Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mies sitoi vanhuksen tuoliin, hovioikeus korotti ryöstötuomiota

35-vuotias mies sai kolmen vuoden vankeustuomion rikossarjasta

Kotimaa
 

Rovaniemen hovioikeus on korottanut 35-vuotiaalle miehelle tuomittua rangaistusta vanhuksen ryöstämisestä ja sitomisesta tuoliin. Rikossarja sisälsi myös muita tekoja, joissa mies oli öiseen aikaan murtautunut tai tunkeutunut asuntoihin Rovaniemellä ja anastanut omaisuutta.

Hovioikeus tuomitsi Keijo Alaluusuan kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Lapin käräjäoikeudessa tuomio oli ollut puoli vuotta lievempi.

Rikossarja alkoi maaliskuussa 2013. Alaluusua murtautui yöllä omakotitaloon asukkaiden nukkuessa. Hän varasti muun muassa matkapuhelimen, ruokaa, tupakkaa ja auton avaimet. Autotallista hän otti perheen auton ja lähti ajamaan, vaikka hänellä ei ollut ajo-oikeutta.

Ranualla hän menetti auton hallinnan, jolloin auto suistui lumipenkkaan.

Muutama päivä myöhemmin Alaluusua pääsi yöllä 84-vuotiaan miehen asuntoon, koska hän oli jo aiemmin saanut miehen luottamuksen. Päästyään sisään mies oli heti alkanut uhkailla vanhusta ja vaatia rahaa, pankkikorttia ja pankkikortin tunnuslukua. Kun uhri yritti soittaa keittiöstä apua, Alaluusua uhkasi miestä leipäveitsellä. Hän sitoi vanhuksen tiukasti tuoliin kahdella kaulaliinalla ja potkaisi tätä polveen.

Alaluusua anasti mukaansa 70 euroa, matkapuhelimen sekä rikoksessa käytetyn leipäveitsen.

Oikeuden mukaan vanhus joutui olemaan sidottuna tuolissa enintään kolme ja puoli tuntia, ennen kuin sai apua painettuaan turvarannekkeen hälytintä.

Heinäkuussa Alaluusua hiippaili öiseen aikaan taas uuteen asuntoon lukitsematta jääneestä ovesta asukkaiden ollessa nukkumassa. Matkaan lähti kaksi kännykkää, auton avaimet ja auto. Tällä kertaa hän ajeli Rovaniemeltä Kemijärvelle.

Syyskuussa rikossarja jatkui. Alaluusua meni iltakymmeneltä erääseen asuntoon lukitsemattomasta kodinhoitohuoneen ovesta ja jatkoi matkaansa keittiöön juomaan jääkaapista mehukeittoa. Talon isäntä ohjasi kutsumattoman vieraan pihalle.

Mies myönsi valtaosan syytteistä ja teonkuvauksista, mutta oikeudessa syntyi kiistaa erityisesti rikosnimikkeistä.

Mies oli sitä mieltä, ettei vanhuksen ryöstö ollut törkeä. Sekä käräjä- että hovioikeus olivat toista mieltä. Oikeus totesi, että teko kohdistui öiseen aikaan iäkkääseen ja puolustuskyvyttömään vanhukseen.

Heinäkuisen asuntovierailun osalta kiisteltiin siitä, oliko kyseessä törkeä varkaus vai tavallinen varkaus. Syyttäjän mukaan varkaus oli törkeä, vaikka mies pääsi sisälle asuntoon lukitsemattomasta ovesta.

Hovioikeus kuitenkin arvioi asiaa toisin. Sen mielestä laissa nimenomaan edellytetään, että tunkeutuminen on tapahtunut murtautumalla.

Lukitsemattoman oven avaaminen ei ole laissa tarkoitettua esteen läpäisemistä, hovioikeus totesi.

Alaluusuan kokonaisrangaistusta hovioikeus piti liian lievänä. Pelkästään vanhuksen ryöstöön liittyvistä rikoksista pitää tuomita kaksi ja puoli vuotta vankeutta. Yhteisrangaistus tekosarjasta on kolme vuotta vankeutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat