Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK:n päätös vastaehdotuksesta    siirtyy torstaihin

SAK siirsi päätöksensä vastaehdotuksesta hallitukselle torstaihin

Kotimaa
 
SAK haluaa ratkoa keskeiset työelämäkysymykset kerralla
SAK haluaa ratkoa keskeiset työelämäkysymykset kerralla
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kertoi maanantaina SAK:n tavoittelevan laajempaa työmarkkinasopimusta. Lylyn mukaan SAK:n torstaina kokoontuva hallitus päättää tarkemmin neuvotteluprosessista, mutta todennäköistä on, ettei ratkaisu synny seuraavan kahden viikon aikana. Toimittajat: Juha-Pekka Raeste ja Ruut Tolonen. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru

Suomen suurin palkansaajakeskusjärjestö SAK lykkäsi päätöstään vastaehdotuksensa teosta, jonka tarkoituksena olisi korvata hallituksen lakihankkeet lisien leikkauksista. SAK:n työvaliokunta päätti asiasta kokouksessaan maanantaina.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lylyn mukaan SAK:n torstaina kokoontuva hallitus päättää tarkemmin neuvotteluprosessista.

Lyly ei pidä todennäköisenä sitä, että ratkaisu syntyisi seuraavan kahden viikon aikana.

Hallitus on vaatinut, että sopimus alentaa yksikkötyökustannuksia viidellä prosentilla. SAK:lle tämä vaatimus ei käy.

Lyly kertoi SAK:n tavoittelevan laajempaa työmarkkinasopimusta. Hän ei suostunut ottamaan kantaa siihen, onko SAK valmis esimerkiksi nettopalkan alennuksiin tai työajan pidentämiseen. Muihinkaan sopimuksen ehtoihin ei Lylyn mukaan ollut vielä tarpeen ottaa kantaa.

Lyly kertoi illalla HS:lle, että SAK haluaisi nähdä selvitysmies Harri Hietalan paikallista sopimista koskevan esityksen ja työttömyysturvaryhmän muutosesityksen ennen omaa päätöstään. Molemmat on määrä julkistaa 15. lokakuuta.

"Nyt meille tarjotaan erilaisia palloja työehtosopimuksen muuttamisesta, mutta haluamme ratkaista ne kokonaisuutena. Ratkaisuihin pystytään tarvittaessa nopeastikin", Lyly sanoi.

STTK ja Akava ovat jo ilmoittaneet olevansa valmiita tekemään vastaehdotuksensa hallitukselle, ja ne ovat jo alkaneet valmistella omia ehdotuksiaan.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies on pettynyt, mutta ei yllättynyt SAK:n ratkaisusta.

"Ei tämä ainakaan eteenpäin vienyt näitä neuvotteluja. SAK:n työvaliokunnan kanta on tismalleen sama kuin SAK:n kanta on ollut koko ajan. Oletin, että kanta olisi hiukan muuttunut, jotta olisimme päässeet eteenpäin", Häkämies sanoo.

"Pääministeri tarjosi meille mahdollisuuden etsiä oma ratkaisu viiden prosentin yksikkökustannusten alentamiseen. Neljä osapuolta viidestä on valmiita neuvottelemaan tästä viidestä prosentista, mutta SAK ei", Häkämies sanoo.

Myös Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen on pettynyt.

"Jos SAK hakee todella suurta kokonaisuutta, ratkaisun etenemismahdollisuudet heikkenevät", Jalonen sanoo.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder toivoo vielä palkansaajien yhteistä esitystä.

"Yritimme jo kaksi kertaa yhteiskuntasopimuksessa laajempaa ratkaisua, mutta sellaista ei syntynyt, koska kaikki eivät voineet hyväksyä tätä viiden prosentin vaatimusta. Olisin todella yllättynyt, jos hallitus nyt perääntyisi nyt", Fjäder sanoo.

Hallitus on kertonut käynnistävänsä joukon pakottavaan lainsäädäntöön perustuvia lakihankkeita, joiden tarkoituksena on rajoittaa työehtosopimusten oikeutta sopia lakeja suuremmista korvauksista työehtosopimuksissa.

esa syväkuru hs
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly vaati maanantai-iltana laajempaa työmarkkinasopimusta.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly vaati maanantai-iltana laajempaa työmarkkinasopimusta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat