Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pallaksella hengitetään Euroopan puhtainta ilmaa

Euroopan ilmansaasteet ovat vähentyneet mutta kaukokulkeutumat Venäjältä pilaavat Lapin ilmaa

Kotimaa
 
Heli Saavalainen HS
Pallaksen mittausasemalla Sammaltunturin laella tutkitaan ilmakehän tilaa ja ilmastonmuutosta.
Pallaksen mittausasemalla Sammaltunturin laella tutkitaan ilmakehän tilaa ja ilmastonmuutosta. Kuva: Heli Saavalainen HS

Euroopan puhtainta ilmaa. Sitä hengitetään Länsi-Lapin Muoniossa Pallaksen maisemissa, kaukana saastelähteistä. Ilmanlaatu ei kuitenkaan ole parantunut odotetusti, vaikka Euroopan ilmansaasteiden päästöt ovat vähentyneet merkittävästi.

Sammaltunturin laella olevan Ilmatieteen laitoksen tutkimusaseman mittaukset osoittavat, että päästövähennykset näkyvät alueen saastepitoisuuksissa vain vähän. Liikenteestä ja teollisuudesta peräisin olevien hiilivetyjen määrä on pysytellyt viime vuodet ennallaan, vaikka EU:n päästörajoitukset ovat pienentäneet terveydelle haitallisten yhdisteiden päästöjä jopa puolella.

"Muutokset ovat pieniä, koska Itä-Euroopan ja Kuolan niemimaan päästöt näkyvät mittauksissa Pallaksellakin", sanoo ryhmäpäällikkö, erikoistutkija Eija Asmi Ilmatieteen laitokselta.

Pallaksen tuore mittaustulos oli pienhiukkasia tutkivalle Asmille "pienoinen yllätys".

"Tiedetään, että Länsi-Euroopan päästöt ovat vähentyneet. Tänne tulee kuitenkin sieltä ilmamassoja vain silloin tällöin. Siksi Itä-Euroopan päästöjen vaikutus korostuu. Liikenteen ja teollisuuden päästöt ovat lisääntyneet sekä Itä-Euroopassa että Venäjällä", Asmi kertoo.

Myös Kuolan kaivosteollisuuden ja nikkelilaitosten päästöt vaikuttavat Lapin ilmaan, vaikka ne ovatkin pienentyneet.

Jäämeren arktinen viima puhaltaa ruskan väreihin kietoutuneella Sammaltunturilla.

Yli puolen kilometrin korkeudessa sijaitseva paikka sopii mittausasemalle, sillä ulkopuoliset päästölähteet puuttuvat. Kaikki ylimääräiset tuoksutkin on minimoitu. Asemalla ei ole vessaa, eikä taloa ole käsitelty minkäänlaisilla kemikaaleilla. Se on saanut harmaantua itsekseen.

Fakta

Kriittinen taso ylittyi vuonna 2012

 Esiteollisella kaudella ilmassa oli noin 280 ppm (tilavuuden miljoonasosaa) hiilidioksidia. Se on laskettu ikijäähän hautautuneista ilmakuplista.

 Maailmanlaajuinen hiilidioksidipitoisuuksien kasvu näkyy Pallaksen mittauksissa. Pitoisuus on kohonnut tasaisesti 2 ppm vuodessa.

 Hiilidioksidipitoisuus ylitti 400 ppm:n tason huhtikuussa 2012. Tason ylittymistä pidetään kriittisenä rajapyykkinä ja osoituksena jatkuvasta kasvihuonekaasupäästöjen lisääntymisestä.

 Metaani on hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu. Myös ilmakehän metaanipitoisuus kasvaa jatkuvasti.

 Pienhiukkasten mittaukset osoittavat, että lukumäärissä on selkeä vuodenaikaisvaihtelu. Korkeammat arvot kesällä johtuvat pääasiassa luonnon kaasumaisista päästöistä.

Katolla olevat herkät mittarit keräävät tietoa muun muassa kaukaa kulkeutuneista ilmakehän haitta-aineista, pienhiukkasista ja kasvihuonekaasuista.

"Tämä on niin kaukana varsinaisista päästölähteistä, että mittaukset kuvaavat yleistä tasoa", Asmi sanoo.

Ilmastonmuutoksesta kertovan hiilidioksidin määrää Sammaltunturilla on mitattu vuodesta 1998.

Maailmanlaajuiset merkit jatkuvasta ilmaston lämpenemisestä näkyvät mittauksissa. Hiilidioksidin määrä ilmakehässä on kohonnut vuosi toisensa jälkeen. Kriittisenä rajana pidetty 400 ppm (tilavuuden miljoonasosaa) ylittyi Pallaksella huhtikuussa 2012. Tasoa pidetään osoituksena jatkuvasta kasvihuonekaasupäästöjen lisääntymisestä.

Myös hiilidioksidia selvästi voimakkaamman kasvihuonekaasun, metaanin, pitoisuus on jatkuvassa kasvussa.

Tutkimusaseman sisällä puoliautomaattiset laitteet tuottavat mittausdataa taukoamatta.

Mittareihin piirtyvät myös ilman sisältämät pienhiukkaset. Niiden määrä on pysynyt samana kutakuinkin niin kauan kuin niitä on Pallaksella mitattu, parikymmentä vuotta. Kesällä hiukkasia on enemmän, koska esimerkiksi metsistä vapautuu ilmaan hiukkasia. Kylminä talvina hiukkasia tulee muun muassa kotitalouksien puunpoltosta.

Pienhiukkaset ovat ilman epäpuhtauksia, joita syntyy sekä luonnossa että ihmisen toiminnassa, muun muassa energiantuotannossa. Hiukkasista on sekä hyötyä että haittaa.

"Ilmastolle hyödylliset hiukkaset sirottavat auringonvaloa takaisin avaruuteen, mikä viilentää ilmastoa", Asmi sanoo.

Heli Saavalainen / HS
Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Eija Asmi ja pääjohtaja Petteri Taalas nuuhkivat Pallaksella Euroopan puhtainta ilmaa.
Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Eija Asmi ja pääjohtaja Petteri Taalas nuuhkivat Pallaksella Euroopan puhtainta ilmaa.

Hiukkaset, joita syntyy esimerkiksi kivihiilen ja raskaan polttoöljyn käytöstä, sisältävät myös ilmastoa lämmittävää mustaa hiiltä. Lisäksi hiukkaset aiheuttavat merkittäviä terveyshaittoja. Hiukkaset ovat liian pieniä yksittäin nähtäviksi, mutta tunkeutuvat syvälle keuhkoihin.

Pallaksella iso osa hiukkasista on Asmin mukaan ilmastolle hyödyllisiä, eikä niistä koidu terveyshaittoja.

Savusumua tunturissa ei ole. Hiukkasten määrä on New Delhin lähiössä kolmekymmenkertainen ja Helsingissäkin viisinkertainen Pallakseen verrattuna. Pallaksella on siis tutkitusti Euroopan puhtainta ilmaa.

Heli Saavalainen / HS
Sammaltunturi on kietoutunut ruskan väreihin.
Sammaltunturi on kietoutunut ruskan väreihin.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat