Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tieto tarkastuksista rajalla pelästytti osan tulijoista

Neljä bussillista Ruotsista Suomeen aikoneita päättikin rajalla palata takaisin. Tornioon tulijoita oli silti lauantaina ennätysmäärä, arviolta tuhat.

Kotimaa
 
Sami Kero HS
Jemeniläinen 10-vuotias Hussein sai lauantaina ruokaa hätämajoitustilaksi muutetussa Tornion palloiluhallissa. Ruokaa oli jakamassa Kikka Ulvas.
Jemeniläinen 10-vuotias Hussein sai lauantaina ruokaa hätämajoitustilaksi muutetussa Tornion palloiluhallissa. Ruokaa oli jakamassa Kikka Ulvas. Kuva: Sami Kero HS

Suomen päätös aloittaa tarkastukset Ruotsin-vastaisella rajalla aiheutti Torniossa aivan uudenlaisen tilanteen lauantaina. Kun tieto Suomen poliisin rajalla tekemistä henkilöllisyyspapereiden pistotarkastuksista levisi tulijoiden tietoon Haaparannassa Ruotsin puolella rajaa, päätti osa Suomeen aikoneista jäädä sittenkin Ruotsiin.

"Neljä bussilastillista lähinnä Irakista saapuneita turvapaikanhakijoita palasi Haaparannasta takaisin Luulajaan", kertoo avustustyöntekijä Antti Nirkkonen.

Vaikka osa kääntyi rajalla takaisin, tulijoita oli silti Tornion seurakunnan avustustyöntekijöiden arvioiden mukaan ennätysmäärä. Tornion kautta Suomeen saapui noin tuhat henkeä.

Ennätyspäivä ei näkynyt vielä lauantaina Tornion palloiluhallin pihalla.

Palloiluhalli on varattu turvapaikanhakijoille hätämajoitustilaksi. Siellä oli kuitenkin väljää. Nirkkonen keitti hallin pihalla soppatykillä kanakeittoa. Keittoa riitti, sillä lauantaina vain kolme perhettä päätti lähteä Tornion ja Haaparannan yhteiseltä linja-autoasemalta nimenomaan hätämajoitustilaan.

Valtaosa lauantain tulijoista halusi jatkaa matkaa heti muualle Suomeen.

Turvapaikanhakijoiden tuloon vaikutti lauantaina osaltaan myös Torniossa järjestetty mielenosoitus.

"Osa Ruotsin puolella takaisin kääntyneistä säikähti sitä", Tornion seurakunnan diakonissa Aila Ylinärä kertoo.

Kolmisensataa torniolaista osoitti lähellä matkakeskusta mieltään Suomen turvapaikkapolitiikkaa vastaan.

Osa Luulajasta tulleista busseista odotti jopa kauempana, jotta matkustajat eivät olisi nähneet mielenilmausta.

Poliisi aloitti lauantaina erityisoperaation, jossa tarkastettiin pistokokein rajan yli tulevia ihmisiä.

Tarkastuksia tehtiin muutaman tunnin ajan, kertoo komisario Janne Koskela Lapin poliisilaitokselta.

"Tarkastukset laajenevat tiistaina, jolloin järjestelykeskus avataan Tornioon. Siellä kaikki paperittomat turvapaikanhakijat on tarkoitus rekisteröidä."

Jos poliisi pysäyttää tulijan rajalla, tämä voi kertoa hakevansa turvapaikkaa, vaikka matkustusasiakirjat eivät olisi kunnossa. Turvapaikkaa hakevat ohjataan tiistaihin saakka palloiluhallin hätämajoitustiloihin.

Tiistaina Torniossa aukeaa järjestelykeskus, jonne kaikki turvapaikanhakijat jatkossa ohjataan.

Järjestelyn tavoitteena on se, että tulijat eivät voi jatkaa Torniosta tai miltään muultakaan raja-asemalta matkaansa muualle Suomeen ennen rekisteröitymistä turvapaikanhakijaksi.

Sisäministeri Petteri Orpon (kok) mukaan Suomi tiukentaa linjaansa, jotta kaikki maahan tulevat ihmiset tavoitetaan nykyistä järjestelmällisemmin.

Tähän saakka moni on jatkanut Suomeen tultuaan omatoimisesti matkaa eri paikkakunnille ympäri maan, ja se on Orpon mukaan ongelma.

"Kokemus on se, että suurin osa turvapaikkaa haluavista ilmaantuu poliisilaitoksille jonnekin päin Suomea, pääasiassa etelän kaupunkeihin. Viranomaisten näkökulmasta se on huono tilanne", Orpo sanoi lauantaina HS:lle.

Lapin poliisin apulaispoliisipäällikkö Seppo Kinnunen kuvaa poliisin uutta rajaoperaatiota Torniossa haastavaksi tehtäväksi. "Raja on todellakin rajaton. Rajan yli on monta kulkureittiä tulla sekä autolla että kävellen."

Sisäasianministeriö onkin luvannut ensi viikolla lisätä sekä poliisien että rajavartioston henkilökunnan määrää rajalla tehtävissä tarkastuksissa.

Lisäresurssit toivotetaan tervetulleeksi molemmin puolin rajaa, sillä poliisien voimavarat alkavat loppua, sanoo konstaapeli Jussi Toiviainen Haaparannan poliisista.

Toiviainen kertoo olleensa yhtä soittoa töissä yhdeksän päivää. "Väsyneitä ovat poliisit Tornionkin puolella."

Toiviaisen mukaan rajalla liikkuminen pitäisi saada hallitummaksi ja kulkijoiden nimet kirjattua ylös.

Rajatonta rajaa ihmetteli lauantaina myös jemeniläinen perhe sekä irakilainen Abas Yasser.

Joukkio käveli kenenkään pysäyttämättä Ruotsin puolelta Haaparannan linja-autoasemalta puolen kilometrin matkan Tornion palloiluhallille.

"Missä se raja oikein on?" Yasser kysyi Torikadun päässä.

Yasser ja jemeniläisperhe päättivät yöpyä hätämajoitustilassa. Matka jatkuisi kuitenkin sunnuntaina kohti Turkua.

Palloiluhallilla SPR:n työntekijät yrittävät saada tulijoita jäämään juuri Tornioon.

"Kemin ja Oulun vastaanottokeskukset ovat täynnä", SPR:n avustustyöntekijä Eeva Matsuuke sanoi.

Torniossa kovin vilske kävi lauantaina linja-autoasemalla. Siellä Tornion seurakunnan työntekijät ja vapaaehtoiset jakoivat tulijoille teetä, voileipiä, kananmunia ja banaaneja.

Turvapaikanhakijat kyselivät jatkoyhteyksistä, sillä matkakeskuksen lipunmyynti oli kiinni. Moni päätti jatkaa kimppataksilla Kemin rautatieasemalle.

"Sinne taksimatka maksaa 80 euroa. Yksi porukka oli eilen aikeissa matkata taksilla suoraan Helsinkiin. Se olisi maksanut 1 600 euroa. He peruivat lähtönsä", taksiautoilija Arto Vanha sanoo.

Tornion seurakunnan pastori Saša Lehtinen kertoo liki kaikkien haluavan mahdollisimman nopeasti Kemin rautatieasemalle ja edelleen etelän juniin.

"Hyvin monen määränpäänä on joko Helsinki tai Turku."

Lehtinen ohjasi linja-autoaseman laiturilla turvapaikanhakijoita kahteen paikalle hälytettyyn bussiin, joka kyyditsi väkeä kohti Kemiä.

Lauantai-iltana Kemistä kello 20.56 lähtevä juna oli myyty jo täyteen. Tilaa oli kuitenkin vielä 22.35 lähtevässä junassa.

Tapio Mainio HS
Pipsa Palttala HS
Tornio/Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat