Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksin tulevat pakolaislapset lähes heitteillä Suomen asemilla

Kotimaa
 
Sami Kero HS
Vapaaehtoistyöntekijä Jutta Lithovius leikki lapsen kanssa sunnuntaina Pasilan poliisitalon pihaan pystytetyssä teltassa.
Vapaaehtoistyöntekijä Jutta Lithovius leikki lapsen kanssa sunnuntaina Pasilan poliisitalon pihaan pystytetyssä teltassa. Kuva: Sami Kero HS

Suomeen yksin tulevat turvapaikanhakijalapset saattavat jäädä aluksi ilman apua. Lasten vastaanottoa ei ole annettu kenenkään vastuulle, joten lapset voivat olla bussi- ja rautatieasemilla vailla auttajaa.

Joillain asemilla päivystää vapaaehtoisia, jotka auttavat turvapaikanhakijoita, mutta toiminta ei ole järjestäytynyttä.

Helsingin rautatieasemalle saapui sunnuntaiaamuna peräkkäin kaksi junaa, joiden kyydissä tuli kymmeniä Ruotsin kautta saapuneita turvapaikanhakijoita. Osa turvapaikanhakijoista oli jäänyt kyydistä Seinäjoella, Tampereella ja Hämeenlinnassa.

Helsinkiin asti saapui ainakin neljä alaikäistä lasta, jotka tulivat ilman aikuista saattajaa.

Vapaaehtoiset auttajat Bassam Arslan ja Antonia Ringbom ohjasivat heistä kolme taksilla Espoon vastaanottokeskukseen ja saattoivat yhden rekisteröitymään Pasilan poliisiasemalle.

Ilman vapaaehtoisia lapset olisivat olleet rautatieasemalla yksin, vailla tietoa siitä, mistä hakea apua.

Pelastakaa Lapset ry:ssä yksin tulevien lasten tilanteeseen havahduttiin sattumalta, sosiaalisesta mediasta tulleen viestin perusteella. Kansalaistoiminnan päällikkö Riitta Kauppinen on järkyttynyt siitä, että lasten vastaanottaminen ei ole ollut kenenkään vastuulla.

"Lapsista huolehtimista ei voi jättää vapaaehtoistoiminnan varaan. Asemilla voisi tapahtua mitä tahansa, ja on suuri riski siitä, että lapsia katoaa."

Ruotsissa on uutisoitu sadoista kadonneista pakolaislapsista. Kauppisen mukaan vastaavaa voi hyvin tapahtua myös Suomessa. "Meillä on tutkimustietoa vuosilta 2003–2009. Tuona aikana katosi Suomessa vuosittain 3–22 pakolaislasta. Kukaan ei tiedä, missä he ovat."

Yksin tulevien lasten tilanne muuttuu paremmaksi maanantaina, jolloin Pelastakaa Lapset järjestää päivystäjiä odottamaan pakolaisia tuovia junia Helsingin, Pasilan ja Tikkurilan rautatieasemille. Muilla asemilla lasten auttajia ei välttämättä edelleenkään ole.

Kauppinen sopi asiasta sunnuntaina Pasilan poliisitalolla. Kauppisen mukaan järjestö olisi voinut tulla auttamaan aiemminkin, jos viranomaiset olisivat sitä pyytäneet.

"Me olisimme rientäneet apuun viivana, jos olisi pyydetty. Tähän asti ollaan kuitenkin oltu oudossa välitilassa. Viranomaiset eivät olleet varautuneet tähän, ja poliisilla on ollut kädet täynnä työtä. Yksin tulevista lapsista ei ole huolehtinut kukaan."

Ensiavuksi Pelastakaa Lapset pystytti sunnuntaina Pasilan poliisitalon pihalle leikkiteltan, jossa sekä yksin että vanhempiensa kanssa tulleet lapset voivat leikkiä. Teltasta heille jaetaan myös ruokaa ja lastenvaatteita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat