Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi välityspalvelu suututtaa autokouluja

Autokoululiitto haluaa rajata opetusluvan perheenjäsenille

Kotimaa
 

Viime viikolla Suomessa aloitti toimintansa uusi palvelu, joka mainostaa olevansa "ajokorttien uber". Ratti.fi-nimisen palvelun perustajien mukaan palvelussa ei ole kyse autokoulutoiminnasta vaan välityspalvelusta, joka yhdistää opetuslupaopettajia ja ajokorttia kaipaavia henkilöitä toisiinsa.

Palvelun mukaan sen kautta voi saada ajokortin halvimmillaan alle 500 eurolla. Sen lisäksi joutuu maksamaan myös viranomaiskuluja.

Fakta

Poliisi myöntää ajo-opetusluvan

 Opetuslupaa haetaan poliisilta. Luvan saanut opetuslupaopettaja voi aloittaa ajokorttiopetuksen.

 Opetusluvan hankkinut voi opettaa kolmen vuoden aikana korkeintaan kolmea lähisukuun kuulumatonta henkilöä. Huollettavia ja lähisukulaisia voi opettaa useampia.

 Yleensä opetusluvalla opetetaan perheenjäsentä.

 Poliisi on myöntänyt tammikuun ja elokuun lopun välisenä aikana yli 10 200 opetuslupaa. Myönnettyjen lupien määrä on hieman suurempi kuin vuoden 2014 vastaavana ajankohtana.

Lähteet: Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, Poliisihallitus

Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi sanoo, ettei tunne tarkemmin uutta palvelua. Liiton mielestä opettaminen opetusluvalla pitäisi rajata perheenjäseniin, ja liiton mukaan opetuslupaopetukseen liittyy harmaata taloutta.

"Pidämme tällaista toimintaa veronkiertona ja harmaana taloutena. Sitä ei yhteiskunnan pitäisi hyväksyä", Jokilampi sanoo.

Jokilammen mielestä autokoulut ovat kärsineet talouden taantumasta ilman autokoulujen kanssa kilpailevia välityspalvelujakin.

Ratti.fi-palvelun perustaja Hannu Valkosen mukaan kiinnostus palvelua kohtaan on ollut suurta, mutta lukuja hän ei kerro. Palvelu on saanut hänen mukaan paljon kielteistä palautetta autokouluyrittäjiltä.

"Jotkut autokouluyrittäjät syyttävät meitä veronkierrosta, vaikka maksamme kaikki verot ja maksut lakien mukaan."

Palvelun toiminta perustuu Valkosen mukaan siihen, että ajokorttia ja opetuslupaopettajaa kaipaava henkilö rekisteröityy palveluun ja maksaa palvelulle siitä, että se etsii opetuslupaopettajan.

"Opettajat ovat sellaisia, jotka ovat usein jo opettaneet oman lapsensa opetusluvalla ja jotka voivat opettaa myös perheen ulkopuolisia", sanoo Valkonen.

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin mukaan palvelun toiminnalle ei ole esteitä. Trafin mukaan joka kuudes tai joka seitsemäs ajokortti Suomessa hankitaan opetusluvan avulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat