Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mökkimurtojen syyssesonki alkaa – näin teet murtomiehen työn hankalaksi

Vapaa-ajanasunnot vakuutetaan entistä laajemmin. Poliisi neuvoo silti lisäämään valvontaa.

Kotimaa
 
Sami Kilpiö
Murtovarkausriskiä voi vähentää hälytysjärjestelmällä, hyvällä lukituksella ja naapuriavulla, uskoo Pauli Sarelius.
Murtovarkausriskiä voi vähentää hälytysjärjestelmällä, hyvällä lukituksella ja naapuriavulla, uskoo Pauli Sarelius. Kuva: Sami Kilpiö

Pimenevät illat ja mökkeilykauden loppu tarkoittavat taas mökkimurtojen lisääntymistä, ennakoivat poliisi ja vakuutusyhtiöt.

Murtovarkauksia tehdään tilastojen mukaan eniten lokakuun tienoilla, jolloin tapauksia on ollut vuosittain lähes kaksisataa. Alkaneen syksyn lukuja on kuitenkin hankala ennakoida, sillä määrät vaihtelevat paljon vuodesta toiseen.

Vinkkejä varkaiden varalta

Näin laitat mökin talviteloille

 Varmista, että mökissä on nykyaikaiset takalukkiutuvat käyttölukot. Erilliset turvalukot tai hälyttimet sekä ikkunoiden salpaaminen tai ikkunaluukut lisäävät turvallisuutta.

 Laita ulkovalaistus kuntoon. Hanki esimerkiksi liiketunnistimella aktivoituvia valaisimia.

 Vie arvoesineet, perämoottori, elektroniikka, aseet ja alkoholi pois.

 Merkitse ja valokuvaa omaisuutesi.

 Lukitse piha- ja rantarakennukset.

 Jätä mökki asutun näköiseksi.

 Pyydä mökkinaapuria tai paikallista asukasta käymään mökillä esimerkiksi kerran kuukaudessa.

 Sulje ja tyhjennä vesijohtoverkosto ja viemärit.

 Varmista ilmanvaihdon toimivuus välttääksesi kosteusvauriot. Laita savupiipun päälle suojaus, joka kuitenkin päästää ilman kulkemaan hormin kautta.

 Katkaise sähköt, jos mökille ei jää sähköllä toimivia laitteita.

 Estä jyrsijöiden pääsy mökin rakenteisiin. Hiiret pääsevät tunkeutumaan jopa lyijykynän paksuisesta raosta.

 

Lähteet: Poliisihallitus, vahinkovakuutusyhtiö If

"Murrot kyllä lisääntyvät, kun suuri osa mökeistä on talvisaikaan tyhjä. Suojaaminen ja arvokkaamman tavaran poisvienti on siksi tärkeää", sanoo poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta.

Tänä vuonna tammi–elokuussa mökkimurtoja tehtailtiin noin 1 100, joka on 170 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Reenin mukaan mökkimurtojen määrät ovat lopulta sen verran pieniä, että yksittäiset murtosarjat heiluttavat tilastoja.

Mökkimurroista epäillyistä ulkomaalaisia on 30–40 prosenttia. Viimeksi kesäkuussa poliisi kertoi selvittäneensä sarjan mökkimurtoja, joita tehtiin kevään aikana Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa ja Etelä-Savossa.

Kesämökkien vakuuttaminen on kuluneen parinkymmenen vuoden aikana yleistynyt. Mökeillä on nykyään monenlaisia koneita sekä viihde-elektroniikkaa, jotka on helppo varastaa ja muuttaa rahaksi.

"Hyvin varustellut ovat hyvin vakuutettuja nykyään, kun niissä on isot rahat kiinni. Vakuutukset ovat myös entistä laajempia, kun pelkkä palovakuutus ei enää riitä", kertoo tuotepäällikkö Tarja Luoto Fenniasta.

Keskikokoisen mökin vakuuttaminen irtaimistoineen maksaa tyypillisesti 300–400 euroa. Mökit vakuutetaan usein sen mukaan, onko rakennus ympärivuotisessa vai kesäkäytössä.

"Kaikki mökin vakuuttajat eivät vakuuta irtaimistoa. Kuitenkin vain murto-osa vakuutetuista mökeistä on vakuutettu ainoastaan palon ja luonnonilmiöiden varalle", sanoo Ifin omaisuusvakuuttamisen asiantuntija Johannes Pulkki.

Murtovarkarkaudet voivat myös aiheuttaa jälkivahinkoja pitkään tyhjillään olevalle rakennukselle.

"Meidän näkökulmastamme on hankalaa, jos talvella pääsee esimerkiksi lunta, vettä ja eläimiä sisälle. Vahingon määrä kasvaa, vaikka murto itsessään olisi pieni", Fennian Luoto sanoo.

Vakuutusehdoissa omistajaa ei kuitenkaan velvoiteta tekemään tarkistuskäyntejä kiinteistöllään, Luoto toteaa.

Mökkimurroista selvitetään vain 10–20 prosenttia, ja varastettua tavaraa on usein hankala saada takaisin. Tapauksia ratkeaa esimerkiksi riista- ja valvontakameroiden avulla.

Tekniset valvontajärjestelmät ovat vielä melko harvinaisia, ja poliisi penää vapaa-ajanasuntojen tehokkaampaa valvontaa.

"Varautuminen on parantunut mökkien varustelutason tahdissa. Sitä myötä erilaiset suojausratkaisutkin ovat alkaneet kiinnostaa, mutta kyllä siinä on paljon parannettavaa: usein mökki on syrjässä, eikä naapureita ole lähellä", Reen sanoo.

Valvontalaitteiden avulla voi myös saada tekstiviesti-ilmoituksia esimerkiksi liiketunnistimen aktivoitumisesta. Jos mökillä on verkkoyhteys, kamerakuvaa pääsee katselemaan reaaliaikaisesti.

Monesti talven mökkimurrot tulevat poliisin tietoon vasta kesän kynnyksellä, kun loma-asunnolleen palaileva omistaja huomaa tunkeutumisen kuukausien päästä tapahtumasta. Keskimäärin neljännes murroista tilastoidaankin touko–kesäkuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat