Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmetoista kuntaa sai rapsuja vanhusten kotipalvelusta

Moni kunta ei ole tehnyt päätöksiä vanhusten kotipalveluista lain vaatimalla tavalla

Kotimaa
 
Antti Aimo-koivisto lehtikuva
Moni kunta on jättänyt kertomatta perusteita vanhusten kotipalveluhakemuksen kielteiselle päätökselle.
Moni kunta on jättänyt kertomatta perusteita vanhusten kotipalveluhakemuksen kielteiselle päätökselle. Kuva: Antti Aimo-koivisto lehtikuva

Monissa kunnissa vanhuksille annettavista kotipalveluista ei tehdä päätöksiä lain edellyttämällä tavalla, kertoo sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira.

Jos kotipalvelua hakeva saa hakemukseensa pelkän kielteisen tai myönteisen maksupäätöksen – kuten osassa kuntia tapahtuu – ei päätöksen saaja pysty valittamaan päätöksestä. Valvira pitää tätä ongelmallisena hakijoiden oikeusturvan kannalta.

Valvira alkoi keväällä valvoa kuntien palveluja koskevaa päätöksentekoa. Valvonta päättyi syyskuussa. Valvira kohdisti valvontansa kuntiin ja kuntayhtymiin, joissa on ollut puutteita vanhuspalvelulain toteuttamista koskevassa päätöksenteossa.

Puutteet tulivat esille Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttamassa kuntakyselyssä vuonna 2014.

Pääosa valvontaan valituista kunnista on Valviran mukaan saattanut päätöksenteon lain edellyttämälle tasolle. Näitä valvonnan kohteina olleita kuntia ja kuntayhtymiä ovat Hanko, Jyväskylä, Kuortane, Kirkkonummi, Köyliö, Lapinlahti, Loimaa, Petäjävesi, Pori, Raasepori, Suonenjoki, Uusikaupunki, Valkeakoski sekä kuntayhtymistä peruspalvelukuntayhtymä Kallio, jonka ovat perustaneet Alavieska, Nivala, Sievi ja Ylivieska sekä peruspalvelukuntayhtymä Selänne, joka on Haapajärven ja Pyhäjärven kaupunkien sekä Kärsämäen ja Reisjärven kuntien perustama.

"Osassa kuntia muutokset edellyttävät tietojärjestelmien muutoksia. Tietojärjestelmien muutokset pystytään toteuttamaan joissain kunnissa vasta vuoden loppuun mennessä", sanoo ylitarkastaja Marjut Eskelinen Valvirasta.

Asiakkaan pitää Eskelisen mukaan tietää, mistä päätöksessä on kyse. Hallintopäätöksessä on aina oikaisuvaatimusohje, josta käy selkeästi ilmi, miten ja mihin määräaikaan mennessä päätöksestä voi valittaa ja minne oikaisuvaatimus tulee osoittaa.

Lisäksi pitää käydä ilmi, mihin lainkohtiin päätös perustuu.

"Oikeusturvan kannalta on ongelmallista, jos hallintopäätöstä ei aina tehdä, koska silloin asiakkaalla ei ole mahdollisuutta vaatia oikaisua päätökseen", sanoo Eskelinen.

"Uuden sosiaalihuoltolain, vanhuspalvelulain ja sosiaalihuollon asiakaslain mukaan sosiaalihuollon järjestämistä palveluista kuten kotipalveluista annettavista palveluista pitää aina tehdä hallintopäätös. Pelkkä maksupäätös ei riitä".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat