenosoitukseen osallistuu ihmisiä.

Lentoliikenne
Työnseisaus ruuhkauttaa Helsinki-Vantaan lentoasemaa pitkin päivää. Myöhästymisiä on odotettavissa erityisesti iltapäivän ja illan aikana. Finavian mukaan lennonjohto-, asemataso-, turvatarkastus- ja muut palvelut hoidetaan työnseisauksen aikana esimiesvoimin ja tilapäisjärjestelyin.

Lennonjohtajat, lentokenttien maahenkilökunta, lentoemännät ja stuertit ovat lakossa kello 11.00–13.00. AKT:n lentokentillä toimiva jäsenhenkilöstö lopettaa työt koko päiväksi.

Peruutusten ja aikataulumuutosten osalta matkustajia pyydetään seuraamaan oman lentoyhtiön tai matkanjärjestäjän tiedotusta. Finnair antaa asiakkaidensa vaihtaa maksutta lentoja, jotka on varattu perjantaille.

Lentoaseman ravintola- ja myymäläpalvelut pyritään pitämään normaalisti auki.

Juna- ja linja-autoyhteydet lentoasemalle ovat pääosin poikki. Finnairin lentokenttäbussi kulkee lentoasemalle kello 9–14, mutta lähtö- ja saapumispysäkkinä on poikkeuksellisesti Hesperian puiston pysäkki Elielin aukion oletetun ruuhkautumisen vuoksi. Finnairin bussin vuoroväliä on harvennettu. Tarkemmin lentoaseman järjestelyistä voit lukea täältä.

Poliisi
Palkansaajajärjestö Pardia on mukana perjantain mielenosoituksessa, järjestön hallitus päätti maanantaina. Se tarkoittaa käytännössä, että myös poliisit ovat siinä mukana.

Mielenilmaisuun osallistuvien poliisien joukkoa rajataan, jottei kansalaisten henkeä ja terveyttä vakavasti vaaranneta tai omaisuutta uhata.

Terveyskeskukset
Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöt Tehy ja Super kehottavat jäseniään mukaan mielenosoitukseen, mutta vain työajan ulkopuolella. Mielenosoituksen ei pitäisi siis vaikuttaa terveyskeskusten toimintaan.

Mielenilmaus saattaa vaikuttaa Helsingin sosiaali- ja terveysviraston ei-kiireellisiin palveluihin. Kaupungin mukaan parhaillaan suunnitellaan, miten sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaiset pääsevät työpaikoilleen, kun joukkoliikenne ei toimi normaalisti.

Kaupat
Palvelualojen ammattiliitto Pam ohjeistaa jäseniään osallistumaan mielenosoitukseen tai keskeyttämään työt sen ajaksi perjantaina kello 11–13. Tämä vaikuttaa ainakin kauppoihin, ravintoloihin ja kahviloihin lounasaikaan.

SOK:n ja Keskon edustajien mukaan lähtökohtaisesti päivittäistavaramyymälät pyritään pitämään auki mielenilmauksen ajan.

AKT:stä kerrotaan, että ruokakuljetuksille ei ole haettu poikkeuslupia, eli käytännössä ruokatoimitukset kauppoihin pysähtyvät perjantaiksi. Se saattaa näkyä valikoimassa, etenkin tuoretavaroissa. Varastotyöntekijätkin osallistuvat mielenilmaukseen, mikä Pamin mukaan voi myös vaikuttaa kauppojen valikoimiin.

Lähes kaikki Alkot ovat Pamin mukaan suljettuna kello 11–13.

Ravintolat
Ravintolat yritetään pitää auki, mutta etenkin henkilöstöravintoloihin mielenilmaus voi vaikuttaa, koska niiden asiakasmääriä on vaikea arvioida. Lounasravintoloiden toiminnassa tai valikoimassa saattaa olla vajausta. Mikään ravintola ei ole ilmoittanut Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:lle aikovansa olla kiinni koko perjantain.

Pankit
Osuuspankin, Danske Bankin ja joidenkin pienempien pankkien toimihenkilöitä edustava ammattiliitto Pro kehottaa jäsenistöään osallistumaan puolen päivän molemmin puolin pidettävään mielenilmaisuun.

Pankkien ja konttorien johto päättää, pitääkö pankin auki vai ei. Se riippuu siitä, onko heillä toimihenkilöitä.

Postit
Kaikki Postin toiminnat sanomalehden varhaisjakelua lukuun ottamatta pysäytetään kello 6:n ja 18:n väliseksi ajaksi. Posti ei siis kulje perjantaina. Valtaosa postikonttoreista on kiinni, mutta kahdeksan konttoria palvelee asiakkaita eri puolilla maata. Avoinna olevat konttorit voi tarkistaa Postin verkkosivuilta.

Turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät lähetykset, kuten laboratorionäytteet, verilähetykset ja ruokakuljetukset on suljettu työnseisauksen ulkopuolelle ja pyritään hoitamaan, mutta keskiviikkoisen arvion perusteella niiden toteutumista normaalilla tavalla ei kapasiteettivajeen vuoksi voida taata.

Apteekit
Apteekkariliiton mukaan mielenosoitus ei sulje perjantaina apteekkeja, vaikka osa henkilökunnasta osallistuisi siihen. Apteekkarit pyrkivät pitämään apteekit auki työssä olevan henkilökuntansa kanssa.

Vakuutusyhtiöt
Osa vakuutusyhtiöiden konttoreista ja puhelinpalveluista on perjantaina todennäköisesti kiinni. Vakuutusväen liitto suosittelee jäseniään osallistumaan perjantain mielenilmaisuun. Liiton mukaan mielenilmaus kestää koko päivän, työvuoron alusta työvuoron loppuun.

Museot ja teatterit
Suomen museot ja teatterit ovat normaalisti auki.

Media
Lakko ei vaikuta tiedotusvälineiden ilmestymiseen perjantaina. Helsingin Sanomat seuraa tilannetta koko perjantain ja kaikki tärkeimmät päivään vaikuttavat asiat löydät etusivulta HS.fi.

Suomi pysähtyy perjantaina, miten tähän päädyttiin?
Suomi pysähtyy perjantaina, miten tähän päädyttiin?
Palkansaajien laaja mielenilmaus vaikuttaa kaikkien suomalaisten arkielämään perjantaina. Video kertaa lyhyesti tilanteeseen johtaneen tapahtumaketjun. Toimittaja: Mark Autio, grafiikka: Uolevi Holmberg, editointi: Arttu Luhtala.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat