Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Läpi Suomen matkannut pakolaisperhe on kotinsa valinnut – ”Nyt on hyvä, täällä kukaan ei lyö”

Lauantaina Ruotsin puolelta Tornioon tulleet turvapaikanhakijat saapuivat sunnuntaina yöjunilla Helsinkiin

Kotimaa
 
Sami Kero HS
Ali Hasan, Saba Mahmud ja heidän kaksivuotias tyttärensä Dema ovat matkustaneet kuukauden päästäkseen Suomeen. Kohta perheeseen syntyy toinen lapsi.
Ali Hasan, Saba Mahmud ja heidän kaksivuotias tyttärensä Dema ovat matkustaneet kuukauden päästäkseen Suomeen. Kohta perheeseen syntyy toinen lapsi. Kuva: Sami Kero HS

Irakin Bagdadista kotoisin olevan Saba Mahmudin kuukauden mittainen matka alkaa olla lopussa, ehkä.

Hän nousee junasta Helsingin rautatieasemalla hieman yhdeksän jälkeen sunnuntaiaamuna. Yöjuna on täynnä ja myöhässä. Osa Torniosta etelään matkustavista turvapaikanhakijoista on nukkunut junan lattialla, sillä paikkoja ei riittänyt kaikille.

Perhe on lähtenyt kotoaan Bagdadista kohti Suomea elokuussa. Nyt Helsingin rautatieasemalla sekä Mahmud että hänen miehensä Ali Hasan hymyilevät väsyneinä: josko kohta oltaisiin perillä. Mahmudin olkapäällä nukkuu kaksivuotias Dema -tytär.

Matkasta on vaikea keskustella, sillä Hasan ei juuri puhu englantia, Mahmudkin vain jonkin verran. Sitä paitsi perheellä on kiire. He ovat matkalla ystäviensä luo Kotkaan.

"Miksi lähdimme? Pitkä tarina, paha tilanne. Bagdadissa mieheni ja lapseni henki oli vaarassa", Mahmud kertoo.

"Nyt hyvä. Kotkan takana ystävät. Unkarissa meitä lyötiin. En muista kaikkea. En halua muistaa. Täällä kukaan ei lyö", hän vielä jatkaa.

Helsingin rautatieasemalla Mahmudia ja Hasania on vastassa kaksi vapaaehtoista, Bassam Arslan ja Antonia Ringbom. He odottavat tulolaiturilla ja pitelevät edessään kylttiä: Refugees welcome, tervetuloa pakolaiset.

Mahmud ja Hasan tarvitsevat heidän apuaan vain vähän. He haluavat tietää, pääseekö Kotkaan junalla vai bussilla.

Samalla junalla tuli Helsinkiin kymmeniä muitakin irakilaisia sekä muutamia somalialaisia, jokunen syyrialainen ja ainakin yksi bangladeshilainen turvapaikanhakija. Heistä useimmilla oli jo selvät jatkosuunnitelmat. Helsingistä tulijat lähtivät muun muassa Lappeenrantaan, Vantaan Koivukylään ja Kotkaan.

Syyrian kurdi Wahab Ali ja kymmenen muuta tulijaa tarttuivat Arslanin ja Ringbomin avuntarjoukseen ja lähtivät heidän kanssaan rekisteröitymään Pasilan poliisiasemalle.

Määränpää on Arslanille tuttu, sillä hän on ollut rautatieasemalla vastassa junia jo useana päivänä ja saattanut poliisiasemalle monta tulijaryhmää.

Pasila on sunnuntaiaamuna lähes tyhjä. Ruuhkaa on vain poliisiaseman pihalla, josta otetaan ihmisiä rekisteröitymään yksi kerrallaan. Muut nojailevat seiniin tai lepäävät portailla.

Ali kertoo matkanneensa 33 päivää. Hän lähti kotiseudultaan Koillis-Syyrian al-Qamishlista Turkkiin, sieltä Bulgariaan, Serbiaan ja Unkariin. Unkarista hän jatkoi salakuljettajien kyydissä Saksaan ja sieltä Ruotsin kautta Suomeen. Matkalla hän kertoo viettäneensä 15 päivää kahdessa eri vankilassa Bulgariassa.

"Matkustin alkumatkan salakuljettajien kyydissä. Bulgariassa minua luultiin salakuljettajaksi, ja poliisi löi minua, jotta tunnustaisin. Olin toisessa vankilassa 12 päivää, ja minua lyötiin joka päivä", Ali kertoo.

Ali ei lähtiessään suunnitellut määränpääksi Suomea. Tavoite oli vain päästä johonkin turvalliseen maahan.

Kotimaassa uhkana olivat presidentti Bashar al-Assadin joukot, jotka kapinallisia vastaan taistellessaan tuhoavat kokonaisia kaupunkeja. Siksi Ali halusi Eurooppaan, kauas Syyriasta. Lopulta määränpääksi valikoitui joko Ruotsi tai Suomi.

"Ruotsissa poliisi sanoi, että Ruotsi on hyvä maa, samanlainen kuin Suomi. He sanoivat, että olisin tervetullut sinne, mutta jos haluan jatkaa matkaa, saan myös jatkaa Suomeen."

Ali päätti jatkaa Suomeen ja on ainakin vielä valintaansa tyytyväinen.

"Suomessa on paras poliisi. Bulgariassa poliisi löi ja kohteli minua kuin eläintä. Poliisi vei myös puhelimeni. Täällä poliisi on ollut ystävällinen. Jos saan jäädä Suomeen, en palaa Lähi-itään enää ikinä."

Elämästä Suomessa haaveilevat myös nukkuvaa tytärtään Kotkan-bussiin kantanut Mahmud ja hänen miehensä Hasan.

Lähtiessään Mahmud vilauttaa toimittajalle vielä vatsaansa.

"Katso, kohta saamme toisen lapsen. Toivon, että saamme jäädä tänne. Toivon rauhallista elämää lapsille. Muuta en toivo."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat