Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Berner yllättyi vaikutusvallastaan: "Hirveän paljon mahdollisuuksia tehdä päätöksiä"

Liikenne- ja viestintäministeri yrittää kutistaa perusväylästön korjausvelkaa

Kotimaa
 
Berner: Digitalisaatio avuksi postinjakelussa
Berner: Digitalisaatio avuksi postinjakelussa
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) haluaisi aikaistaa VR:n monopolin purkua henkilöliikenteessä. HSTV:n Studio Kulmapöydässä Berner toivoo postinjakeluun apua digitalisaatiosta.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk) ministeriys on "neljän vuoden projekti."

"Neljässä vuodessa haluan mahdollistaa, että Suomi on merkittävästi enemmän digitalisoitunut, että liikenne on paljon toimivampi ja asiakaslähtöisempi kuin tällä hetkellä ja että mitattavasti on tapahtunut merkittävää muutosta normi- ja sääntelytaakassa ja pieneltä osin kulttuurimuutosta johtamisen mallissa", Berner sanoo.

Juhani Niiranen HS
Anne Berner lupaa lopetettavan junaliikenteen tilalle "markkinaehtoista bussiliikennettä", joka ei lisää valtion kustannuksia.
Anne Berner lupaa lopetettavan junaliikenteen tilalle "markkinaehtoista bussiliikennettä", joka ei lisää valtion kustannuksia.

Kun kuuntelee tätä määrätietoista puhetta, alkaa ymmärtää, miksi insinööri Juha Sipilä pyysi häntä ministeriksi. Tavoitteet ja mittarit on asetettu, ja kello tikittää neljän vuoden päähän. Silloin Sipilä on sanonut lähtevänsä, jos tulosta ei tule ja Berner palaavansa joka tapauksessa politiikasta yrityselämään.

Yritysjohtajien tiet yhtyivät vuodenvaihteen alla, kun Sipilä pyysi Berneriä keskustan ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin.

Berner oli perunut ehdokkuuden kokoomuksen listalla. Hän ei osannut päättää, lähteäkö politiikkaan ollenkaan. Sipilän pyynnön jälkeen mieli muuttui.

"En koe vääräksi, että tekee uusia harkintoja. Tärkeätä on, että tekee ratkaisun, johon pystyy sitoutumaan. Se on se, minkä enää haluan sanoa."

Berner kehottaa mediaakin katsomaan eteenpäin. Se on sivistynyt tapa sanoa, että tästä asiasta hän ei välittäisi puhua.

Hän kiistää kilpailuttaneensa puolueita ja kiistää myös sen, että Sipilä olisi luvannut hänelle ministerinsalkun pyytäessään häntä ehdokkaaksi. Ministeri ei pidä kysymyksestä.

"Nimenomaan sovittiin, että ei tarjota mitään, ei luvata mitään".

Neljä kuukautta hallituksen nimittämisen jälkeen Berner tunnustaa, että työssä on antoisia ja raskaita päiviä.

Poliittinen päätöksenteko näytti ulkopuolelta katsoessa vaikealta, mutta Berner yllättyi.

"Nyt koen, että on oikeasti hirveän paljon mahdollisuuksia tehdä päätöksiä ja muutoksia ja vaikuttaa, hirveän paljon enemmän kuin uskoin."

Raskaaksi osoittautui poliittinen piikittely.

"Kannan kyllä vastuut virheistä, mutta se on haastavaa, että syytetään asioista, joissa ei ole tehty virheitä. Politiikassa voidaan ihmistä syyttää mistä tahansa ilman, että siitä joutuu vastuuseen, mutta yksityisellä puolella niin ei voi tehdä."

Bernerin ministeriön painopiste liikenneverkon osalta on keventää 2,4 miljardin korjausvelkaa. Näin paljon rahaa tarvittaisiin korjaamaan perusväylät säälliseen kuntoon.

Korjausvelkaan ministeriö osoittaa 600 miljoonaa euroa hallituksen kärkihankerahaa, ja 364 miljoonaa otetaan uusien väylähankkeiden rahoista. Tästä 30 miljoonaa menee yksityisten metsäteiden kunnostamiseen. Hankkeen nimi onkin "puut metsästä".

Korjausvelkarahat osoitetaan lukuisiin pieniin korjauksiin ympäri maata. Berner kertoo, että tekeillä on kriteeripohjainen järjestelmä, joka ottaa huomioon muun muassa asiakkaiden ja elinkeinoelämän tarpeet.

"Mittariston pohjalta hankkeet valikoituvat. Ensi vuonna päästään ehkä vasta pysäyttämään korjausvelan kasvu."

Ensi vuonna ministeriöllä on rahaa aloittaa yksi ainoa uusi hanke, Helsingin ratapihan kunnostustyö.

Berner sanoo etsivänsä uusia rahoitusmalleja uusien hankkeiden varalle. "Hankkeiden valikoituminen lähtee siitä, mistä on elinkeinoelämälle, viennille ja teollisuudelle eniten hyötyä."

Joukkoliikenteestä hallitus leikkaa 15 miljoonaa euroa. Junaliikenteestä säästetään 13,5 miljoonaa ja 1,5 miljoonaa joukkoliikenteen kehittämisestä. Berner lupaa lopetettavan junaliikenteen tilalle "markkinaehtoista bussiliikennettä", joka ei lisää valtion kustannuksia.

Berner suhtautuu avoimesti vuoteen 2024 voimassa olevan VR:n monopolisopimuksen purkamiseen jo aiemmin. Viestintäpolitiikassa Berner on kiinnostunut median digitaalisen sisällön arvonlisäveron alentamisesta. "Tämä ei ole puhtaasti kansallinen päätös, mutta voimme mennä EU:ta haastamaan."

Bernerille kuuluu hallituksessa myös älyttömien säännösten purkaminen. Ministeri paljastaa yhden: Pysäköintikiekon sääntelyn purkaminen.

"On säädelty, minkä värinen, kokoinen ja muotoinen kiekon pitää olla. Ne puretaan pois, ne saavat nyt olla erinäköisiä."

Vakavampiakin asioita on vireillä, kuten kaupan aukioloaikojen vapauttaminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat