Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritysjohtaja ymmärtää Sipilää

Satamien pysähdys hiljentää kuljetusyhtiön, vaikka kukaan ei kuulu ammattiliittoon

Kotimaa
 
jukka gröndahl hs
Jukka Siilin kuljetusyrityksen työntekijät joutuvat jäämään tänään perjantaina kotiin, koska satamat ovat kiinni.
Jukka Siilin kuljetusyrityksen työntekijät joutuvat jäämään tänään perjantaina kotiin, koska satamat ovat kiinni. Kuva: jukka gröndahl hs

Jukka Siilin johtama kuljetusliike seisahtuu perjantain mielenilmauspäivänä, vaikka yksikään hänen 14 työntekijästään ei ole kuljetusalan ammattiliiton AKT:n jäsen.

Helsingin Express Oy pysähtyy, koska yhtiön autot eivät pääse Vuosaaren satamaan eivätkä muihinkaan Etelä-Suomen satamiin ahtaajien mielenilmauksen takia. Ahtaajat kuuluvat AKT:n sopimusaloihin.

"Työntekijöistämme 13 joutuu jäämään kotiin palkattomalle vapaapäivälle. Vain yhdelle löytyi työtehtäviä", Siili kertoo Vantaan Viinikassa yhtiön terminaalilla.

Yhtiön 13 ajoneuvoa kuljettavat irtoperävaunuja ja kontteja Etelä-Suomen satamiin ja niistä pois asiakkaidensa puolesta ulkomaanliikenteen tarpeisiin. Kuljetusalueena on koko Suomi. Kun satamat ovat kiinni, ei ole kuljetettavaa.

Jukka Siilin isä perusti yhtiöt 52 vuotta sitten. Nyt se on kolmen veljeksen hallussa. Kaikki ajavat edelleen. Jukalle ajoa kertyy vähemmän johtamisvelvoitteiden takia.

Jukka Siili ei osaa sanoa, miksi hänen työntekijänsä eivät kuulu liittoon, koska hän ei ole kysynyt – se ei hänen mielestään ole hänen asiansa. "Jos joku haluaa liittyä, se on jokaisen oma asia."

Aiemmin Siili oli itse "villi yrittäjä", koska yritys ei kuulunut työnantajaliittoon.

Vuonna 1997 työntekijöiden AKT antoi uhkavaatimuksen: joko liitytte työnantajiin tai ajot loppuvat. Siili liittyi Autoliikenteen työnantajaliittoon.

Siili sanoo ymmärtävänsä Sipilän hallituksen pyrkimykset. "Maailma on muuttunut, ja pitää tehdä päivitykset. Kustannuksia on kevennettävä."

Kuljetusalalla kilpailu kiristyy, kun ulkomaalaiset saavat entistä enemmän tilaa Suomessa. Aiemmin Siilin autot ajoivat myös ulkomailla.

"Piti tulla pois, koska emme pärjänneet hinnoilla niissä kisoissa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat