Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukukausimaksuille ei säädetä alarajaa

Esitys pyritään saamaan eduskuntaan lokakuussa

Kotimaa
 

Hallituksen esitys ulkomaalaisten korkeakouluopiskelijoiden lukukausimaksuista pyritään saamaan eduskuntaan lokakuussa. Maksut voisivat tulla käyttöön ensi syksynä.

HS:n tietojen mukaan maksuille ei määrättäisi lailla alarajaa, vaan korkeakoulut saisivat päättää niiden suuruuden itse.

Kaikkien ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen tulisi kuitenkin ottaa maksujärjestelmä käyttöön. Käytännössä lukukausimaksujen suuruus vaihtelisi myös sen mukaan, minkälaisia lahjakkaille ja vähävaraisille tarkoitettuja stipendejä mahdollisesti myönnettäisiin.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelmaan kirjattiin, että EU- ja Eta-alueen ulkopuolisille opiskelijoille asetetaan lukukausimaksut.

Maksut kuuluvat myös hallituksen osaamisen ja koulutuksen kärkihankkeeseen, josta vastaa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok). Päämäärä on maksujen avulla vauhdittaa suomalaisen koulutuksen vientiä maailmalle ja purkaa sen lainsäädännölliset esteet.

Suomen nykylakien mukaan tutkintoon johtava koulutus on kaikille maksutonta.

HS:n tietojen mukaan ensi vaiheessa valmistellaan yliopistoja ja ammattikorkeakouluja koskevien lakien muutokset.

Vielä tällä hallituskaudella on määrä edetä niin, että myös toisen asteen koulutuksesta, kuten ähihoitajan tutkinnoista, voitaisiin veloittaa lukukausimaksut – joko Suomessa tai ulkomailla.

Edellisen hallituksen aikana opetusministeriössä valmisteltiin lakiluonnos, jonka mukaan korkeakoulujen tulisi periä vähintään 4 000 euron lukuvuosimaksuja EU:n ja Etan ulkopuolisilta tutkinto-opiskelijoilta.

Demariministerin johdolla valmisteltu luonnos ei kuitenkaan edennyt hallituksen esitykseksi, vaikka hallituksessa eivät enää tuolloin olleet maksujen kiivaimmat vastustajat eli vasemmistoliitto ja vihreät.

Maksujen vastustajiin kuuluvat myös opiskelijajärjestöt, jotka uskovat niiden karsivan tulijoiden määriä.

Korkeakoulujen rehtorit ovat enimmäkseen toivoneet, että maksuja voitaisiin periä mutta korostaneet myös, että saisivat päättää itse niiden suuruudesta.

Suomessa korkeakoulututkintoa opiskelee nyt yli 20 000 ulkomaalaista, joista valtaosa tulee EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta.

Eniten eli yli 3 000, tutkinto-opiskelijaa on Venäjältä. Seuraavaksi eniten heitä on Kiinasta, Vietnamista ja Nepalista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat