Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unelma, joka toteutui ja tuhoutui

Mohamad Darwich joutuu sulkemaan ylellisen Grande Orchidée -tavaratalon Lappeenrannassa

Kotimaa
 
Juha Metso
Mohamad Darwich joutuu hyvästelemään huolella rakentamansa Grande Orchidée -luksustavaratalon.
Mohamad Darwich joutuu hyvästelemään huolella rakentamansa Grande Orchidée -luksustavaratalon. Kuva: Juha Metso

Kristallikruunut kimaltavat vielä, ja ylelliset korkokengän malliset sovitustuolit odottavat istujaa. Vieressä kuitenkin seisovat jo räikeät loppuunmyynti-kyltit.

Ylellinen Grande Orchidée -tavaratalo Lappeenrannassa sulkee ovensa ennen uutta vuotta, 2–3 kuukauden kuluttua. "Emme enää usko ihmeisiin", sanoo Atma Trade -yhtiön toimitusjohtaja Mohamad Darwich.

Etenkin venäläisille ostosmatkailijoille suunnattu Grande Orchidée avautui joulukuussa 2013, erittäin huonoon aikaan. Venäjän talous oli jo alkanut supistua ja rupla heikentyä ennen Ukrainan kriisiä, pakotteita, ruplan romahdusta ja öljyn hinnan jyrkkää laskua.

Ostosmatkailijoiden määrä oli kasvanut vakaasti vuosia, mutta nyt heitä tuli Venäjältä Suomeen entistä vähemmän. Darwich arvioi, että alussa Grande Orchidéen hintataso oli hieman liian korkea ja valikoima liiankin laaja.

"Teimme itsekin arviointivirheitä. Korjasimme ne, mutta liian myöhään."

Venäjän taantuma näkyi nopeimmin ja selvimmin ylellisyystavaroissa. Vuonna 2003 perustetun Atma Traden vuosina 2008 ja 2013 valmistuneet Laplandia-marketit Lappeenrannassa ja Imatralla vetivät edelleen asiakkaita, mutta Grande Orchidéen kalliit vaatteet, kengät ja laukut eivät houkutelleet.

Matkan varrella tavaratalon konseptia rukattiin ja henkilöstöä vähennettiin 35:stä 14:ään. Se ei kuitenkaan auttanut, sillä takana ovat suuremmat voimat.

"Perimmäinen ongelma on Venäjän kansantalouden riippuvuus öljystä", Darwich sanoo.

Hänen mukaansa venäläisasiakkaiden lukumäärä ja samalla heidän käyttämänsä rahamäärä on vuodessa laskenut 30–40 prosenttia. Atma Traden liikevaihto on laskenut 60 prosenttia Venäjän taantuman myötä. Darwich odottaa yhtiön tuloksen olevan tänä vuonna nipin napin plussalla.

Kirpputorimyyjänä Lappeenrannassa aloittanut Darwich rakensi Atma Tradesta taloudellisesti vahvan taloustavarakaupan, jonka marketit myivät suurille venäläismassoille kaikkea mahdollista Fairysta kahviin ja kalasta kumikäsineisiin.

Grande Orchidéesta Darwich halusi tavanomaisesta poikkeavan tavaratalon. Sisustukseen ja valaistukseen käytettiin tavallista enemmän rahaa, ja tavaratalosta tulikin suoranainen nähtävyys Lappeenrannassa.

"Ihmiset toivat muualta tulleita tuttaviaan katsomaan tavarataloa", kertoo Darwich.

Atma Trade oli kasvanut ilman velkarahaa, mutta Grande Orchidéen rakentamiseen tarvittiin pankkia. Darwichin mukaan rahoittaja on ollut ymmärtäväinen talouskurimuksesta kärsivää yritystä kohtaan.

Tavaratalon tiloihin tulee Grande Orchidéen lopetettua luultavasti vuokralaisia.

"Neuvottelut ovat jo aika pitkällä", sanoo Darwich.

Grande Orchidée oli Darwichille saavutettu unelma, josta hänen täytyy luopua.

"Totta kai tämä on surullista, jos asiaa katsoo tunteella. Tähän käytettiin paljon aikaa, työtä ja rahaa. Mutta kun tulos jää tietyn rajan alle, on pakko tehdä ratkaisu. Muuten ei kohta ole koko Atma Tradea."

Outi Salovaara HS
Lappeenranta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat