Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpo: Kriisi voi vaatia Suomelta "omia ratkaisuja"

Sisäministeri väläytti Verkkouutisissa rajojen sulkemista

Kotimaa
 

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoi maanantaina Verkkouutisten haastattelussa, että mikäli eurooppalaista ratkaisua pakolaiskriisiin ei synny, on mahdollista, että Suomi sulkee rajansa turvapaikanhakijoilta. "Ellei löydetä eurooppalaista ratkaisua, meidän on itse piirrettävä rajat hallitsemattomalle maahanmuutolle", hän sanoo Verkkouutisille.

Vielä viime viikolla Helsingin Sanomien haastattelussa Orpo sanoi, että Suomi ei sulje rajojaan. Mikä on muuttunut?

Orpo kertoo huolestuneensa uutisista, joita kantautuu Unkarista, Serbiasta, Kroatiasta ja Itävallasta.

"Siellä on tilanne muuttunut, ja nyt pitää katsoa, mitkä ovat vaikutukset Suomeen. Suomen kantokyky tulee jossain vaiheessa vastaan."

Orpo ei halua kertoa, missä vaiheessa Suomen kantokyky tulee vastaan, mitä sen jälkeen tapahtuu tai mitä hän tarkoittaa sillä, että Suomen kantokyky tulee vastaan.

Jos Suomi haluaa pitää kiinni ihmisoikeussopimuksista, rajoja ei edes voi sulkea. Turvapaikkaa voi anoa rajaviranomaiselta, ja kansainvälisen pakolaissopimuksen eli niin sanotun Geneven sopimuksen mukaan Suomen on käsiteltävä turvapaikkahakemukset.

"Turvapaikkaa ei ole pakko myöntää, mutta hakemus on käsiteltävä. Ihmistä ei myöskään saa palauttaa maahan, jossa häntä odottaisi epäinhimillinen kohtelu", selventää kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Lauri Hannikainen.

Poikkeuksen voisi periaatteessa tehdä siinä tapauksessa, että ihmismäärät olisivat erittäin suuret ja Suomeen julistettaisiin kansainväliset kriteerit täyttävä hätätila.

"Aika teoreettista se kyllä on", Hannikainen sanoo. Esimerkiksi Kreikka tai Italia, jonne on tullut paljon enemmän turvapaikanhakijoita kuin Suomeen, eivät ole voineet tehdä sitä.

Rajoja ei voi sulkea, jos Suomi aikoo noudattaa sopimuksia. Aikooko Suomi irrottautua sopimuksista?

"Ei tietenkään. Kaikki toimet tehdään niiden sopimusten puitteissa, joihin olemme sitoutuneet", Orpo sanoo.

Orpo sanoo, että kaikki riippuu siitä, saadaanko Euroopassa aikaan tyydyttävä ratkaisu pakolaiskriisiin. Orpo ja muut sisäministerit tapaavat tiistaina, Euroopan päämiehet keskiviikkona. Pääministeri Juha Sipilä tapaa Saksan liittokansleri Angela Merkelin tiistaina Berliinissä. "Yhteisiä ratkaisuja on pakko löytyä. 120 000 turvapaikanhakijaa on jaettava EU-maihin, mutta se ei yksin riitä. On sanottava ääneen, että mikäli Euroopan kattavia ratkaisumalleja ei löydy, on Suomen ryhdyttävä miettimään omia ratkaisuja. Luotan kuitenkin siihen, että Eurooppa tulee järkiinsä ja riittävät päätökset saadaan aikaan."

Komission ehdotukset ovat hänen mielestään oikean suuntaisia. Niitä ovat esimerkiksi hotspotkeskusten luominen, turvallisten maiden luettelon tekeminen, ihmissalakuljetuksen kitkeminen, lähtömaiden ja pakolaisleirien tilanteen parantaminen sekä tehokas palautusjärjestelmä.

Jos näistä ei saada sovittua, harkitseeko Suomi rajojen sulkemista?

"Ei se niinkään mene, katsotaan päivä kerrallaan", Orpo sanoo.

Orpo itse ehdottaa, että Euroopan maille sovittaisiin vuosittaiset maakohtaiset kiintiöt. Kun kiintiö täyttyy, maa ei enää ottaisi vastaan maahan saapuvia turvapaikanhakijoita. Maa voisi kuitenkin halutessaan ottaa vastaan ihmisiä pakolaisleireiltä tai Etelä-Eurooppaan perustettavista hotspotkeskuksista.

Kansainvälisten sopimusten mukaan turvapaikanhakijat on kuitenkin otettava vastaan ja hakemukset käsiteltävä.

Tällä hetkellä turvapaikanhakijatilanne on Suomessa oikein hyvin hallinnassa, Orpo korostaa.

"Suomella ei kuitenkaan ole varautumissuunnitelmaa siihen, mitä tapahtuu, jos meille tulee hyvin suuria määriä maahanmuuttajia. Tämä oli keskustelun avaus."

Orpo ei halua tarkentaa, mitä "hyvin suuri määrä" tarkoittaa. Vaikka kyseessä oli keskustelun avaus, Orpo ei toivo, että Suomessa alettaisiin laajalti keskustella rajojen sulkemisesta tai vaatia sitä. Muita keinoja olisi sen sijaan hyvä miettiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat