Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suppilovahveron sato paljastuu ensi viikolla

Viikonloppuna kannattaa mennä puolukkaan ja samalla tarkkailla sienitilannetta, neuvoo tutkija

Kotimaa
 
Herkkutatti
Herkkutatti

Herkkutatti ja muut ruokasienet antavat vielä odotuttaa itseään viime päivien sateista huolimatta. Runsaammin sieniä noussee ensi viikon aikana, mutta jo viikonloppuna Etelä-Suomen metsistä voi löytää esimerkiksi rouskusieniä, suppilovahveroita ja kantarelleja.

"Sienillä kestää muutama päivä nousta. Ennemminkin suosittelisin menemään viikonloppuna puolukkaan, sillä sitä on nyt metsät täynnä, ja sato on hyvälaatuinen. Samalla voi katsella, nouseeko ruokasientä", neuvoo vanhempi tutkija Kauko Salo Luonnonvarakeskuksesta.

Herkkutatin lopullisesta sadosta ei ole vielä varmuutta. Kaupallisesti merkittävän ruokasienen sato on kesän aikana ollut heikko, eikä sitä ole juurikaan tullut myyntiin. Elo- ja syyskuun vaihteen suhteellisen lämmin ja tuulinen sää kuivatti havumetsien humuskerroksen, jonka alla sienirihmastot ovat.

"Toivoa on yhä, jos vain sataisi kunnolla, yöpakkasia ei olisi ja päivälämpötila pyörisi kymmenen asteen paikkeilla. Mutta jos mennään kaksi viikkoa eteenpäin eikä herkkutattia näy, lokakuussa tilanne on jo vaikea."

Satokauden pelastumisesta ei ole takeita, mutta sienipiireissä herkkutattia odotellaan yhä. Pakkasöitä ei ole juuri ollut.

"Nyt kun sadetta on tullut, uskon, että sinirihmastot voivat elpyä maaperässä kohtuullisen nopeasti", sanoo toiminnanjohtaja Simo Moisio Arktiset aromit ry:stä.

Kantarellia eli keltavahveroa nousi kesällä kohtalaisesti, mikä ennakoi hyvää myös myöhään kypsyvälle suppilovahverolle. Suppilovahveron pääsato kypsynee piakkoin.

"Suppilovahveroa, myöhäissyksyn sientä, tulee vielä varmasti – todennäköisesti näiden sateiden jälkeen. Se on siitä hyvä sieni, ettei se hätkähdä pienestä kylmästä", Luken Salo kertoo.

Poimintakelpoisia ruokasieniä voi nousta metsiin jopa 360 miljoonaa kiloa. Sadosta korjataan vain pieni osa.

Sienet ovat herkkiä ilmansaasteille. Ne keräävät raskasmetalleja ja epäpuhtauksia, eikä niitä siksi kannata kerätä tehtaiden läheltä tai kaupunkipuistoista, Luonnonvarakeskus neuvoo.

Suppilovahvero
Suppilovahvero
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat