Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudet vastaanottokeskukset herättäneet huolta rikoksista kunnissa – todellisuudessa rikokset eivät ole lisääntyneet

Kotimaa
 

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten perustaminen ei ole lisännyt lähialueiden rikollisuutta eikä vakavia väkivalta- tai seksuaalirikoksia ole tapahtunut, kertovat HS:n haastattelemat poliisin, vastaanottokeskusten ja asukasyhdistysten edustajat.

"Poliisin valvonta- ja hälytystehtävät eivät ole lisääntyneet vastaanottokeskusten vuoksi ainakaan mitenkään näkyvästi. Turvallisuustilanne ei ole muuttunut eivätkä rikokset ole lisääntyneet", kertoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Tommi Reen.

Tuorein huoli rikollisuuden lisääntymisestä on herännyt Etelä-Pohjanmaan Kauhavalla, jonne on tarkoitus avata uusi vastaanottokeskus. Sinne voi tulla tulevina viikkoina yli kolmesataa turvapaikanhakijaa.

Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että kymmenet kauhavalaisten yläkoululaisten vanhemmat ovat uhanneet vetää lapsensa koulusta, koska koulu sijaitsee samassa pihapiirissä pian avattavan vastaanottokeskuksen kanssa. Vastaanottokeskuksen vastaiseen adressiin on kertynyt 1 600 nimeä netissä ja kolmisensataa paperilla.

Suomen Punainen Risti rauhoittelee huolestuneita lähiasukkaita.

"Minulla on kuuden ja puolen vuoden kokemus vastaanottokeskuksista. Näillä paikkakunnilla rikollisuus ei ole lisääntynyt vastaanottokeskusten vuoksi. Yhtään vakavaa väkivalta- tai seksuaalirikosta ei ole tapahtunut tähän mennessä", sanoo Suomen Punaisen Ristin Minna Jussila.

Jussila on toiminut Lammin ja Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskusten johtajana, mutta turvapaikanhakijoiden määrän lisääntymisen myötä hän johtaa tästä päivästä alkaen jo seitsemää yksikköä eri paikkakunnilla.

Jussila kertoo, että esimerkiksi Mänttä-Vilppulassa vastaanottokeskuksella on noin 30 asuntoa samassa kerrostalossa, jossa sijaitsevat myös päiväkoti, mielenterveyskuntoutujien päiväkeskus ja tyttöjen ammattikouluasuntola.

"Joskus uusi asiakkaamme on saattanut mennä vahingossa väärästä ovesta sisään päiväkotiin, mutta mitään sen kummempaa ei ole tapahtunut. On tervettä asuttaa turvapaikanhakijoita lähelle suomalaisia eikä mihinkään korpeen tai metsään. Yhteiskuntaan kotoutuminen alkaa silloin heti", Jussila sanoo.

Kajaanin vastaanottokeskuksen johtaja Asta Komulainen on samoilla linjoilla Jussilan kanssa. Kajaanissa on ollut vastaanottokeskus vuodesta 1999 lähtien.

"Täällä ei ole noussut samanlaisia pelkoja kuin Kauhavalla. Naapurit ovat voineet kokea jonkinlaista häiriötä esimerkiksi silloin, jos samassa asunnossa on asunut 5–6 miestä", Komulainen sanoo.

Helsingin vastaanottokeskukset "eivät ole nousseet mitenkään erityisesti poliisin tehtävissä esiin pois lukien ihan joitakin yksittäisiä henkilöitä", sanoo Helsingin poliisin hälytys- ja valvontayksikön johtaja Seppo Kujala.

Punavuoriseuran puheenjohtaja Nika Junker kertoo, että Uudenmaan vastaanottokeskus on osoittautunut sopivansa hyvin Helsingin kantakaupunkiin Punavuoressa.

"Varmaan silloin oltiin kriittisiä ja pelättiin, kun keskusta oltiin perustamassa", Junker sanoo. "Mitään ongelmia ei ole kuitenkaan ollut."

Hän muistelee, että Uudenmaankadulla järjestettiin runsaslumisena talvena 2010 tempaus, jossa vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijat putsasivat katua lumesta yhdessä punavuorelaisten kanssa.

"Se oli valtavan hauskaa", Junker sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat