Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Olemme kaikki samassa veneessä"

Nina Kallio lähtee mielenosoitukseen vapaapäivänä

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Apulaisosastonhoitaja Nina Kallio haluaa osoittaa mieltä matalapalkkaisten puolesta.
Apulaisosastonhoitaja Nina Kallio haluaa osoittaa mieltä matalapalkkaisten puolesta. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Yli 70 tehyläistä on lähdössä aikaisin perjantaina Helsinkiin suurmielenosoitukseen. Teho-osaston apulaisosastonhoitaja Nina Kallio Turun yliopistollisesta keskussairaalasta kertoo, että mukaan lähtevät vain ne, joiden poissaolo ei haittaa työntekoa.

"Mielenosoitukseen osallistuminen ei saa häiritä työntekoa osastolla eikä vaikuttaa mitenkään potilaisiin. Minä esimerkiksi pystyn lähtemään Helsinkiin, sillä minulla on vapaapäivä", Kallio sanoo.

Tehyläisiä on tulossa Helsinkiin yli kymmeneltä paikkakunnalta, esimerkiksi Joensuusta, Lappeenrannasta ja Kajaanista.

Lisäksi monelta paikkakunnalta lähtee SAK:n järjestämä kuljetus. Osa Tehyn aluetoimistoista esimerkiksi Rovaniemellä empi vielä torstaina matkaa Helsinkiin, sillä useilla paikkakunnilla järjestetään vastaava mielenosoitus.

Turusta tehyläiset lähtevät kahdella linja-autolla. Lähtijöitä on neuvottu ottamaan mukaan eväitä ja sateenkestävät vaatteet. Mielenosoituksessa kun ei suositella sateenvarjon käyttämistä. Mielenosoittajat saavat Helsingissä tarvittavaa rekvisiittaa, kuten ilmapalloja ja yhtenäiset t-paidat.

"Minä odotan Rautatientorille isoa väkimäärää ja isoa yhteishenkeä. Sellaista henkeä, että olemme kaikki samassa veneessä alasta riippumatta. Totta kai olen menossa sinne puolustamaan matalapalkkaisten naisten, ennen kaikkea hoitajien, etuja ja osoittamaan mieltä sen puolesta, ettei tämä ihan näin voi mennä", Kallio sanoo.

Hän ihmettelee, miksi hallituksen suunnitelmat eivät kohdistu myös yrityksiin.

"En ymmärrä sitä, miten matalapalkka-alojen ihmisiltä leikkaamalla saadaan lisättyä Suomen kilpailukykyä ja sitä kautta uusia työpaikkoja. Hallituksen pitäisi osoittaa, miten he piiskaavat suuryrityksiä niin, että uusia työpaikkoja syntyy. Missä ovat lupaukset siltä puolelta?"

Kallio uskoo, että työntekijäjärjestöt olisivat lähteneet mukaan yhteiskuntasopimukseen, jos neuvotteluasemaa ei olisi saneltu hallituksen puolelta heti alkuun.

"Neuvotteluissa on ollut väärä lähtökohta, eli hallitus on sanellut, mitä tehdään. Esimerkiksi minulla on pitkä lomaoikeus, ja olen valmis neuvottelemaan omista lomaoikeuksistani. Toisaalta minua harmittaa, että ne saavutetut edut, joita nyt karsitaan, eivät koskaan palaa", Kallio myöntää.

Hän muistuttaa, että jos hoitajien tulotaso laskee jopa 150–200 euroa kuukaudessa, se vaikuttaa myös hoitajien eläkkeisiin.

"Minua ei oikeastaan haittaa se yhden päivän sairauslomakarenssi. Mutta taloustilanne muuttuu osalle sietämättömäksi, jos karenssin jälkeen saa ensin 80 prosenttia palkasta ja sitten tippuu Kelan rahalle."

Hän uskoo, että osalla vaativiin toimenpiteisiin, kuten leikkauksiin, joutuneista on vaikeuksia selvitä sairaalalaskuistaan, lainoistaan ja perheen elättämisestä.

"En kerta kaikkiaan ymmärrä, mitä sillä haetaan, että ihmisten oloja kurjistetaan entisestään."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat