Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itämeren kaapelin laskeminen alkaa

Strategisesti tärkeään tietoliikennekaapeliin houkutellaan venäläistä liikennettä

Kotimaa
 

Itämeren pohjaan laskettavan huippunopean tietoliikennekaapelin asennustyöt alkavat vajaan kolmen viikon kuluttua Helsingissä. Kaapelin laskeminen alkaa Santahaminan varuskuntasaaren edustalta. Santahaminaan on jo rakennettu kaapelinpään tarvitsemat rakenteet.

Sea Lion -kaapeli (myös C-Lion) kulkee Helsingistä Markgrafenheideen Pohjois-Saksaan. Se aloittaa kaupallisen toimintansa ensi vuoden alkupuoliskon aikana.

Fakta

Erittäin nopea yhteys Saksaan

 Sea Lion -kaapelissa on kahdeksan kuituparia, mikä tarkoittaa erittäin suurta kapasiteettia. Yksi ainoa kuitupari pystyisi hoitamaan koko Pohjois-Euroopan puhelinliikenteen.

 Yli 1 170 kilometriä pitkälle reitille sijoitetaan 80 kilometrin välein toistimia, jotka vahvistavat signaalia.

 Kaapelin halkaisija on 25–35 millimetriä.

 Kaapeli haudataan noin metrin syvyiseen kaivantoon meren pohjalle. Kovan merenpohjan kohdalla se ei ole mahdollista.

 Itämeren kaapeli maksaa 60–70 miljoonaa euroa.

Itämeren kaapeli on Suomen kannalta erittäin tärkeä, koska se varmentaa Suomen tietoliikennettä ulkomaille. Siitä tulee nopeampi vaihtoehto nykyiselle Ruotsin ja Tanskan läpi kulkevalle tietoliikennereitille Keski-Eurooppaan.

Kaapelin laskee meren pohjaan Ile de Brehat -niminen ranskalainen laiva. 140 metriä pitkään erikoisalukseen mahtuu kerralla kyytiin koko yli tuhatkilometrinen kaapeli.

"Kaapelilaivan pitäisi olla Suomessa 8. lokakuuta. Seuraavana päivänä se lähtee jatkamaan matkaansa kohti Saksaa. Siinä mielessä olemme jo aika lähellä h-hetkeä", kertoo kaapelihanketta vetävän Cinia Groupin varatoimitusjohtaja Jukka-Pekka Joensuu.

Kaapelin lasku kestää noin sata päivää. Joensuu ei ole huolissaan mahdollisten syysmyrskyjen aiheuttamista ongelmista.

"Laiva on aika säänkestävä. Kysyimme, missä tilanteessa laiva joutuisi hakeutumaan satamaan. Meille vastattiin, että hurrikaania vastaavassa kovassa myrskyssä. Jos tulee niin huono keli, ettei se voi edetä, laiva ankkuroidaan ja se on merellä sen aikaa. Hätätilanteessa voidaan katkaista kaapeli ja mennä hätäsatamaan."

Kaapelin rakentamista on vauhdittanut se, että Ruotsin signaalitiedustelu saa laillisesti salakuunnella Suomesta Ruotsiin menevää tietoliikennettä. Tämä on koettu Suomessa kiusalliseksi, koska Suomen ulkomaantietoliikenne kulkee pitkälti Ruotsin kautta.

Suomi on kuitenkin valmistelemassa omaa tiedustelulakiaan, joka mahdollistaa rajan ylittävän tietoliikenteen seurannan.

Venäjälle Suomi on tietoliikenteen välityksessä tärkeä maa. Syynä on se, että Venäjän ja Länsi-Euroopan yhdistävät runkokaapelit kulkevat Suomen ja sodassa olevan Ukrainan halki.

Ruotsin signaalitiedustelulle olisi ikävä uutinen, jos venäläinen tietoliikenne siirtyisi kulkemaan Itämeren kaapelissa Ruotsin ohi.

Jukka-Pekka Joensuu, siirtyykö Itämeren kaapeliin venäläistä tietoliikennettä?

"Ilman muuta sitä toivotaan. Kyllä siihen toivottavasti siirtyy monenlaista tietoliikennettä. Kaapeliin pitää siirtyä paljon tietoliikennettä, jotta tästä tulee taloudellisesti kannattava."

Joensuun mukaan Itämeren kaapelin kautta saatetaan siirtää tulevaisuudessa runsaasti myös Aasiasta Venäjän kautta Eurooppaan kulkevaa tietoliikennettä.

"Paljon olemme keskustelleet aasialaisten toimijoiden kanssa. Toivottavasti myös Euroopan ja Aasian välistä liikennettä saadaan verkkoomme. Sanoisin, että tästä voi tulla pikatie Aasian ja Euroopan välille."

Sea Lion -kaapelin pääomistaja on Suomen valtio, joka omistaa siitä 78 prosenttia. Loput omistaa OP-Pohjola ja Ilmarinen. Kaapelin käyttöoikeuden hallinta on luovutettu Cinialle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat