Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avi tahtoo naudat pois vesirajasta

Aluehallintoviraston mielestä eläinten lanta pilaa veden

Kotimaa
 
Pekka Fali
Maanviljelijä Jukka Piirala ihmettelee karjansa saamaa rantalaidunnuskieltoa. Eläimiä ei saa päästää juomaan Oulujokeen.
Maanviljelijä Jukka Piirala ihmettelee karjansa saamaa rantalaidunnuskieltoa. Eläimiä ei saa päästää juomaan Oulujokeen. Kuva: Pekka Fali

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on tiukentanut linjaansa rantalaidunnukseen. Nautakarjaa ei saa enää päästää vesirajaan juomaan vettä, koska veteen tarpeitaan tekevä karja pilaa veden laadun.

"Aluehallintovirasto (Avi) tulkitsee ympäristönsuojelulakia ja nitraattiasetusta siten, että ikimuistoinen rantalaidunnus on pääsääntöisesti kiellettyä", sanoo utajärveläinen maanviljelijä Jukka Piirala.
Piirala on jo parikymmentä vuotta laiduntanut 70-päistä karjaansa kesät Oulujoen rannassa, jossa eläimet ovat käyneet juomassa.

"Ennen laidunnusta ranta oli niin pusikoitunut, ettei jokea näkynyt. Liejuisen pohjan alta on paljastunut hiekkaranta, kun rehevöityminen on karjan ansiosta vähentynyt", Piirala kertoo.

Emolehmäkarja liikkuu yhä rannalla, sillä Piirala on valittanut kielteisestä ympäristölupapäätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen.

Lupa pitää hakea kunnasta kymmenen vuoden välein. Ympäristölautakunta tukeutuu Avin suosituksiin.

"Samanlaisia päätöksiä täällä ovat saaneet muutkin viljelijät. Sen sijaan Etelä-Suomessa Avin linja on väljempi, koska ympäristöministeriö suosittaa rantalaidunnusta", Piirala kertoo.

Linjan tiukkenemisesta kertoi ensimmäisenä Maaseudun tulevaisuus.

"Jos vesistön tila halutaan pitää hyvänä, eläimiä ei saa päästää laskemaan tarpeitaan suoraan vesistöön. Se on myös nitraattiasetuksen hengen vastaista. Lanta heikentää veden laatua", sanoo ympäristöneuvos Juha Anttila Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.

Eläinten kulku veteen pitäisi estää esimerkiksi aidoilla.

Viime vuonna Suomen rannoilla laidunnettiin noin 10 000 hehtaarin alalla, kun takavuosina pinta-ala oli noin 50 000 hehtaaria.

Kaikki viranomaiset eivät vedä yhtä tiukkaa linjaa rantalaidunnukseen. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus suosittaa rantalaidunnusta.

"Rantaniittyä ja ruovikoita syövä karja köyhdyttää maaperää, jolloin ravinteita pääsee vähemmän vesistöön", sanoo yksikön päällikkö Timo Lehtiniemi Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksesta.

Avi on Lehtiniemen mukaan hyväksynyt perinnebiotoopit, jolloin rannassa syövää karjaa ei lisäruokita. Moni viljelijä joutuu tuomaan heinäpaaleja niitylle, sillä kaikkialla rannoilla ei ole riittävästi syötävää.

"Rannan aitaaminen olisi pulmallista. Lähelle vesirajaa voi kasvaa korkea ruovikko, mikä estää uhanalaisten kahlaajalajien pääsyn rannalle", sanoo ylitarkastaja Iiro Ikonen Varsinais-Suomen ely-keskuksesta.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto suosittaa pääsääntöisesti rantalaidunnusta.

"Käytämme maalaisjärkeä. Karjaa laidunnetaan muun muassa saarissa, joiden rantojen aitaaminen olisi vaikeaa vedenpinnan vaihtelun vuoksi", sanoo tarkastaja Seija Virolainen.

Tapio Mainio HS
Utajärvi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat