Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaisten tulo sai kauhavalaiset hämmentyneiksi

Vastaanottokeskuksen avaaminen pelottaa ja huolettaa mutta myös innostaa kaupungin asukkaita

Kotimaa
 
Kauhavalla pelätään, että turvapaikanhakijat kajoavat yläkoulun tyttöihin
Kauhavalla pelätään, että turvapaikanhakijat kajoavat yläkoulun tyttöihin
Kauhavalla avataan pian vastaanottokeskus, jonne odotetaan ainakin kolmeasataa turvapaikanhakijaa. Keskus on saanut monet eteläpohjalaisen kaupungin asukkaat pelkäämään, etenkin siksi, että se sijaitsee yläkoulun yhteydessä. Kaupunginvaltuutettu vaatii koulun turvatoimien kiristämistä. Kaupunginhallituksen pomo taas pelkää kantaväestön “typeryyksiä ja riehumista”. Toimittaja: Pekka Mykkänen, kuvaus ja leikkaus: Timo Aalto.

Vastaanottokeskuksen avaaminen on saanut pohjalaiskaupungin hämmennyksen tilaan: Kymmenet pelokkaat vanhemmat uhkaavat koulua oppilaiden vetämisellä, kaupunginvaltuutettu puuhaa turvasaattueita lapsille, kun taas kaupunginhallituksen pomo vaatii jäitä hattuun. Yleisenä pelkona on, että pian saapuvat vierasmaalaiset käyvät käsiksi Kauhavan tyttöihin.

Ihan kun puhutaan suoraan, niin kyse on raiskauksesta.

Raiskauksen pelosta.

Siitä, että murrosikäiset tytöt joutuvat samaan pihapiiriin tuntemattomien nuorten miesten kanssa.

Raiskauksen pelosta on kyse, kun Kauhavan kaupunginvaltuuston jäsen, yläkoulun vararehtori ja historianopettaja Eero Paavola (kesk) puuhaa kaupunkinsa koululaisten suojaksi turvasaattueita.

"He ovat nuoria miehiä, ja me tiedämme, mikä kulttuuri heillä siellä on. Nyt meillä on pikkutyttöjä tuolla liikenteessä, kauhistuttaa ajatus. Ei meillä ole vara yhteenkään onnettomuuteen", Paavola sanoo.

Paavola huomauttaa lukeneensa pari päivää aiemmin uutisen, jossa joku "rastatukka" oli raiskannut suomalaisnaisen Itä-Suomessa.

Paavolaa hirvittää, että Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevalle Kauhavalle ollaan avaamassa turvapaikanhakijoiden keskusta. Tänne saattaa tulevina viikkoina saapua yli kolmesataa ja myöhemmin ehkä enemmänkin ihmisiä, jotka ovat vaeltaneet Euroopan halki kuka mitäkin sotaa ja kurjuutta pakoon.

Hänen vaimonsa Kirsi Paavola jakaa miehensä huolen.

"Kun katsoo miten tytöt nykyään pukeutuvat, niillä on napapaitoja ja alushousut näkyvät. En usko, että päiväsaikaan mitään sattuu, mutta jos he iskevät silmänsä johonkin tyttöön ja lähtevät seuraamaan heitä...", hän sanoo keittiössään Kauhavan keskustassa.

Paavolan pariskunta ei ole yksin huoliensa kanssa. Kymmenet kauhavalaisten yläkoululaisten vanhemmat ovat uhanneet vetää lapsensa koulusta, koska kyseinen koulu sijaitsee samassa pihapiirissä pian avattavan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen kanssa.

Vanhempien peloista ja lähtöuhkauksista kertoo rehtori Hannu Mäkynen, jonka mukaan Kauhavalla on nyt päässyt voitolle huoli ja pelko vastaanottokeskuksesta. Hän ei ota kantaa siihen, miten aiheellisia huolet ovat, mutta hänen mukaansa ihmisten mielialat ja tuntemukset on pakko ottaa vakavasti.

Huolen on havainnut myös perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Risto Mattila. Hän on kerännyt adressia vastaanottokeskusta vastaan, ja siihen on kertynyt jo yli 1600 nimeä netissä ja kolmisensataa paperille.

Mattilan mukaan suurimpia syitä vastustukselle ovat "lieveilmiöt, kuten lisääntyvä seksuaali- ja väkivaltarikollisuus".

Ja tällaisia kommentteja toden totta kuulee, haastattelipa kauhavalaisia kaupan tai koulun pihassa. Ennen kuin ensimmäistäkään turvapaikanhakijaa on saapunut Kauhavalle.

Tilastollisesti pätevää tutkimusta noin 17 000 asukkaan kaupungin suhtautumisesta ei ole tehty, mutta paikallisen Komiat-lehden tekemässä nettikyselyssä 88 prosenttia vastusti vastaanottokeskusta.

"Paikallisista toimijoista keskukselle löytyy myös kannattajia esimerkiksi yrittäjien keskuudessa", lehden päätoimittaja Marianne Lähde kertoo.

Kauhavan kaupunginhallituksessa otettiin tämän viikon maanantaina myönteinen kanta turvapaikkakeskukseen, mutta vain täpärästi. Äänet jakautuivat tasan 6–6, joten puheenjohtaja Heikki A. Hakalan (kesk) myönteinen ääni ratkaisi.

Hakalan mukaan vastaanottokeskusta on turha pelätä. Hän kuuluttaa vastuuta pelonlietsojilta ja mainitsee erikseen oman puolueensa valtuutetun, historianopettaja Paavolan, joka on myös kaupunginhallituksen varajäsen.

Kaupunginhallituksen pomon mielestä mitään turvasaattueita ei lapsille tarvita ja turvapaikanhakijat voi nähdä myös piristysruiskeena alueella, joka on kärsinyt työvoimapulasta. Hakalan käsityksen mukaan suurin osa kauhavalaisista tukee vastaanottokeskusta.

Vastaanottokeskusta ollaan perustamassa Ilmavoimien entisen lentosotakoulun tiloihin, jotka siirtyivät äskettäin valtion omistuksesta liikemiesjoukon perustamalle LSK Business Park -yritykselle. Yrityksen koordinaattorina työskentelevä Eemeli Jokelainen ylistää paljolti remontoituja tiloja sellaisiksi, että "kyseessä voi olla Suomen paras vastaanottokeskus".

Turvapaikanhakijat saavat syödä kanttiinissa, joka pystyy ruokkimaan vaikka 2 000 ihmistä neljästi vuorokaudessa. Jalkapallokenttiä on kaksi, ulkoilumahdollisuudet ovat upeat kesin ja talvin, ja turvapaikantekijät pääsevät tekemään niitä "iloisia asioita", joista suomalaisetkin nauttivat.

Jokelaisen mukaan paikallisten tulisi ymmärtää, että turvapaikanhakijat joutuvat Kauhavalla vieraaseen ympäristöön. Niinpä heillä pelko on varmasti suurempaa kuin kaupunkilaisilla. Hänen mukaansa alueen tiukka vartiointi ja kymmenet valvontakamerat takaavat sen, että kaikilla osapuolilla on turvallinen olo.

"Uskon, että kaikki meistä ajattelevat hyvää toisistamme. Niin turvapaikanhakijat kauhavalaisista kuin kauhavalaiset turvapaikanhakijoista", Jokelainen sanoo.

Siltä ei aivan helposti kuulosta, kun paikallisia poliitikkoja ja kaupunkilaisia jututtaa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki A. Hakala pelkää, että ylikierroksilla käyvä keskustelu etenkin sosiaalisessa mediassa yllyttää joitakin paikallisia väkivallantekoihin.

Sama pelko on kaupunginhallituksen jäsenellä Mika Kankaansyrjällä (sd), joka äänesti vastaanottokeskusta vastaan.

"Pohjalainen on välillä mahtavaakin, se ei pelkää kuin pientä palkkaa. Pohjalainen kulttuuri on sellainen, että heti otetaan nenästä verikoe. Tää on ollut aina sellaista, että on grillillä öisin tapeltu. Malttia nyt vaan kaikille."

Kankaansyrjä on ehdottanut, että tilanteen rauhoittamiseksi kaupungintalo siirretään vastaanottokeskuksen yhteyteen ja lapset kaupungintalon tiloihin turvaan. Molemmat laitokset ovat itse asiassa väistötiloissa, koska alkuperäisissä rakennuksissa on sisäilmaongelmia.

Vaikka puheet ovat osin rajuja ja ainakin rouheita, moni kauhavalainen suhtautuu asiaan maltillisesti ja monelta kantilta puntaroiden. Eläkkeellä oleva opettaja Leena Passi, 69, kertoo, että hänellä on asiasta ristiriitaiset mietteet: hän on hieman puolesta ja jonkin verran vastaan.

"Ihmisiä on sääli, kun he lähtevät sieltä kurjista oloista. Mutta sitten on tämä vastakkainasettelu, että miten me pystymme kaikki heidät elättämään ja kuinka me saamme heidät sopeutumaan Kauhavan oloihin", Passi pohtii.

Hake- ja turveyrittäjä Jussi Palojärvi kertoo, että hän tukee turvapaikkakeskusta. Hänen mukaansa sinne tulee ihmisiä, jotka ovat paenneet henkensä edestä – heitä pitää auttaa.

Palojärven mukaan ulkomaalaiset voivat tuoda uutta eloa Kauhavalle, myös taloudellisena piristysruiskeena. Hänen toiveensa kuitenkin olisi, että Kauhavalle tulisi enimmäkseen lapsiperheitä, eikä "raavaita nuoria miehiä".

Vaikka kauhavalaisilla on asioista mielipiteensä, niillä ei oikeastaan ole väliä. Kaupunginhallituksen antama lausunto – siis se täpärä kyllä – oli muodollisuus. Päätös vastaanottokeskuksesta oli kolmen tahon – Maahanmuuttoviraston, Suomen Punaisen Ristin ja LSK Business Parkin – tekemä sopimus.

Kaupunginvaltuutettu Eero Paavola on sitä mieltä, että nyt Kauhava on pääsemässä osaksi suurta globaalia rahastusta, jossa eri tahot nyhtävät valtavia voittoja pakolaisten inhimillisellä hädällä. Tätä tapahtuu Välimeren ihmissalakuljetuksessa, Euroopan teillä ja nyt jopa Etelä-Pohjanmaalla.

"Tässä liikkuu valtavat rahat ja tässä rahastetaan ihmisten hädällä. Ja nyt tämä on miljoonabisnes Kauhavallakin", Paavola sanoo.

Business Parkin projektipäällikkö Juha Jokelainen sanoo, että sopimusneuvottelut ovat vielä kesken ja vasta kuukausien päästä selviää, onko vastaanottokeskus yrittäjille taloudellisesti järkevä hanke.

"Kateushan on tämä kiimaakin kovempi vietti meillä", hän kuittaa puheet rahastamisesta.

Jokelainen kertoo, että kauhavalaiset suhtautuvat voittopuolisesti positiivisesti vastaanottokeskukseen. Hänen mukaansa elinkeinoelämä on innoissaan siitä, että uutta työväkeä saapuu alueelle – onhan tänne aiemminkin tullut ulkomaalaisia töihin, muun muassa Virosta ja Venäjältä.

"Tässä on iso mahdollisuus. Me ollaan muutaman kuukauden päästä hyvämaineinen Kauhava, joka osasi reagoida asiaan oikealla tavalla. Tässä tilanteessa on tasan yksi asia mitä voi tehdä, auttaa ihmisiä", sanoo Jokelainen, joka on edellä mainitun Eemeli Jokelaisen isä.

Kauhavalaisista monet haluavat korostaa, että vastaanottokeskuksen vastustamisesta huolimatta he eivät ole rasisteja ja pohjalaiset ovat perimmiltään vieraanvaraisia.

Vieraanvaraisuus käy ilmi myös Paavoloiden kotona, kun Kirsi Paavola laittaa pöytään puolalaista zapiekankaa. Maukasta kuin mikä!

Läksiäislahjaksi Eero Paavola antaa Alistair Macleanin romaanin Saattue Murmanskiin. Merisotaa käsittelevä kirja on hänen mukaansa symbolinen kertomus siitä, missä tilanteessa Kauhava nyt on.

Kuten toisessa maailmansodassa britit joutuivat suojaamaan kauppalaivojaan, nyt kauhavalaisten on suojeltava koululaisiaan uhan edessä.

Kirjan ensilehden tervehdykseensä Paavola kirjoittaa: "Kauhavan rauta ei ruostu."

Pekka Mykkänen HS
Kauhava

Timo Aalto
Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus remontoidaan Kauhavan lentosotakoulun entisiin tiloihin.
Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus remontoidaan Kauhavan lentosotakoulun entisiin tiloihin.
Timo Aaalto
Eemeli Jokelaisen mielestä paikallisilla asukkailla pitäisi olla ymmärrystä hädänalaisia kohtaan.
Eemeli Jokelaisen mielestä paikallisilla asukkailla pitäisi olla ymmärrystä hädänalaisia kohtaan.
Timo Aaalto
Leena Passilla on tilanteesta ristiriitaiset mietteet.
Leena Passilla on tilanteesta ristiriitaiset mietteet.
Timo Aalto
Eero Paavola pelkää Kauhavan turvallisuuden vaarantuvan.
Eero Paavola pelkää Kauhavan turvallisuuden vaarantuvan.
Timo Aaalto
Lentosotakoulun entisissä tiloissa turvapaikanhakijoita odottavat kerrossängyt.
Lentosotakoulun entisissä tiloissa turvapaikanhakijoita odottavat kerrossängyt.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat