Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ansiosidonnaisesta on katoamassa sata päivää

Leikkauksia pohtiva työryhmä kaavailee ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentämistä vuoden 2017 alusta.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan kaavaillaan rajuja leikkauksia vuoden 2017 alusta lähtien.

Leikkauksia pohtivassa työryhmässä vahvoilla on malli, joka leikkaisi työttömyysturvasta viidenneksen eli sata päivää. HS:n tietojen mukaan virkamiesvalmistelussa olisi mukana yhä myös vaihtoehto, joka puolittaisi työttömyysturvan 250 päivään. Malli oli esillä jo Smolnan hallitusneuvotteluissa.

Hallitus pitää nykyistä 500 päivän eli käytännössä lähes kahden vuoden mittaista työttömyysturvajaksoa pitkänä, passivoivana ja kalliina.

Pitkä kesto ei kannusta myöskään ihmisiä hakemaan uutta työtä.

Hallitus tavoittelee ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkauksilla 200 miljoonan euron säästöä. Lakiesitykset on määrä antaa eduskunnalle ensi keväänä.

Työttömyysturvan leikkaus piti toteuttaa jo ensi vuoden alusta, mutta kesällä hallitus sopi työmarkkinajärjestöjen palkkasovun kyljessä, että uudistusta lykätään vuodella.

Leikkauskeinoja miettivä sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä on loppusuoralla. Työryhmän on määrä jättää ehdotus leikkausmallista lokakuun puoliväliin mennessä.

Työryhmää vetävä hallitusneuvos Esko Salo sanoo, että valmista tulee.

"Uskon, että saamme yksimielisen esityksen. Olemme etsineet vaikeista vaihtoehdoista vähiten kivuliasta."

Työryhmässä ovat mukana myös työmarkkinajärjestöjen edustajat.

Malleja on ollut pöydällä useita, mutta valintaa ei ole vielä tehty. Työryhmä on koolla ensi viikolla. Vahvoilla on malli, joka leikkaisi työttömyysturvaa sata päivää, 500:stä 400 päivään. Se toisi Salon mukaan 150–170 miljoonan euron säästöt.

Summaan on laskettu myös toimeentulotuen ja yleisen asumistuen tarpeen kasvu.

Uupuvat eurot löytyisivät leikkaamalla esimerkiksi jonkin verran omavastuuta, työssäoloaikavaadetta ja turvan korotustasoa.

Jos omavastuuaikaa pidennettäisiin nykyisestä viidestä päivästä esimerkiksi kuuteen päivään, säästö voisi olla noin 30 miljoonaa euroa.

Työssäoloehdon pidennys 26 viikosta 34 viikkoon säästäisi 23 miljoonaa euroa.

Korotetun ansio-osan leikkaus toisi 20 miljoonan euron vuosisäästön. Irtisanottu voi saada korotettua ansio-osaa, jos hänellä on 20 vuoden työhistoria. Korotettua osaa maksetaan esimerkiksi työvoimakoulutukseen osallistuvalle.

Irtisanottu voi saada irtisanomisajan lisäksi myös lomakorvaukset. Jos lomakorvaukset jaksotettaisiin, kuten ennen vuotta 2013 tapahtui, lomakorvaus laskettaisiin palkaksi irtisanomisajan palkanmaksun jälkeen eli työttömyyskorvauksen maksu alkaisi nykyistä myöhemmin. Lomakorvausten jaksottamisesta tulisi peräti 95 miljoonan euron säästö.

Vaihtoehto on myös pudottaa ansiosidonnaisen päivärahan tasoa. Jos päivärahaa laskettaisiin esimerkiksi neljä prosenttia, säästöä kertyisi noin 100 miljoonaa euroa.

"Se ei ole ollut suosittu malli. Tasoleikkaus olisi hallinnollisesti myös hyvin hankalaa", Salo toteaa.

Akavan johtaja Maria Löfgren sanoo, että tasoon ei pidä ainakaan puuttua.

"Se on jo nyt niin riisuttu."

Työssäolovaadetta ei pidä liioin pitkittää, koska se löisi pätkätyöläisiä. Sadan päivän leikkaus näyttää Löfgrenin mukaan todennäköisimmältä.

"Se varmaan on asia, joka eniten eri osapuolia näyttää nyt yhdistävän. Mutta jos kestoon kajotaan, pitää panostaa lisää siihen, että ihmiset myös pääsevät takaisin työmarkkinoille."

"Tosin, vaikka yksimielinen esitys ryhmästä tulisi, mikä sen merkitys on lopulta poliittisesti", Löfgren pohtii.

Työttömyysturvan puolitusmallia ei Salon ryhmässä ole tarkasteltu.

"Ei. Haemme 200 miljoonan säästöjä. Puolitus toisi säästöjä ehkä tuplasti enemmän."

Smolnan neuvotteluissa oli esillä myös vaihtoehto, joka leikkaisi kestoa 300 päivään. Turvataso olisi kuitenkin korkeampi ensimmäiset 200 päivää ja putoaisi sen jälkeen selvästi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat