Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Epoksi-ihottumasta tuli putkiasentajien uusi ammattitauti

Putkien sukitus voi aiheuttaa asentajalle vakavan allergian

Kotimaa
 

Epoksikemikaalit ovat nousseet suurimmaksi yksittäiseksi allergisten kosketusihottumien aiheuttajaksi ammattitautien joukossa. Työterveyslaitoksen maanantaina julkaisemien ammattitautitilastojen mukaan epoksikemikaalit ovat syrjäyttäneet aiemmin suurimpana aiheuttajana olleet kumiperäiset kosketusihottumat. Ammattitautitilasto sisältää vuoden 2013 tapaukset.

Epoksikemikaaleja on käytetty rakennusalalla pitkään esimerkiksi maalaustöissä, mutta niitä käytetään aiempaa useammin myös putkiremonteissa. Kemikaaleja käytetään niin sanotussa sukitusmenetelmässä, jossa viemäriputket pinnoitetaan uudelleen sisältäpäin.

"Työntekijät käsittelevät suuria määriä epoksipinnoitetta, kun pinnoitussukka kyllästetään epoksiseoksella ja ammutaan paineilmalla putkeen. Hikinen työ pitää tehdä vauhdilla, jotta epoksipinnoite ei ehdi kovettua. Lisäksi työympäristö on pidettävä siistinä, jotta kovettumattomat yhdisteet eivät tahattomasti joudu työntekijän iholle", kuvaa ammatti-ihotautien poliklinikan apulaisylilääkäri Maria Pesonen Työterveyslaitokselta.

Työterveyslaitos on laatinut yhdessä alan yritysten kanssa ohjeistuksen epoksityön turvalliseen suorittamiseen. Pesonen odottaa, että ohjeet parantavat mukana olleiden yritysten tilannetta ehkä jo pian, ja tulevaisuudessa yleisemmin koko epoksipinnoitealan.

Vuonna 2013 varmennettuja epoksiallergiatapauksia oli 21, mikä oli noin viidennes kaikista kosketusallergiatapauksista.

Pesonen muistuttaa, että tilastoissa näkyy yleensä vain osa ammattitautitapauksista, jäävuoren huippu. Kaikki tapaukset eivät suinkaan tule tietoon.

"Putkisaneerausala on pieni, joten pieneltäkin kuulostavat allergiatapausmäärät ovat hälyttäviä", sanoo Pesonen.

Ammattitautina kosketusallergialla voi olla pitkäkestoiset vaikutukset, sillä se voi estää työskentelemisen samoissa tehtävissä tai jopa samalla alalla.

"Kosketusallergia ei aiheuta ihottumaa, jos voi välttää työskentelemästä allergian aiheuttajan parissa. Tämä voi olla kuitenkin erittäin hankalaa esimerkiksi rakennusalalla, missä epoksiyhdisteiden käyttö on yleistynyt. Olisikin tärkeää estää allergian kehittyminen noudattamalla turvallisia työtapoja."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat