Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Surmista syytetty äiti kanteli hoidosta

Äidin mukaan hän ei saanut ennen lasten surmia oikeaa hoitoa lapsivuodepsykoosiin

Kotimaa
 
Akseli Muraja
Kahden lapsensa surmasta syytetty äiti saapui Kuopion käräjäoikeuteen kasvot peitettyinä helmikuussa, jolloin tapauksen käsittely alkoi.
Kahden lapsensa surmasta syytetty äiti saapui Kuopion käräjäoikeuteen kasvot peitettyinä helmikuussa, jolloin tapauksen käsittely alkoi. Kuva: Akseli Muraja

Kaksi pientä lastaan surmannut kuopiolaisäiti on kannellut saamastaan psykiatrisesta hoidosta eduskunnan oikeusasiamiehelle. Äidin mukaan häntä ei hoidettu oikein Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Pohjois-Savon käräjäoikeus käsitteli maanantaina äidin mielentilatutkimuksen tuloksia suljetuin ovin. Se antaa ratkaisunsa torstaina. Syyttäjä vaatii äidille elinkautista vankeusrangaistusta kahdesta murhasta.

Tästä on kyse

 Vuonna 1974 syntynyttä kuopiolaista äitiä syytetään kuusiviikkoisen vauvansa ja kaksivuotiaan lapsensa surmasta.

 Nuoremman lapsen syntymän jälkeen äiti joutui suoraan synnytyssairaalasta psykiatriselle osastolle.

 Kotiuttamisesta seuraavana päivänä äiti surmasi lapsensa perheen kotona.

 Kuopion käräjäoikeus antaa tuomion teoista torstaina.

Syytetty äiti otti yhteyttä Helsingin Sanomiin ja kertoi tekemästään kantelusta. Eduskunnan oikeusasiamiehen toimistosta kerrotaan, etteivät he voi kommentoida salassa pidettäviä kanteluita.

Äidin mukaan mielentilatutkimuksessa hänen on todettu olleen surmien aikaan syyntakeeton eli vailla ymmärrystä.

Syyntakeettomana äitiä ei voida tuomita rangaistukseen. Hän on tällä hetkellä pakkohoidossa.

Äiti oli jo aiemmin saanut hoitoa mielenterveysongelmiinsa. Toisen lapsen syntymän jälkeen hän joutui synnytyssairaalasta psykiatriselle osastolle, jossa hän oli lähes surmapäivään saakka.

Kantelun mukaan hän ei saanut siellä hoitoa psykoosiin, vaikka sellainen todettiin. Äidin mukaan myöhemmin Turun psykiatrisessa vankisairaalassa ensisijaiseksi diagnoosiksi määriteltiin lapsivuodepsykoosi.

Äidin mielestä lääkäreiden olisi pitänyt havaita lapsivuodepsykoosi oireiden ja aiemman hoitohistorian perusteella. Hänen mukaansa hoito laiminlyötiin.

"Sen seurauksena minut päästettiin palaamaan kotiin erittäin sairaana ja harhaisena ja kaksi viatonta lastani menetti henkensä minun käteni kautta", äiti kirjoittaa kantelussaan.

Lapsivuodepsykoosi on vakava synnytyksen jälkeinen häiriö. Se vaatii aina kiireellistä sairaalahoitoa, koska se aiheuttaa haittaa ja vaaraa äidille ja vauvalle.

Psykoosi nostaa riskiä lapsen kaltoin kohteluun, itsemurhaan ja lapsen surmaan.

Turun yliopiston psykiatrian professorin Jyrki Korkeilan mukaan lapsivuodepsykoosi on usein mielialahäiriön psykoottinen muoto, jossa masennus on syvempää. Psykoosin oireita ovat todellisuuden tajun hämärtyminen, sekavuus ja harhat.

Oireet alkavat usein synnytyksen jälkeen, ja niiden vaikeusaste vaihtelee.

Korkeilan mukaan vaikeaa masennusta ja lapsivuodepsykoosia voi olla joskus hankala erottaa toisistaan. Psykoosi ei aina kehity heti, eivätkä sen oireet aina näy selvästi.

Korkeilan mielestä lapsivuodepsykoosin mahdollisuus pitäisi aina selvittää, jos oireiden takia päätyy sairaalahoitoon, vaikka aistihallusinaatioita tai selviä harhaluuloja ei esiintyisi.

"Sellaisissa tapauksissakin, joissa lapsivuodepsykoosi ei ole heti ilmeinen, psykoosilääkityksen aloittaminen voi olla tarpeellista. Sairastuneen riski päätyä itsemurhaan tai johonkin muuhun tekoon on suurentunut."

Lapsivuodepsykoosi on selvästi harvinaisempi kuin synnytyksen jälkeinen masennus. Lääkäriseura Duodecimin mukaan synnytyksen jälkeinen masennus todetaan 10–15 prosentilla synnyttäjistä, mutta lapsivuodepsykoosi alle prosentilla.

Korkeilan mukaan lapsivuodepsykoosin taustalla on esimerkiksi perinnöllisiä tekijöitä ja laukaisijana synnytyksen hormonimyrsky. Esimerkiksi kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavilla äideillä on suurempi riski sairastua.

Korkeilan mukaan lapsivuodepsykoosin ennuste on yleensä hyvä.

"Sitä voidaan hoitaa tehokkaasti psykoosilääkkeillä. Käytetään myös sähköstimulaatiohoitoa, joka toimii nopeimmin. Myöhemmin voi olla tarvetta myös terapialle."

Minna Pölkki HS
Kuopio

Korjaus 22. syyskuuta kello 15.24: Tapausta käsiteltiin Pohjois-Savon käräjäoikeudessa, ei Kuopion käräjäoikeudessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat