Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ansiopäiväraha on ollut usein hampaissa

Kotimaa
 

Ansiosidonnainen päiväraha on ollut varsinkin oikeistopuolueiden hampaissa siitä lähtien, kun se tuli voimaan nykymuotoisena 1985.

Ansio-osa on ollut pääsäännön mukaan 45 prosenttia päiväpalkan ja peruspäivärahan erotuksesta, mutta Esko Ahon (kesk) hallitus alensi kertoimen 42 prosenttiin. Se palautettiin kymmenen vuoden jälkeen 45 prosenttiin vuonna 2002.

Ansiopäiväraha muodostuu perusosasta, ansio-osasta ja lapsikorotuksista. Perusosa on vuosittain kansaneläkeindeksin mukaan vahvistettavan peruspäivärahan suuruinen. Peruspäiväraha on tänä vuonna 32,80 euroa.

Ansio-osa on 45 prosenttia päiväpalkan ja perusosan erotuksesta. Jos kuukausipalkka ylittää taitekohdan (3 116 euroa tänä vuonna), ansio-osa on ylimenevältä osalta 20 prosenttia.

Lapsikorotusta voi saada alle 18-vuotiaasta huollettavasta lapsesta. Täysi ansiopäiväraha lapsikorotuksineen voi enimmillään olla 90 prosenttia päivärahan perusteena olevasta päiväpalkasta.

Ansiopäivärahan voi saada korotettuna määräajalle, jos työttömällä on riittävä työhistoria tai hän osallistuu työllistymistä edistävään palveluun.

Ansiopäivärahaa maksetaan viideltä päivältä viikossa ja enintään 500 työttömyyspäivältä. Kun ansiopäivärahaa maksetaan viideltä päivältä viikossa, 500 päivää täyttyy aikaisintaan vuodessa ja 11 kuukaudessa.

Ansiopäivärahan ansio-osan 500 päivän enimmäismaksuajasta vähennetään 100 päivää, jos työttömäksi jääneellä on alle kolmen vuoden työhistoria.

Enimmäismaksuajasta vähennetään 100 päivää myös silloin, jos työtön kieltäytyy työllistymistä edistävästä palvelusta tai keskeyttää palvelun ensimmäisen 250 päivärahapäivän aikana.

Ansiopäiväraha on veronalaista tuloa.

Ansiopäivärahalle voi päästä uudelleen, kun on töissä 26 viikkoa.

Aina kun 26 kalenteriviikon työssäoloehto täyttyy, enimmäisaika alkaa alusta.

Ansiosidonnaista työttömyysturvaa maksettiin viime vuonna noin 2,7 miljardia euroa, josta valtion osuus on noin 40 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat