Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naapurit vahtivat tyhjiä asuntoja Mathildedalissa

Uusi valvontakalusto ohjaa varkaita muihin kohteisiin, uskoo Pauli Sarelius

Kotimaa
 
Sami Kilpiö
Valvontakameran kuvaa voi seurata etänä verkossa.
Valvontakameran kuvaa voi seurata etänä verkossa. Kuva: Sami Kilpiö

Espoolaisella Pauli Sareliuksella on ollut vapaa-ajanasunto Mathildedalissa Salossa yli kymmenen vuotta. Saman tien varrelle rakennettujen asuntojen omistajilla on sopimus: kun naapuri on pois, rakennusta pidetään silmällä varkaiden ja muiden ulkopuolisten varalta.

"Me olemme Varsinais-Suomessa, joten täällä seurataan naapuria tarkasti, mutta ei läheisesti", Sarelius nauraa.

Hän on varautunut varkaisiin asentamalla asunnon pihalle tehokkaan, liikkeeseen reagoivan valvontakameran. Rakennuksen takapihalla palaa lisäksi öiseen aikaan useita led-valoja. Valvontakamera on jatkuvasti verkossa, joten sen kuvaa voi seurata tarvittaessa etäältäkin.

"Useat naapuritkin ovat asentaneet hälytysjärjestelmän ja kunnon lukituksen. Ehkäpä juuri näiden toimien ansiosta täältä on varastettu vuosien aikana vain muutamia perämoottoreita, mutta ei sen kummempaa", Sarelius kertoo.

Hän muistuttaa, että valvontajärjestelmät eivät estä murtovarkaita, vaan lähinnä hidastavat. Ammattirikollinen tulee vaikka moottorisahalla oven läpi.

"Viinaa etsivät ja mökin eteen sammuvat pikkurikolliset ovat tietenkin asia erikseen. Mahdollisen hälytyksen saamisen jälkeen omistajan tehtäväksi jää usein vain vahinkojen toteaminen".

Ennaltaehkäisyn takia naapurivalvonta on tärkeää.

"Onneksi tässä asuu useita naapureita varsin lähellä. Naapureiden apu on tietenkin vielä merkittävämpi syrjäisillä mökeillä."

Kunnollisen lukituksen ja hälytysjärjestelmän hankkiminen voi viedä murtoa suunnittelevan kiinnostuksen muualle.

"Mökin suojauksessa on vähän samaa kuin veneen kiinnityksessä. Ihan sama, miten paksu kettinki on, kunhan se on paksumpi kuin naapuriveneessä", Sarelius hymyilee.

Toni Lehtinen HS
Salo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat