Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaisbussien osoite tästä aamusta alkaen: Tornion uusi järjestelykeskus

Turvapaikanhakijat viedään nyt Kemin sijasta suoraan Tornioon

Kotimaa
 

Tornioon Ruotsin puolelta saapuvat turvapaikanhakijat ohjataan tiistaiaamusta alkaen uuteen järjestelykeskukseen. Hakijoiden on oltava Tornion entiseen lukiorakennukseen perustetussa keskuksessa, kunnes poliisi on rekisteröinyt heidät.

Kommodori Jukka Savolainen Rajavartiolaitoksesta totesi maanantaina, että bussiyhtiöitä on ohjeistettu muuttuneesta käytännöstä. Poliisi ei kertonut, koskeeko ohjeistus myös takseja. Tähän asti maahantulijat ovat jatkaneet matkaansa Torniosta Kemiin ja sieltä edelleen Etelä-Suomeen.

Poliisi aikoo myös lisätä ulkomaalaisvalvontaa. "Tarkoitus on ottaa rajan läheisyydessä liikkuvat kulkijat tarkkailuun ja saattaa aukottomasti tänne keskukseen", Savolainen linjasi. Keskuksessa työskentelee useita kymmeniä poliiseja.

Rekisteröinti on tehtävä nopeasti, koska keskuksessa voi majoittua vain 200 ihmistä. "Ihmiset viettävät täällä yön tai kaksi ja pääsevät sen jälkeen kunnollisiin vuoteisiin vastaanottokeskuksiin", SPR:n toiminnasta paikalla vastannut Jukka-Pekka Kaasinen kertoi.

Hakijat eivät saa ennen rekisteröintiä poistua edes ruokakauppaan, vaan ruokailu järjestetään entisen lukion ruokalassa. Piha-aluetta ei aidata, mutta esimerkiksi tupakointialue rajataan.

Kansliapäällikkö Päivi Nerg odotti järjestelykeskuksen vähentävän kaaosta. "Tästä eteenpäin voimme tietää, ketkä ovat tulleet ja rekisteröimään heidät 72 tunnin kuluessa. Hoidamme nopeammin sekä rekisteröinnit että turvapaikkapäätökset, jotka osoittavat, ketkä lähtevät kotoutumisprosessiin ja ketkä Suomesta pois."

Suomeen avataan tämän viikon kuluessa jälleen kuusi uutta vastaanottokeskusta, joihin turvapaikanhakijat kuljetetaan järjestelykeskuksesta.

Haaparanta-Tornion matkakeskuksessa kävi maanantaina jo tutuksi tullut huiske. Turvapaikanhakijat saapuivat busseilla Ruotsista ja kiirehtivät Kemin-busseihin.

Monen määränpäänä oli Helsinki. Yassir Adnan Al Taie kertoi bussissa kuulleensa, että monella on Helsingissä valmiiksi sukulaisia, joiden luokse he halusivat mahdollisimman pian.

SPR:n vapaaehtoiset ohjasivat turvapaikanhakijoita jäämään Tornioon hätämajoitukseen, mutta hyvin harvalla oli siihen halua. Ruotsiin palaavien turvapaikanhakijoiden määrä oli selkeästi kasvanut.

Mahmud Xalaf kertoi käyneensä perheensä kanssa Helsingissä, mutta palanneensa takaisin ja jatkavansa bussilla Ruotsiin rekisteröitymään. "Ihmiset olivat epäystävällisiä", hän sanoi.

Tornion kaupunginvaltuuston odotettiin maanantai-iltana hyväksyvän esityksen entisen lukion vuokraamisesta järjestelykeskukseksi.

Jaakko Heikkilä
Entisen Tornion yhteislyseon lukion tiloihin avattavassa järjestelykeskuksessa tehtiin muutostöitä maanantaina. Tähän saliin turvapaikanhakijat ohjataan ensimmäiseksi. Ohjeet jaetaan tulijoille yhdeksällä eri kielellä. Maanantaina tiloja esiteltiin viranomaisille ja medialle.
Entisen Tornion yhteislyseon lukion tiloihin avattavassa järjestelykeskuksessa tehtiin muutostöitä maanantaina. Tähän saliin turvapaikanhakijat ohjataan ensimmäiseksi. Ohjeet jaetaan tulijoille yhdeksällä eri kielellä. Maanantaina tiloja esiteltiin viranomaisille ja medialle.

Mitä tapahtuu turvapaikkapuhuttelussa?
Mitä tapahtuu turvapaikkapuhuttelussa?
Maahanmuuttovirasto järjesti simuloidun turvapaikkapuhuttelun. Puhuttelijan mukaan kuuleminen sujui hyvin todenmukaisesti, lukuun ottamatta tulkkauksen puutetta.

Marjo Valtavaara HS
Tornio

Bussilastillinen nuoria irakilaismiehiä matkusti Suomeen
Bussilastillinen nuoria irakilaismiehiä matkusti Suomeen
Kukaan ei halunnut jäädä Haaparantaan, vaikka vastaanottokeskukseksi muutetussa hotellissa on runsaasti tilaa. Kuvaus: Pekka Fali. Toimittaja: Tapio Mainio. Editointi: Kristina Marttinen, Esa Syväkuru.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat