Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rajan ylittäminen muualta kuin viralliselta ylityspaikalta edellyttää yhä painavia syitä

Ristisaatto voi olla peruste ylittää valtionraja muualta kuin virallisen rajanylityspaikan kautta

Kotimaa
 
Vesa Takala
Ristisaatot Venäjän puolelle voivat vaatia erityisluvan. Ilomantsin korkeudella olevaan Melaselkään ristisaatto kulkee veneillä.
Ristisaatot Venäjän puolelle voivat vaatia erityisluvan. Ilomantsin korkeudella olevaan Melaselkään ristisaatto kulkee veneillä. Kuva: Vesa Takala

Ristisaatto, lähialueyhteistyö tai muistokäynti sotien taistelupaikoilla voivat olla perusteita päästä ylittämään Suomen valtionraja muualta kuin virallisen rajanylityspaikan kautta tai muutoin kuin rajanylityspaikkojen virallisina aukioloaikoina.

Rajavartiolaitos myöntää vuosittain muutamia poikkeuslupia, viralliselta nimeltään rajanylityslupia. Viime vuonna lupia myönnettiin viisi, tänä vuonna niitä on myönnetty neljä.

Fakta

Poikkeuslupa ei saa aiheuttaa vaaraa

 Rajavartiolaitos voi antaa luvan Suomen ulkorajan ylittämiseen muualta kuin rajanylityspaikan kautta ja muulloin kuin rajanylityspaikan aukioloaikana.

 Rajanylityslupa annetaan vain painavasta syystä ja vain, kun siitä ei aiheudu vaaraa rajaturvallisuudelle.

 Rajaturvallisuuden säilyttämiseksi lupaan voidaan sisällyttää erityisehtoja.

 Lupa voidaan peruuttaa tai sen ehtoja muuttaa, jos olosuhteet luvan antamisen jälkeen muuttuvat niin, että menettelystä voi aiheutua vaaraa rajaturvallisuudelle.

Rajanylityslupa edellyttää painavia syitä.

"Pääviesti on se, että nämä ovat poikkeuksia. Tätä ei ole tarkoitettu normaaliin turismiin", sanoo ylitarkastaja Max Janzon rajavartiolaitoksen esikunnasta.

Lupia ei ole haettu huterin perustein, sillä kaikki hakemukset on hyväksytty. Hakijat ovat olleet suomalaisia ryhmiä, eivät yksittäisiä henkilöitä.

Lupia on tapauskohtaisesti myönnetty tilanteisiin, joissa rajanylitys muualta kuin virallisen rajanylityspaikan kautta on ollut perusteltua.

Yhdeksästä vuosien 2014–2015 poikkeusluvasta peräti kahdeksan myönsi Pohjois-Karjalan rajavartiosto. Yksi syy voi olla Pohjois-Karjalan alueen rajanylityspaikkojen verkosto.

Tyypillisesti rajanylityslupaa tarvitsivat EU:n lähialuealueyhteistyöhön liittyvät delegaatiot tai talvi- ja jatkosodan taistelupaikoilla käyneet ryhmät.

Viime vuonna yhden rajanylitysluvan myönsi Kaakkois-Suomen rajavartiosto Utin lentokentälle. Lentokenttien rajanylitysluvissa voi olla kyse esimerkiksi eri maiden sotilasviranomaisten yhteistyöstä tai tapauksista, joissa sotilashenkilökunta lentää ulkomaille sotilaskoneella armeijan kentältä.

Ortodoksikirkon eläkkeellä oleva matkapappi Vesa Takala on pitkään järjestänyt rajanylitysluvan vaativia ristisaattoja Venäjän puolelle. Pääasiassa ne ovat suuntautuneet Joensuun korkeudella olevaan Korpiselkään ja Ilomantsin korkeudella olevaan Melaselkään.

Korpiselässä olevaan ortodoksiseen rauniopyhäkköön ristisaatto kulkee kävellen noin neljän kilometrin matkan Venäjän puolella. Raja ylitetään Ruhovaarassa vanhaa pusikoitunutta Suomen aikaista maantietä pitkin.

Melaselkään ristisaatto kulkee veneillä. Ristisaatto käy välittömästi rajan takana sijaitsevalla vanhalla suomalaisella hautausmaalla ja hieman etäämmällä sijaitsevalla entisellä Melasalmen tsasounalla.

Ristisaatot järjestetään elo–syyskuussa, ja lupahakemus niitä varten on tehtävä jo vuoden alussa. Hakemuksessa on oltava lähtijöiden passi- ja muut tiedot, eikä uusia nimiä voi enää myöhemmin lisätä hakemukseen.

Kun luvan saanut ryhmä lähtee ylittämään rajaa, matkalla täytyy koko ajan olla mukana sekä Suomen että Venäjän rajaviranomaisia.

"Yhteistyö sekä Suomen että Venäjän viranomaisten kanssa on ollut erittäin hyvää", kehuu Takala.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat