Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin Rautatientori täyttyi mielenosoittajista

Hallituksen työehtokiristyksiä vastaan osoitti mieltään ainakin 30 000 ihmistä

Kotimaa
 
Näin sujui perjantain suuri lakkopäivä
Näin sujui perjantain suuri lakkopäivä
Kooste perjantain suuresta lakkopäivästä. toimittaja: Mark Autio kuvaus: HSTV, leikkaus: Janne Järvinen

Helsingin Rautatientori oli perjantaina täynnä puheita, taputuksia, ilmapalloja, kylttejä ja jonkin verran buuauksiakin.

Ammattiyhdistysväen järjestämään parituntiseen mielenilmaukseen hallituksen esittämiä työehtoleikkauksia vastaan osallistui poliisin mukaan ainakin 30 000 ihmistä. Vaikka vettä satoi välillä kaatamalla, kaikki sujui enimmäkseen ongelmitta. Anarkistit ja poliisit ottivat tosin hetken ajan yhteen Mannerheimintiellä Postitalon edessä.

Sateesta väki ei ollut moksiskaan. "Ei meitä ole tehty sokerista", hihkaisi raumalainen Tiina Rantala, joka työskentelee paikallisen Prisman kassalla.

Hän oli tullut paikalle erityisesti sunnuntailisien leikkausaikeiden takia.

"Meille sillä on iso merkitys."

"Ei käy", oli loimaalaisen sairaanhoitajan Marjo Salmisen viesti hallitukselle.

"Olen töissä vanhusten kotihoidossa, ja siellä paineet vain kasvavat."

Tamperelainen metallimies Jussi Saarivuori oli valmistautunut mielenosoitukseen kuuntelemalla aamuneljältä Kom-teatterin levyä. Hän oli vakuuttunut siitä, että mielenilmauksella on vaikutusta. Se oli hänestä "osoitus joukkovoimasta".

Oppositiopuolueiden puheenjohtajat saivat odotetusti raikuvat aplodit, mutta hallituspuolueiden edustajat kuulivat buuauksia ja vähättelyä.

Diskomusiikki pauhasi, kun SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly saapui lavalle. Toimihenkilöiden keskusjärjestön STTK:n puheenjohtaja Antti Palola otti lavalla selfien. Akateemisten alojen Akavan Sture Fjäderkin oli täysillä mukana menossa.

Palkansaajien keskusjärjestöjen johtajien yhteisesiintyminen näin valtavan joukon edessä on harvinaista. Kaikkien selkeä viesti oli, että hallituksen on luovuttava pakkolaeista, joilla työehtoja yritetään muuttaa.

Lyly veti esiin jopa keltaisen kortin, jolla hän viestitti varoitusta hallitukselle.

SAK:n valtavaa lippua heiluttanut varapuheenjohtaja Matti Huutola sanoi, että järjestöltä on odotettavissa maanantaina jonkinlainen avaus listasta, jonka pohjalta voisi vielä neuvotella muiden järjestöjen kanssa.

"Harras toiveeni on, että me palkansaajajärjestöt saamme yhteisen näkemyksen", STTK:n Palola sanoi järjestöjen neuvotteluista mielenilmauksen jälkeen.

Anarkistien, "ikkunanpesijöiden" ja poliisin käsirysy tallentui videolle
Anarkistien, "ikkunanpesijöiden" ja poliisin käsirysy tallentui videolle
Suurmielenilmaukseen osallistuneet anarkistit joutuivat käsirysyyn poliisin kanssa Helsingissä perjantaina. Anarkistit ja ”ikkunanpesijöiksi” ilmoittautuneet naiset yrittivät estää rikkuribussiksi väitettyä ajoneuvoa jatkamaan matkaansa Postitalon edustalla Mannerheimintiellä. Kuvaus ja leikkaus: Pekka Mykkänen HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat