Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni keski-ikäinen huolehtii sekä lapsistaan että vanhemmistaan – vaivana stressi ja uupumus

Helsinkiläisessä kolmen sukupolven kommuunissa kaikki perheenjäsenet auttavat toisiaan

Kotimaa
 
Kolme sukupolvea asuu samassa kommuunissa Helsingissä
Kolme sukupolvea asuu samassa kommuunissa Helsingissä
Helsinkiläisen kolmen sukupolven kommuunin jäsenet kertovat, suosittelisivatko he sukupolvien yhteisasumista muillekin. Toimittaja: Suvi Vihavainen HS, kuvaus: Kari Pullinen.

Kun Mirjam ja Pauli Pesonen kysyivät kymmenisen vuotta sitten aikuiselta tyttäreltään ja tämän puolisolta, haluaisiko pariskunta muuttaa asumaan heidän kanssaan, Outi Pesonen-Laine ja Kalle Laine harkitsivat asiaa vain päivän.

Pesonen-Laine ja Laine ostivat Outin lapsuudenkodin Helsingin Puistolasta, ja Pesonen-Laineen vanhemmat saivat siihen elinikäisen asumisoikeuden.

Muuttoon vaikutti se, että Pesoset perivät Pohjois-Karjalasta sukutilan, jossa he alkoivat asua kesäaikaan.

"Ajatus sukupolvien yhteisasumisesta ei ollut meille vieras. Sekä mieheni että minä olemme asuneet myös isovanhempiemme kanssa silloin, kun olimme lapsia. Näin annetaan apua helposti puolin ja toisin", Outi Pesonen-Laine, 43, kertoo.

Suomessa lähes 500 000 työssä käyvää huolehtii vanhemmistaan tai appivanhemmistaan esimerkiksi korkean iän, sairauden tai muun erityistarpeen vuoksi.

Noin kolmanneksella omia vanhempiaan tai appivanhempiaan auttavista on Työterveyslaitoksen kyselyn mukaan autettavia kaksinkertaisesti, kun he pitävät huolta myös alaikäisistä lapsistaan. Tätä keskimmäistä sukupolvea kutsutaan sandwich-sukupolveksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lapsiperhekyselyyn perustuvan arvion mukaan Suomessa on noin 80 000 lapsiperhettä, joiden isovanhemmista ainakin yksi tarvitsee erityistä apua tai hoitoa esimerkiksi sairauden takia.

Sandwich-sukupolvi voi tuntea elävänsä ikään kuin kerrosvoileivän välissä kahden hoivan puristuksessa.

"Onhan se rasittavaa, mutta niin kauan kuin monet roolit eivät ole täysin ristikkäisiä ja tilanne liian kuormittava, syntyy myös positiivisia tunnelatauksia. Tämä saattaa olla myös hyvin täyteläinen elämänvaihe", kuvaa dosentti Kaisa Kauppinen Helsingin yliopistosta.

Helsinkiläisessä kolmen sukupolven kommuunissa ei vaikuta olevan kovin raskasta. Kaikilla perheenjäsenillä on kotitöissä ja arkeen liittyvien asioiden hoitamisessa omat roolinsa.

Outi Pesonen-Laine käyttää vanhempiaan kaupassa, maksaa ruokalaskut, ja isovanhemmat huolehtivat lapsenlapsesta, jos hän on kipeä. Mummi pyykkää ja kokkaa, ukki korjaa asian kuin asian.

Kari Pullinen
Kolmen sukupolven kommuunissa koko perhe syö yhdessä kahdesta viiteen kertaan viikossa. Outi Pesonen-Laine, Vilma Laine, Pauli ja Mirjam Pesonen kokoontuivat pöydän ääreen Kalle Laineen ollessa töissä.
Kolmen sukupolven kommuunissa koko perhe syö yhdessä kahdesta viiteen kertaan viikossa. Outi Pesonen-Laine, Vilma Laine, Pauli ja Mirjam Pesonen kokoontuivat pöydän ääreen Kalle Laineen ollessa töissä.

"Joskus olen hieronut mummin ja ukin jalkoja saunan jälkeen ja auttanut mummia ompelutöissä. Silloin kun mummi ja ukki olivat lapsia, ei ollut varaa ostaa englannin kirjoja. Joten nyt opetan heille englantia", Vilma Laine, 9, kertoo.

Vaikka isovanhemmilla on talossa oma puolensa ja keittiönsä, koko perhe ruokailee yhdessä useita kertoja viikossa.

Sandwich-sukupolvella voi olla hoidettavanaan pieniäkin lapsia, kun jälkikasvua hankitaan aiempaa myöhemmin.

Lasten iällä ei näytä kuitenkaan olevan juuri vaikutusta siihen, miten omia vanhempia autetaan.

THL:n lapsiperhekyselyn mukaan sandwich-sukupolven edustajat antavat vanhemmilleen eniten henkistä tukea, auttavat kotitöissä ja kuljetuksissa.

"Iso merkitys on sillä, millainen on suhde omaan vanhempaan", tutkimuspäällikkö Johanna Lammi-Taskula THL:stä sanoo.

"Jos suhteessa on ongelmia, auttamista on vähemmän, vaikka sille olisi tarvetta."

Sandwich-sukupolvi kärsii kyselyn mukaan jonkin verran stressistä ja uupumuksesta. Stressitaso on Lammi-Taskulan mukaan korkeampi miehillä kuin naisilla.

"Monilla äideillä on läheinen suhde omaan äitiinsä. Tämä voi suojata stressiltä, eikä auttaminen tunnu rasittavalta."

Vaikka Pesonen-Laineen perheessä isovanhempien voinnista ei kanneta vielä huolta, tulevien vuosien varalle on varauduttu.

Entiseen autotalliin remontoidut ukin ja mummin tilat on rakennettu esteettömiksi. Alakertaan pääsee huonommillakin jaloilla, jos kerrosten välille asennetaan suunniteltu porrashissi.

"Olemme vitsailleet, että niin kauan saatte asua meidän kanssa, kun ette rupea karkailemaan kotoa", Pesonen-Laine sanoo.

Pauli Pesonen muistuttaa, ettei hänen nuoruudessaan vanhuksia viety hoitolaitoksiin. Siihenkin pitää silti varautua, Mirjam Pesonen sanoo.

"Jos menee niin huonoon kuntoon, voi tulla tilanne, että on lähdettävä."

Vanhemmista huolehtiminen ei ole Outi Pesonen-Laineen mielestä taakka tai edes vastapalvelus, vaan itsestäänselvyys. Hän uskoo voivansa hyödyntää työelämän joustoja, jos vanhemmat tarvitsisivat hoitoa kotona.

Saman katon alla ei selvitä ilman erimielisyyksiä, mutta perhe puhaltaa yhteen hiileen.

"Monet ikäisistämme ajattelevat, että hyvä, jos vanhemmat asuvat kaukana, etteivät he vain puutu omaan elämään. Mutta tätä ratkaisua ei ole kaduttu. Kertaakaan ei ole kukaan laukkuja pakannut."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat