Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksitoista kysymystä hirvikärpäsistä

Hirvikärpäset kiusaavat metsissä kulkijoita lämpiminä syyspäivinä

Kotimaa
 
Kimmo Taskinen HS
Vastoin yleistä käsitystä hirvikärpänen ei muni ihmiseen.
Vastoin yleistä käsitystä hirvikärpänen ei muni ihmiseen. Kuva: Kimmo Taskinen HS

Hirvikärpäset erehtyvät ihmisten kimppuun syksyllä, jolloin ne etsivät kiivaasti isäntäeläintä ja saattavat luulla ihmistä hirveksi.

HS etsi vastauksia hirvikärpäsiä koskeviin yleisimpiin kysymyksiin.

1. Miten hirvikärpäsiltä voi suojautua metsässä?
Paras keino on pukeutua suojaaviin vaatteisiin. Vaatteiden tulisi suojata hyvin varsinkin niskaa ja hihansuita. Myös päähine auttaa.

2. Miten hirvikärpäsen puremaa hoidetaan?
Jos puremakohtaan tulee kutiava ja punoittava alue, kannattaa välttää raapimista. Oireita hoidetaan usein kortisonivoiteilla. Voimakkaaseen allergiseen reaktioon saa apua lääkäriltä.

3. Onko vaatteiden värillä väliä?
Parasta on valita mahdollisimman vaaleat vaatteet, sillä tummat vaatteet voivat erehdyttää hirvikärpästä luulemaan ihmistä hirveksi.

4. Voiko hirvikärpänen jäädä ihon sisälle tai munia ihmiseen?
Ei voi. Hirvikärpänen ei muni lainkaan, vaan naaras kasvattaa toukkaa sisällään ja tarvitsee sitä varten verta ravinnoksi. Ihmisen hirvikärpänen hylkää nopeasti. Hirvikärpäsen voi poistaa sormilla, pinseteillä ja hiuksista kampaamalla.

5. Miksi jotkut ihmiset saavat hirvikärpästen puremista oireita?
Osa ihmisistä herkistyy hirvikärpäsen syljessä oleville veren hyytymistä estäville aineille ja saa puremakohtiin ikäviä punaisia paukamia, jotka voivat kestää parikin viikkoa tai jopa kuukausia.

6. Mitä eläimiä hirvikärpänen puree?
Hirvikärpäsen ensisijainen isäntäeläin on hirvi. Se hyödyntää lisääntymiseen myös muita hirvieläimiä kuten valkohäntäpeuroja, mutta hirvi on sen ykköskohde. Poro on hirvikärpäselle lisääntymisen kannalta huono kohde. Porojen karvapeite on hirvikärpäsen näkökulmasta liian tiheää, eivätkä ne pysty hyödyntämään poroja tehokkaaseen lisääntymiseen, vaikka onnistuisivatkin pureutumaan poron iholle. Poro kyllä kärsii ja häiriintyy hirvikärpäsistä. Joskus hirvikärpäsen voi löytää muistakin eläimistä, kuten koirista, lehmistä ja hevosista.

7. Voiko hirvikärpäsen karkottaa hyttyskarkotteella?
Ei. Hyttyskarkotteiden ei ole todettu vaikuttavan hirvikärpäsiin.

8. Vaikuttaako sää tai vuorokaudenaika hirvikärpäsiin?
Syksyn lämpimät säät ovat hirvikärpästen mieleen. Viileällä ja sateisella säällä ne ovat vähemmän liikkeellä. Pimeydestäkään ne eivät pidä, sillä ne etsivät isäntäeläintä lähinnä näköaistinsa avulla.

9. Miten hirvikärpäset karkotetaan koirista ja kissoista?
Lemmikkieläinten turkista hirvikärpäset saa pois harjaamalla turkin huolellisesti.

10. Mikä vaikuttaa hirvikärpästen määrään?
Hirvikärpästen määrä vaihtelee hirvikannan koon mukaan. Koska hirvikanta on nyt pienempi kuin vuosikymmen sitten, hirvikärpäsiäkin saattaa olla metsissä vähemmän. Joillakin alueilla niitä voi silti olla paljon, koska hirvikantakin on tiheä joillain alueilla.

11. Millaisilla seuduilla hirvikärpänen viihtyy parhaiten?
Hirvikärpäsiä esiintyy siellä, missä hirvet ovat viettäneet aikaansa edellisenä syksynä ja talvena, sillä koteloituneet hirvikärpäsen toukat putoavat syksyllä ja talvella hirven turkista maahan odottamaan loppukesällä tapahtuvaa kuoriutumista.

Mäntyvaltaiset syrjäiset taimikkoalueet ovat paikkoja, joissa hirvet viihtyvät talvisin, joten niissä on myös paljon hirvikärpäsiä.

12. Missä päin Suomea hirvikärpäsiä on vähiten?
Hirvikärpästen määrä vähenee Pohjois-Suomea kohti, koska hirvikantakin harvenee pohjoisessa.

 

Asiantuntijana intendentti Pekka Vilkamaa, Luonnontieteellinen museo, vanhempi tutkija Juho Matala, Luonnonvarakeskus ja hyönteistutkija Reima Leinonen Kainuun Ely-keskus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat