Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK pohtii tänään vastaehdotustaan hallituksen uudistuspakettiin

Kotimaa
 

Suomen suurimman palkansaajakeskusjärjestön SAK:n työvaliokunta pitää tänään maanantaina kokouksen, jonka tuloksia työmarkkinoilla ja eduskunnassa odotetaan jännittyneenä.

Kokouksen on määrä pohtia, pitäisikö SAK:n tehdä vastaehdotus hallituksen vientiyritysten tueksi tekemään esitykseen.

Hallituksen esityksen takia Helsingin Rautatientorilla järjestettiin viime perjantaina mielenosoitus. Suomi lähes pysähtyi, kun kuljetusliitot järjestivät lakkoja.

Akava ja STTK ovat jo ilmoittaneet tekevänsä omat vastaesityksensä. Niillä ei ole kuitenkaan merkitystä, jos SAK ei ole mukana palkansaajien esityksessä.

HS:n tietojen mukaan työvaliokunta ei vielä tässä vaiheessa välttämättä ota kantaa vastaesityksen tekemiseen, vaan päätös siirretään SAK:n hallitukselle.

SAK:n työvaliokunta käy läpi, mikä on eri voimaliittojen näkemys esitykseen.

Lauri Lyly
Lauri Lyly

Työvaliokuntaan kuuluvat SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly, SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola, Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto, Pamin puheenjohtaja Ann Selin, JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen.

Sipilän ehdotukseen vastaaminen on vaikeaa, koska SAK:n mielestä työmarkkinoiden pitää päättää asiansa keskenään eikä niin, että hallitus ilmoittaa tavan ja rajat.

SAK haluaa, että kustannusleikkauksista sovittaisiin yhdessä palkkaratkaisun kanssa.

Hallitus tuskin kiinnostuu, mikäli SAK esittää saman tai vähän lyhennetyn ratkaisulistan kuin elokuussa kaatuneissa yhteiskuntaneuvotteluissa. SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteisessä listasta löytyivät palkkaratkaisut, työaikojen joustokysymykset, hallituksen investointipolitiikka, yritysten osinko- ja palkkalinjaukset, työttömyysturva, epätyypillisessä työsuhteessa olevien asema, työhyvinvointi ja harmaan talouden torjunta.

Työnantajien ja hallituksen mielestä palkansaajajärjestöt yrittävät laaja-alaisilla neuvotteluilla vesittää ja ohittaa hallituksen kilpailukykyesityksen. Hallitus pitää kiinni siitä, että nyt haetaan viiden prosentin huojennusta yritysten yksikkötyökustannuksiin, mihin ei sotketa muita asioita.

Sipilä on ilmoittanut, että hallitus vaatii uusia ehdotuksia nopeasti, todennäköisesti 30. syyskuuta mennessä. Muuten lakiehdotukset etenevät eduskuntaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat