Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahden hoivan välissä voi tulla huono omatunto

Eija Mustosen Alzheimerin tautia sairastava äiti muutettiin asumaan lähelle omaisiaan

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Oululainen Eija Mustonen ja hänen poikansa Pietu käyvät usein katsomassa äitiä ja mummua nyt, kun tämä asuu samassa kaupungissa.
Oululainen Eija Mustonen ja hänen poikansa Pietu käyvät usein katsomassa äitiä ja mummua nyt, kun tämä asuu samassa kaupungissa. Kuva: Vesa Ranta

Viime maaliskuussa Kuusamossa käynnistyi pakettiauto, jossa Eija Mustosen Alzheimerin tautia sairastavan äidin tavarat muutettiin kohti hänen kolmen lapsensa kotipaikkakuntaa Oulua.

70-vuotiaan äidin sopeutuminen kerrostaloelämään ei ole ollut mutkatonta, sillä Mustosen mukaan äiti ei hyväksy sairauttaan ja olisi mielestään selviytynyt yksin isossa talossaan.

"Isä sanoi vuosi sitten kuolinvuoteellaan, että huolehtikaa äidin muutosta Ouluun. Keskenään he olisivat vielä pärjänneet, kun isä olisi toiminut muistin tukena", Mustonen kertoo.

Sisaruksilla oli äidistä kova huoli, eivätkä he ehtineet vierailla Kuusamossa viikoittain.

"Meillä on oma elämä ja omat lapset. Nyt voimme osallistua äidin arkeen paremmin, eikä meidän tarvitse ottaa niin paljon kotihoidon palveluja kuin jos äiti asuisi kauempana."

Sandwich-sukupolven ihmiset joutuvat helposti ristiriitatilanteisiin ja valitsemaan, menevätkö he viikonloppuna esimerkiksi lapsen urheilukisoihin vai auttamaan vanhempiaan, Helsingin yliopiston dosentti Kaisa Kauppinen sanoo.

Vaikka Eija Mustonen käy katsomassa äitiään usein, hänellekin tulee välillä riittämätön olo ja huono omatunto.

"Lapsellani on harrastuksia ja mieheni on työnsä takia välillä kaksikin viikkoa ulkomailla. Jos en ehdi käydä äidin luona, mietin heti, olenko huono tytär."

Joskus Mustosesta tuntuu, ettei hän jaksa mennä, jos tulee taas riita siitä, että äiti haluaisi muuttaa takaisin Kuusamoon.

"Koen, että minulla on myös oikeus pitää oma elämä ja hyvinvointi. Että ei ole vain äidin elämä, josta pitää olla huolissaan."

Kauppisen mukaan nykyään tukeudutaan yhä enemmän omais- ja läheishoivaan. Hänen mielestään omista vanhemmista huolehtimisen ei pitäisi olla raskasta hoivaamista ja huolenpitoa.

"Voi olla ahdistavaa, jos omat vanhemmat ovat siinä kunnossa, etteivät he pärjää yksinään, mutta eivät pääse hoivakotiin."

Helsingin yliopiston tutkijan Hans Hämäläisen mukaan hyvät hyvinvointipalvelut tukevat sukulaisapua.

"Jos vanhukset yritettäisiin sälyttää aikuisten lasten harteille, se voisi vähentää auttamishalua."

Mustonen ja hänen sisaruksensa käyttävät äitiään kaupassa, hakevat syömään ja hoitavat paperiasiat. Palvelutalon vuokra-asunnossa äidin on mahdollista saada muiltakin apua ja seuraa.

"Ihmisillä on erilaisia elämäntilanteita ja ihanneyhteiskunnassa moni sukupolvi asuu yhdessä. Mutta nykyään myös työelämästä tulee paineita. Olen iloinen, että meidän kohdallamme asiat voidaan järjestää tällä tavalla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat