Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siirtolaiskriisi kiristää Unkarin ja sen naapureiden välejä

Unkari uhkaa estää Kroatian Schengen-jäsenyyden. Maiden rajalle nousi piikkilanka-aita.

Kotimaa
 
Tommi Hannula Anna-Liina Kauhanen

Schengen-alue natisee nyt liitoksistaan, kun EU-maat sulkevat siirtolaiskriisin vuoksi rajojaan, aloittavat väliaikaisia rajatarkastusoperaatioita ja kuljettavat EU-alueelle pyrkiviä pakolaisia omilta rajoiltaan syvemmällä EU:ssa sijaitsevien naapurimaidensa rajoille.

Kärjistynein tilanne on nyt Unkarin ja Kroatian rajoilla. Unkari ilmoitti lauantaina saaneensa valmiiksi 41 kilometriä pitkän piikkilanka-aidan Kroatian-vastaisella rajalla. Loput 330 kilometriä rajasta kulkee Dravajokea pitkin, mikä tekee rajan ylittämisestä vaikeaa.

Kun Unkari ensin sulki Serbian-vastaisen etelärajansa, EU-alueelle pyrkivät pakolaiset suuntasivat Kroatiaan. Torstain ja perjantain aikana Kroatiaan saapui uutistoimisto AFP:n mukaan 14 000 henkeä.

Kroatia on lähettänyt perjantaista lähtien siirtolaisia junalla ja busseilla Unkariin. Tämä raivostutti Unkarin.

Kroatia ei kuulu Schengeniin, mutta se haluaisi osaksi vapaan liikkuvuuden aluetta. Unkari uhkaa nyt estää Kroatian Schengen-jäsenyyden vastavetona pakolaisten lähettämiselle rajan yli.

Kroatian pääministeri Zoran Milanovic sanoi lauantaina, että maa jatkaa siirtolaisten kuljettamista Unkarin rajalle.

"Kroatiasta ei tule Euroopan pakolaiskeskusta", Milanovic sanoi uutistoimisto AFP:lle lauantaina.

Unkari puolestaan siirtää tulijoita Itävallan rajalle, mikä on saanut Itävallan kiristämään rajavalvontaa. Unkari ilmoitti myös lauantaina kutsuneensa 500 puolustusvoimien vapaaehtoista reserviläistä auttamaan etelärajalla jo olevia sotilaita.

Unkarin suljettua rajojaan siirtolaisia tulee nyt Kroatian lisäksi aiempaa enemmän Romaniaan ja Sloveniaan.

Kroatiasta tulevat siirtolaiset ovat jo kahakoineet Slovenian poliisin kanssa raja-asemilla, ja poliisi käytti perjantaina siirtolaisia vastaan kyynelkaasua, AFP kertoo.

Slovenian poliisi on myös palauttanut junalla tulleita siirtolaisia Kroatiaan.

Slovenia on ilmoittanut harkitsevansa "käytäviä", joita pitkin siirtolaiset pääsisivät kulkemaan maan läpi, jos pakolaisia alkaa tulla liikaa. Tarkoituksena on siis ohjata tulijat seuraavaan maahan. Monet siirtolaiset haluavatkin muualle, lähinnä Saksaan, Ruotsiin tai Suomeen.

Saksalla on Itävallan-vastaisella rajalla käytössä tilapäinen passintarkastus. Saksan talousministeri Sigmar Gabriel on perustellut päätöstä Euroopan toimintakyvyttömyydellä, joka on ajanut Saksan lähele sitä pistettä, ettei se enää selviä siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden tulosta.

Saksa arvioi maahan tulevan tänä vuonna miljoona turvapaikanhakijaa.

Norja ilmoitti perjantaina olevansa valmis aloittamaan rajatarkastukset, mikäli turvapaikanhakijoiden määrä vielä kasvaa. Norja ei ole EU-maa, mutta se kuuluu Schengeniin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat