Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen säästölistalle on vaihtoehtoja – HS käy läpi, mistä järjestöjen vastaehdotus voisi koostua

Työmarkkinajärjestöiltä odotetaan omaa vastinetta hallituksen toimille. HS esittelee, mistä työehtojen osasista järjestöjen vastaesitys voisi koostua.

Kotimaa
 
Video tiivistää Suomen talouden ongelmat ja ratkaisukeinot kahteen minuuttiin
Video tiivistää Suomen talouden ongelmat ja ratkaisukeinot kahteen minuuttiin
Suomen talous on ongelmissa: tuottavuus on laskenut ja työn hinta noussut. Yrityksillä menee huonosti ja valtio velkaantuu. HS:n video esittelee kahdessa minuutissa talouskriisin syyt ja keinot ratkaisun löytämiseksi. Toimittajat: Teemu Luukka, Kirsi Alm-Siira Grafiikka: Boris Stefanov

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) pyysi tämän viikon keskiviikkona palkansaaja- ja työnantajajärjestöiltä vaihtoehtoja palkansaajien työehtoja heikentävään hallituksen esitykseen.

Kaisa Rautaheimo HS
Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöön Tehyyn kuuluva Maija Wilskman odotteli perjantaina ilmapallojen keskellä mielenosoituksen alkua Helsingin rautatieaseman edessä.
Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöön Tehyyn kuuluva Maija Wilskman odotteli perjantaina ilmapallojen keskellä mielenosoituksen alkua Helsingin rautatieaseman edessä.

Vaihtoehtoisia paketteja olisi runsaasti, mutta niistä on vaikea löytää yhteistä näkemystä, koska kokonaisuuden pitäisi kelvata sekä palkansaajille ja työnantajille että hallitukselle.

Aikaa on 30. syyskuuta asti, jolloin hallitus tuo Suomen yleislakon partaalle ajaneen kilpailukykyehdotuksensa eduskunnan käsittelyyn.

Eri puolilla Helsinkiä pohditaan, miten ratkaista työmarkkinakriisi, joka lähti liikkeelle yhteiskuntasopimukseksi nimetystä Suomen pelastusoperaatiosta.

Akava ja STTK ovat jo valmistelleet vaihtoehtoja. SAK:n työvaliokunta kokoontuu maanantaina päättämään, miten se suhtautuu Sipilän pyyntöön. SAK hankaa järjestöistä eniten vastaan.

Jukka Gröndahl HS
Ammattijärjestöjen yhteiseen mielenilmaukseen Helsingin Rautatientorilla osallistui perjantaina noin 30 000 ihmistä.
Ammattijärjestöjen yhteiseen mielenilmaukseen Helsingin Rautatientorilla osallistui perjantaina noin 30 000 ihmistä.

Hallitus esittää, että työaikaa pidennetään muuttamalla loppiainen ja helatorstai palkattomiksi vapaapäiviksi. Mikäli hallituksen esitys menee eduskunnassa läpi, ensimmäisestä sairauspäivästä tulee palkaton, sunnuntaikorvausta leikataan 100 prosentista 75 prosenttiin ja ylityökorvaukset puolitetaan. Yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksua vähennetään 1,72 prosenttiyksiköllä.

Hallitus itsekin myöntää, että leikkaukset kohtelevat eri ammattiryhmiä hyvin epätasaisesti.

Ammattiyhdistysliittoja raivostuttaa eniten se, että hallitus poikkeuksellisesti rajoittaa sopimusvapautta säätämällä pakottavia lakeja työnantajan hyväksi.

Työnantajille kelpaa hallituksen paketti, koska näin se saa karkeasti laskettuna noin viiden prosentin yksikkötyökustannusten alennuksen. Se tarkoittaa rahassa yli neljää miljardia euroa.

SAK on ollut tähän asti kiinnostunut laajasta yhteiskuntasopimuksesta. Siihen kuuluisivat maltillinen palkkaratkaisu, investointilupauksia, koulutusta, työaikapankit ja paljon erilaisia työelämän asioita, jotka koskevat esimerkiksi työttömyysturvaa ja paikallista sopimista. Se muistuttaisi keskitettyä tulopoliittista ratkaisua eli tupoa.

STTK ja Akava ovat todennäköisesti valmiimpia suppeampaan ratkaisuun. Elinkeinoelämän keskusliitossa tupo on kiellettyjen sanojen listalla.

Palkansaajajärjestöille on keskeistä saada poistettua pakkolait, joilla hallitus rajoittaa työmarkkinajärjestöjen sopimusvapautta. Kaikki palkansaajajärjestöt myös toivovat, että uusi ehdotus kohtelisi eri ammattiryhmiä tasavertaisemmin kuin hallituksen esitys.

Vaihtoehtoja on lukuisia. Hallituksen toivoma viisi prosenttia voisi syntyä esimerkiksi lomarahojen puolittamisesta (yli 2 prosenttia), arkipyhien muuttamisesta työpäiviksi (noin prosentti) ja työnantajamaksujen leikkauksesta (noin 1,7 prosenttia).

HS esittelee keskeiset osaset, joista työnantajien ja palkansaajien yhteinen ehdotus voisi syntyä.

 
Työajan lisääminen
Plussat

  Ei heikennä suoraan ostovoimaa.

  Palkansaajien on ehkä helpoin hyväksyä, että loppiainen ja helatorstai muutetaan työpäiviksi. Eheät työviikot lisäävät kustannustehokkuutta.

   Julkisen sektorin pitkien lomien lyhentäminen tervehdyttäisi etenkin kuntien taloutta. Hallitus haluaa, että ehdotus tuo myös säästöjä.

Miinukset

 Palkka alenee suhteessa työaikaan.

  Työttömyys saattaa lisääntyä aluksi.

 Vapaa-aika vähenisi.

Esimerkkejä vaikutuksista:

Hallituksen tavoittelema viisi prosenttia saataisiin kokoon pidentämällä työaikaa 20 minuuttia päivässä. Se olisi noin 85 tuntia vuodessa eli noin 12 lisätyöpäivää.

Hallituksen leikkaukset ylityö- ja sunnuntaikorvauksiin voitaisiin korvata pidentämällä työaikaa päivittäin alle viisi minuuttia. Se tarkoittaisi muutamaa lisätyöpäivää vuodessa. Loppiaisesta ja helatorstaista saa kokoon noin yhden prosentin yksikkötyökustannusten laskun. 

 

Palkkojen alennus
Plussat:

  Tehokas keino kohentaa yritysten kustannuskilpailukykyä.

 Lomarahojen leikkaus kohtelisi eri ammattiryhmiä varsin tasa-arvoisesti. Palkansaajat eivät vastusta yhtä paljon lomarahojen leikkauksia kuin lisien tai peruspalkan leikkauksia.

  Lomarahojen leikkauksista voisi sopia määräajaksi.

Miinukset

 Palkanalennus heikentää ostovoimaa ja lisää työttömyyttä ainakin lyhyellä aikavälillä.

 Ylityö- tai sunnuntailisien leikkaus kohdistuu epätasaisesti eri ammattiryhmiin.

Esimerkkejä vaikutuksista:

Lomarahojen poisto toisi hallituksen toivoman viiden prosentin yksikkötyökustannuksen alennuksen.

 

Työnantajamaksujen leikkaus
Plussat:

 Nopea keino auttaa yrityksiä.

 Ei heikennä palkansaajien työehtoja.

  Esimerkiksi väylämaksujen ja ratamaksujen poisto parantaisi suoraan vientiyrityksien asemaa, mikä on hallituksen perimmäinen tarkoitus.

Miinukset

  Valtion pitäisi ottaa lisää velkaa tai nostaa veroja ja maksuja.

   Esimerkiksi arvonlisäveron nosto kohdistuisi rankimmin köyhiin.

 Palkansaajien ostovoima heikkenisi, jos maksut siirtyisivät palkansaajien maksettavaksi.

 Suurin osa maksuista on eläkemaksuja, joihin on vaikea koskea juuri saavutetun eläkeratkaisun takia.

  Vähentää yhteisvastuuta sosiaaliturvan rahoituksesta.

Esimerkkejä vaikutuksesta:

Sosiaaliturvamaksun ja sairausvakuutusmaksun poistot laskisivat yrittäjien yksikkötyökustannuksia noin 4,3 prosentilla.

 

Työnantajien vastaantulo
Hallitus esittää irtisanottaville noin kuukauden palkan suuruista muutosturvaa ja pitempää työterveyshuoltoa. Palkansaajat ovat esittäneet muun muassa parempaa muutosturvaa, työaikapankkeja, parempaa työturvaa nollasopimuksilla työskenteleville, lupauksia investoinneista ja työpaikoista sekä johtajille palkkamalttia.

Plussat

 Voisivat tuoda olennaisia etuja työntekijöille.

 Lisäisi haluja tehdä sopimus.

Miinukset

  Päämääränä on sisäinen devalvaatio, jossa on tarkoitus parantaa vientiyritysten kustannuskilpailukykyä, ei siis lisätä yritysten kustannuksia.

  Heikentää työnantajan kiinnostusta sopimiseen.

Esimerkkejä kustannuksista

STTK:n laskelmien mukaan muutosturva maksaa työnantajille 10–30 miljoonaa euroa ja työterveydenhoidon pidennys noin viisi miljoonaa euroa.

 

Muut houkuttimet
Jos osapuolet pääsevät ratkaisuun kilpailukykyä parantavista muutoksista, ne pitää leipoa sisään kuhunkin kolmeensataan työehtosopimukseen syksyllä 2016 ja talvella 2017. Työnantajaa huolestuttaa, että liittokierroksella lakkoillaan, jos ehdot heikkenevät.

Palkansaajajärjestöt voivatkin esittää jo nyt pitkää maltillista palkkaratkaisua, joka rauhoittaisi työmarkkinat. Työnantaja on kuitenkin ilmoittanut, että vain liittokierros käy, ei keskitetty palkkaratkaisu.

Yksi keino rauhoittaa neuvottelut olisi se, että palkankorotukset eivät saisi olla suurempia kuin vientialoilla. Tällöin käytännössä Metallin sopimus määräisi palkankorotusvaran Suomessa.

Näin sujui perjantain suuri lakkopäivä
Näin sujui perjantain suuri lakkopäivä
Kooste perjantain suuresta lakkopäivästä. toimittaja: Mark Autio kuvaus: HSTV, leikkaus: Janne Järvinen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat