Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EK:n Matti Alahuhta: Sovusta hyötyisivät kaikki

EK:n puheenjohtaja vakuuttaa, että työnantajat haluavat neuvotella

Kotimaa
 
Elinkeinoelämän keskusliiton puheenjohtaja Matti Alahuhta
Elinkeinoelämän keskusliiton puheenjohtaja Matti Alahuhta

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n puheenjohtaja, Koneen entinen toimitusjohtaja Matti Alahuhta on erittäin huolestunut Suomen tulevaisuudesta. Hän sanoo, että talouden alamäki jatkuu jatkumistaan, ja tämän takia työmarkkinajärjestöjen pitäisi ehdottomasti yhdessä sopia, miten pönkittää yritysten kustannuskilpailukykyä.

Hallitus teki oman esityksensä kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi. Se on aiheuttanut lakkoja ja raivoa, joten hallitus on antanut työmarkkinajärjestöille syyskuun loppuun aikaa tehdä parempi esitys.

"Uskon, että rationaalisesti ajattelemalla kaikki osapuolet päätyvät siihen, että yhteisesti sopiminen tuo maalle ja kaikille osapuolille ehdottomasti parhaan ratkaisun."

Hän perustelee tämän perusviestinsä viidellä kohdalla.

"Viime viikot ovat osoittaneet, että suomalaisilla on talkoohenkeä", hän aloittaa. Hän perustelee näkemystään mielipidetiedusteluilla.

Alahuhta uskoo, että työmarkkinajärjestöt kykenevät löytämään oikeudenmukaisemman esityksen, hallituksella kun on käytössä rajallisemmat keinot. Hän vakuuttaa, että työnantajat ovat vakavissaan etsimässä sopua.

"Pallo on nyt hyvin pitkälti SAK:lla", hän sanoo.

Viestinsä toisessa kohdassa hän etsii syytä, miksi sopiminen nyt on niin vaikeaa.

"Prosessi on uusi. Uusi tietää aina muutosta, ja muutostilanteessa on vaikea toimia, koska on laitettava totutut tavat syrjään. Jännitteet ovat hyvin ymmärrettäviä."

Alahuhdan mielestä uutta on, että kolmikannan kolmas osapuoli eli hallitus on nyt aktivoitunut, kun se aikaisemmin usein ulkoisti kolmikantapäätökset työnantajille ja palkansaajille.

"Jos emme pääse ratkaisuun, hallitus tekee päätökset. Se on täysin välttämätöntä, jotta talouden luisu saadaan pysäytettyä. Jonkun pitää päättää."

Kolmannessa kohdassaan Alahuhta pohtii, miksi kustannuskilpailukyvyn parantaminen on hyväksi myös palkansaajille.

"Kun kustannuskilpailukyky paranee, yrityksen mahdollisuudet kehittyä paranevat, ja kun yritys kehittyy, ihmiset voivat paremmin. Siitä seuraa yleensä positiivinen kierre."

Neljäntenä kohtana Alahuhta perustelee, miksi sopimus ei edes voi olla tasapainoinen.

"Nopeasti muuttumassa maailmassa välitön tasapaino ei voi olla itseisarvo. On mahdotonta löytää tasapainoa esimerkiksi tässä tilanteessa, jossa yritetään löytää keinoja yritysten kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi. Ajan myötä positiivinen vaikutus tulee kaikille.'"

Alahuhdalta ei irtoa vastausta siihen, millä tavalla EK on valmis tulemaan sopimuksessa vastaan. "Me emme käy neuvotteluja julkisuudessa. Koko ajan tätä vuoropuhelua käydään."

Palkansaajajärjestöt ovat toivoneet, että työnantajat suostuisivat nyt samaan aikaan neuvottelemaan kaikkia koskevasta pitkäaikaisesta palkkaratkaisusta.

Alahuhta toistaa EK:n usein sanoman kannan: keskitetty palkkaratkaisu ei käy.

"Nyt neuvotellaan yksikkötyökustannusten alentamisesta. Maltillisista palkkaratkaisuista neuvotellaan vuoden kuluttua, mutta se tehdään liittokohtaisissa neuvotteluissa."

"Ei muuallakaan enää päätetä keskitetysti palkoista. Eri alat kehittyvät eri lailla, joten palkoista ja työehdoista pitää sopia ala- ja työpaikkakohtaisesti."

Moni epäilee, ettei sopimuksella ole mitään merkitystä isoille globaaleille suomalaisyrityksille.

"Väärin. Isoille yrityksille on hyvin tärkeää, miten yrityksen kotimaassa menee", Alahuhta vastaa viimeisessä kohdassaan.

"Olen kymmenen vuoden aikana kysellyt maailmalla monilta, tietävätkö he yhtään alansa globaalia markkinajohtajaa, jonka kotimaan toimintaympäristö on näivettynyt? En ole saanut yhtään esimerkkiä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat