Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastonmuutos näkyy luonnossa ja taloudessa

Pääjohtaja Taalas: Maailmalla tapahtuvat muutokset heijastuvat Suomeenkin

Kotimaa
 

Ilmastonmuutos tuntuu luonnossa ja taloudessa.

Ilmakehä ja maailman meret ovat lämmenneet, lumi ja jää vähentyneet, ja valtamerien pinta noussut. Arktisen alueen jääpeite ja mannerjäätiköt ovat kutistuneet. Suurin osa lisälämmöstä on varastoitunut valtameriin, joiden pinta on noussut.

Maapallon keskilämpötila on kohonnut vajaan asteen esiteollisesta ajasta. Arktisella alueella lämpeneminen on ollut nopeampaa: Suomi on lämmennyt noin kaksi astetta.

Muutokset vaikuttavat maailman talouteen ja ruoantuotantoon, sanoo Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas.

Sään aiheuttamat ääri-ilmiöt – tulvat, kuivuus, metsäpalot, myrskyt – ovat lisääntyneet.

"Tämä huolestuttaa etenkin vakuutussektoria, sillä luonnonkatastrofien aiheuttamat kustannukset ovat kasvussa", sanoo Taalas, joka siirtyy ensi vuoden alussa Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) johtoon.

"Kuivuus, tulvat ja helleaallot ovat jo tappaneet kymmeniätuhansia ihmisiä Euroopassakin."

Ilmaston lämpeneminen yli kriittisenä rajana pidetyn kahden asteen pienentää ihmisille kelvollista maa-alaa ja heikentää maataloustuotantoa.

"Maailmassa on jopa miljardi potentiaalista ilmastopakolaista. Ilmastonmuutos on jo nyt yksi syy Afrikan pakolaisuuteen. Se oli myös Arabikevään taustatekijänä, kun ruoan hinta nousi kuivuuden seurauksena."

Suomessa talvisateet ovat lisääntyneet ja talvet leudontuneet. Toisaalta kasvukausi on pidentynyt. Lapissa metsien kasvu on kiihtynyt, ja puuraja siirtynyt ylemmäksi.

"Jos Suomi olisi erillinen saareke maailman taloudesta ja ravinnontuotannosta, olisimme voittajia. Mutta olemme riippuvaisia molemmista, muun muassa tuontiruoasta", Taalas sanoo.

"Muutos vaikuttaa maailmantalouteen, ja kielteiset vaikutukset heijastuvat Suomeenkin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat