Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasten kasvua arvioidaan yhä vanhentuneilla käyrillä – vauvaa saatetaan pitää turhaan alipainoisena

Helsinki ja Turku arvioivat lasten kasvua edelleen vanhentuneiden tietojen perustella

Kotimaa
 
Sami Kero HS
Sara Siponmaa kävi maanantaina Helsingin Kallion lastenneuvolassa elokuun lopulla syntyneen vielä nimettömän tyttövauvan kanssa. "On hyvä, että kasvukäyriä seurataan", Siponmaa sanoo.
Sara Siponmaa kävi maanantaina Helsingin Kallion lastenneuvolassa elokuun lopulla syntyneen vielä nimettömän tyttövauvan kanssa. "On hyvä, että kasvukäyriä seurataan", Siponmaa sanoo. Kuva: Sami Kero HS

Yli puolet Suomen kunnista on ottanut käyttöönsä lasten uudet kasvukäyrät, mutta lasten painon ja pituuden kehittymistä seurataan vanhentuneiden kasvutietojen avulla yhä myös suurissa kaupungeissa.

Vanhat kasvukäyrät perustuvat 1950–70-luvulla syntyneiden lasten tietoihin. Niiden perusteella lasten kasvua voidaan tulkita myös väärin.

Tästä on kyse

 Uudet valtakunnalliset lasten kasvukäyrät valmistuivat vuonna 2011, mutta moni kunta ei ole vielä siirtynyt niihin.

 Käyrät perustuvat vuosina 1983–2008 syntyneiden espoolaislapsien pituus- ja painotietoihin.

 Lasten kasvun tiheä seuranta on kansainvälisesti harvinaista. Seurannan avulla pyritään tunnistamaan poikkeamat, jotta päästään ajoissa jatkotutkimuksiin ja hoitamaan mahdollista sairautta.

Vauvaa saatetaan esimerkiksi pitää turhaan alipainoisena. Toisaalta hidas pituuskasvu saattaa jäädä piiloon. Sen taustalla voi olla sairauksia.

Uudet valtakunnalliset kasvukäyrät valmistuivat jo vuonna 2011.

"Suurin hidaste niiden käyttöönotossa on ollut se, ettei kunnille ole ollut tarjolla uusiin kasvutietoihin perustuvaa sovellusta", kertoo asiantuntijalääkäri Jarmo Salo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Tällä hetkellä uusiin kasvukäyriin siirtyminen etenee kuitenkin Salon mukaan hyvin.

Tietojärjestelmiä monille kunnille toimittava it-palveluyhtiö CGI sai uusiin kasvukäyriin perustuvan sovelluksensa valmiiksi kesällä.

Suurista kaupungeista ainakin Tampere otti sen heti käyttöönsä, mutta sovellus on ollut osittain pettymys.

Ohjelmasta puuttuu kasvuseula, joka varoittaa kasvutiedot syöttänyttä terveydenhoitajaa automaattisesti aina, kun lapsen kasvu on ollut poikkeavaa.

"Totta kai ammattilaisille on hieman hämmentävää, että lapsen kasvua ei voi arvioida kuin oman ammattitaidon perusteella. Nyt tutustutaan uusiin käyriin ja opetellaan niiden tulkintaa", Tampereen lasten ja nuorten palveluiden ylilääkäri Tuire Sannisto sanoo.

CGI:n mukaan kaikki kunnat eivät halunneet investoida kerralla sekä kasvukäyriin että -seuloihin, vaan pyyntö kasvuseulan välittömästä tarpeesta sovelluksessa on tullut vasta nyt. Yhtiö kertoo, että kasvuseula saadaan käyttöön ensi vuonna.

Ainakin Helsingissä ja Turussa on tamperelaisten kokemusten perusteella päätelty, ettei uusiin käyriin kannata vielä siirtyä.

Suomalaislapsia mitataan neuvolassa erinomaisesti, sanoo THL:n Jarmo Salo. Vanhentuneen vertailuaineiston mukaan osa työstä menee hänestä kuitenkin hukkaan.

"Lapset kasvavat nykyään imeväisiässä enemmän pituutta suhteessa painoon. Vauvoista joka kymmenes jää alipainoseuloihin, vaikka ajatus siitä, että he kärsisivät ravitsemuksen puutteesta, on järjetön", Salo sanoo.

Myös murrosiän kasvupyrähdys tulee entistä aiemmin. 13-vuotiaat pojat ovat keskimäärin yli viisi senttiä pidempiä kuin vanhassa aineistossa.

Osastonhoitaja Anni Mäkinen Helsingin eteläisen alueen lastenneuvoloista pitää kasvukäyrien päivittämistä hyvänä.

"Turhia tutkittavia tulee vähemmän", hän sanoo.

Mäkisen mielestä imeväisikäisillä painon tarkkailu on kuitenkin pituuden tarkkailua tärkeämpää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat