Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositio valmis leikkaamaan työttömyysturvaa

Kannatusta saa aluksi korkea, mutta nopeasti aleneva korvaus

Kotimaa
 

Työttömyysturvan rajukin uudistaminen saa kannatusta oppositiopuolueiden eduskuntaryhmien johdossa. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ja Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen sanovat kuitenkin selvän ein leikkauksille.

Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina kaavailuista, jotka lyhentäisivät ansiosidonnaista työttömyysturvaa jopa sata päivää ja laskisivat työttömyysturvan suuruutta.

Eduskuntaryhmien johdossa on kannatusta varsinkin niin sanotulle Tanskan mallille.

Tanskassa työttömyysturva on aluksi korkea, mutta alenee nopeasti, jos työttömyys pitkittyy. Tanskaan on kehottanut katsomaan myös hallituspuolue kokoomuksen valtiovarainministeri Alexander Stubb.

 

Näin eduskuntaryhmien johtajat kommentoivat ehdotusta:

Anna-Maja Henriksson
Anna-Maja Henriksson

Anna-Maja Henriksson (r): "Järjestelmästä pitäisi tehdä kannustavampi kuin nykyisin, jolloin se voi myös passivoida."

Konkreettisena muutosehdotuksena Henriksson mainitsee sen, että ansiosidonnaisen ja muun työttömyyskorvauksen pitäisi olla suurempi työttömyysjakson alussa kuin lopussa.

Näin on muun muassa Tanskassa.

Outi Alanko-Kahiluoto
Outi Alanko-Kahiluoto

Outi Alanko-Kahiluoto (vihr): Vihreiden työelämäohjelmassa keston rajaamista 400 päivään kaikilla ansiosidonnaista saavilla ei "ole suljettu pois".

"Emme kuitenkaan kannata työssäoloehdon pidentämistä, sillä se heikentäisi pätkä- ja silpputyötä tekevien asemaa. Heidän sosiaaliturvansa on heikoin jo nyt", hän katsoo.

Myös vihreät vilkuilevat Tanskaan.

"Työttömyysturva voisi myös olla ansiosidonnaisen alkupäässä suurempi kuin loppupäässä."

"Korkeimpien palkkaluokkien ansiosidonnaisen leikkaamista voi mielestämme harkita, jos säästö käytetään työttömyysturvassa heikoimmassa asemassa olevien kuten itsensä työllistävien, freelancereiden ja mikroyrittäjien aseman parantamiseen."

Peter Östman
Peter Östman

Peter Östman (kd): "Työttömyysturvajärjestelmä kaipaa radikaalia remonttia."

Östmanin mukaansa kristillisdemokraattien kanta on, että ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa voi lyhentää.

"Mutta onko se 400 päivää tai jotain muuta, riippuu muista uudistuksista", hän korostaa.

Myös kristillisdemokraatit kannattavat Tanskan mallia.

"Kannatamme laskevaa porrastusta. Alussa työttömyysturva voi olla korkeampi ja sitten olisi yksi, kaksi tai mahdollisesti kolme laskevaa porrasta", Östman sanoo.

Antti Lindtman
Antti Lindtman

Antti Lindtman (sd): "Ihmisten tulot putoavat jo nyt irtisanomisen jälkeen puoleen entisestä. Hallituksen suunnitelma näiden ihmisten työttömyysturvan leikkaamiseksi samalla, kun heidän mahdollisuuksiaan päästä takaisin työmarkkinoille heikennetään työllisyysmäärärahojen leikkauksella, on kohtuuton temppu."

Lindtmanin mukaan Helsingin Sanomien uutisessa esitetyt leikkaukset "eivät tuo yhtään uutta työpaikkaa Suomeen".

"Leikkaamisen sijaan tarvitsemme laajemman työttömyysturvareformin, jossa keskeistä on työttömyysturvaan käytettävän rahan saaminen aktiivikäyttöön esimerkiksi työnantajalle maksettavana palkkatukena."

Lindtmanin mukaan toisena elementtinä on työllisyyden hoidon siirtäminen lähemmäs ihmistä kuntiin, kuten esimerkiksi kymmenen suurinta kaupunkia on esittänyt.

"Tällaisen reformin myötä ihmiset työllistyisivät helpommin ja samalla saataisiin säästöjä työttömyysturvamenoihin leikkausten sijaan."

Aino-Kaisa Pekonen (vas): "Tällaisena aikana, kun työtä ei ole tarjolla, työttömyysturvan leikkaaminen on työntekijän nöyryyttämistä. En usko, että näin tulee lisää työpaikkoja."

"Ainakin omassa lähipiirissäni työttömät hakevat aktiivisesti töitä. Työ on ihmisille tärkeä asia, enkä usko, että ihmiset jäävät kotiin, jotta saisivat nostaa korvauksia. Päinvastoin turvan leikkaaminen voi johtaa siihen, että ihmiset joutuvat hakemaan toimeentulotukea".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat