Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Junien lopetukselle täystyrmäys maakunnissa

Joensuu on suurin menettäjä ministeriön rataruletissa

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Sari ja Markku Salmelan mielestä ei ole oikein, jos taajamajunan liikennöinti Tampereelta Keuruulle lopetetaan. He ovat kulkeneet junalla mökilleen.
Sari ja Markku Salmelan mielestä ei ole oikein, jos taajamajunan liikennöinti Tampereelta Keuruulle lopetetaan. He ovat kulkeneet junalla mökilleen. Kuva: Reijo Hietanen

"Sehän on ihan katastrofi", sanovat helsinkiläiset sisarukset Sari ja Markku Salmela Tampereen rautatieasemalla.

Vieressä on lähes täysi taajamajuna valmiina lähtemään Keuruulle. Autottomat Salmelat ovat käyttäneet sitä mökkimatkallaan, mutta nyt se on yksi karsintalistalla olevista junista. Salmeloiden mielestä päätös on väärä.

"Tämä on ollut luontevin ja nopein tapa mennä mökille", Markku Salmela sanoo.

"Pitää kai jatkossa mennä bussilla, mutta se kestää paljon kauemmin", Sari Salmela jatkaa.

Keuruun taajamajuna on vain yksi junista, joita liikenne- ja viestintäministeriö suunnittelee lakkautettavaksi ensi maaliskuun lopusta alkaen.

Ministeriö ilmoitti aiemmin tällä viikolla suunnitelmistaan, joilla karsitaan kovalla kädellä junayhteyksiä eri puolilla Suomea. Ministeriö ei enää aio ostaa liikennettä esimerkiksi reiteillä Joensuu–Nurmes ja Jyväskylä–Haapamäki–Seinäjoki. Helsingin seudulla se tarkoittaa Y-junien lakkauttamista.

Lakkautukset vastaavat noin kuutta prosenttia koko ostopalveluliikenteen asiakkaista. Lopetettavilla vuoroilla tehdään vuodessa 550 000 matkaa.

Loppuviikon aikana ministeriön suunnitelmille on tullut tyrmäys monelta taholta.

"Olen tosi pettynyt, vähän jopa vihainen, että miten voidaan tällaisia merkittävällä tavalla maakuntia kuristavia ratkaisuja tehdä", sanoo keskustanuorten varapuheenjohtaja Katja Asikainen.

Hän nostaa esiin erityisesti Joensuun, josta tällä päätöksellä poistuvat kokonaan junayhteydet länteen ja pohjoiseen. Se vaikuttaa varsinkin kaupungin opiskelijoihin.

Kokonaisuudessa on Asikaisen mukaan kyse siitä, että jo muutenkin huonot idän ja lännen väliset yhteydet kärsivät entisestään.

"Kansalaiset ovat täällä ihan raivoissaan."

Tyytyväinen ei ole Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainenkaan. Hän on pahoillaan varsinkin kaupungista länteen suuntautuvista junareiteistä, joiden katkaisu hänen mielestään vaikeuttaa etenkin opiskelijoiden elämää.

"Tässä palataan liikenneyhteyksissä 1970-luvulle. Se on tosi vaikeaa, kun samalla koetamme profiloitua yliopisto- ja opiskelupaikkakuntana, biotalouden osaajina ja Euroopan metsäpääkaupunkina. Valtion pitäisi tarkastella näitä kokonaisuuksina eikä vain katsoa yhtä liikelaitosta kerrallaan."

Moni uskoo, että asia voi vielä muuttua raha-asiainvaliokunnassa, jossa sitä käsitellään myöhemmin syksyllä.

"On kyse myös kansallisomaisuudesta. Meillä on rataverkko koko valtakunnassa, ja jos pätkäisee osan yhteyksistä välistä, ei kumpikaan pää voi hyvin."

Ministeri Anne Berner lupaa bussiliikennettä lopetettavan junaliikenteen tilalle.
Kotimaa A 13

Jukka Harju HS
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat