Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten ratkaista pakolaiskriisi? HS esittelee 10 vaihtoehtoa

Kotimaa
 
Syyrian sota nostatti historiallisen pakolaiskriisin
Syyrian sota nostatti historiallisen pakolaiskriisin
Syyrian vuosia jatkunut sota on ajanut kodeistaan reilusti yli kymmenen miljoonaa ihmistä. Sotaa pakenevia turvapaikanhakijoita virtaa myös Eurooppaan, jossa pohditaan miten selvitä pahimmasta pakolaiskriisistä sitten toisen maailmansodan. Toimittaja Mark Autio, kuvamateriaali: Reuters ja HS:n arkisto, leikkaus Janne Elkki

EU-ministerit pohtivat tällä viikolla vaihtoehtoja pakolaiskriisin lievittämiseksi ja ratkaisemiseksi. HS esittelee kymmenen mahdollista keinoa.

1. Turvapaikan hakeminen jo lähtömaassa

Fakta

Lähes puoli miljoonaa tullut tänä vuonna

 Eurooppaan on tullut tänä vuonna meriteitse 473 887 siirtolaista. Matkalla kuolleita tai kadonneita on 2 812.

 Suomeen on saapunut 12 471 turvapaikanhakijaa, viime vuonna 3 651.

 Eurooppaan tulijoista noin 40 prosenttia tulee Syyriasta, Suomeen tulleista suurin osa Irakista, Somaliasta ja Afganistanista.

 Suomeen jätetyistä turvapaikkahakemuksista hyväksyttiin noin 40 prosenttia (heinäkuuhun asti).

 Suhteessa väkimäärään eniten turvapaikkahakemuksia jätettiin viime vuonna Ruotsiin, Unkariin, Saksaan ja Turkkiin.

 

Lähteet: IOM, BBC, Migri

Useat eurooppalaiset poliitikot ja tutkijat ovat esittäneet, että Euroopan maiden tulisi perustaa lähtömaihin keskuksia, joista voi hakea turvapaikkaa Euroopan maista. Keskuksia voisi perustaa esimerkiksi pakolaisleirien yhteyteen muun muassa Turkkiin ja Libanoniin, ja hakemuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä saisi tiedon paikalla.

Ihmisten ei tarvitsisi enää tehdä hengenvaarallista matkaa Välimeren yli vain hakeakseen turvapaikkaa. Keskusten perustaminen, pyörittäminen ja hakijoiden oikeuksien turvaaminen olisi valtavan kallista ja luultavasti kasvattaisi hakemusten määrää mutta saattaisi säästää ihmishenkiä ja tyrehdyttää salakuljetusbisnestä.

2. Laajempi taakanjako

Euroopassa on ehdotettu, että turvapaikanhakijoita sijoitettaisiin tasaisemmin eri maihin, jotta esimerkiksi Kreikka, Italia ja Unkari eivät kuormittuisi liikaa. Niitä voitaisiin myös tukea taloudellisesti.

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoimen johtaja Kalle Löövi katsoo, että taakanjaon tulisi ulottua Euroopan rajojen ulkopuolelle sellaisiin maihin, joihin on paennut lyhyessä ajassa paljon ihmisiä. Hänen mukaansa länsimaiden pitäisi esimerkiksi tukea Libanonia ja Jordaniaa rahallisesti, jotta nämä voisivat järjestää lisäresursseja koululaitokseen ja terveydenhuoltoon. Tämä voisi myös vähentää houkutusta saapua Eurooppaan.

EU on jo myöntänyt 3,9 miljardia euroa Jordanian, Libanonin ja Turkin tukemiseen.

3. Nouto suoraan leireiltä

Osa ihmisoikeusjärjestöistä ja poliitikoista on ehdottanut, että Euroopan maat hakisivat ihmisiä suoraan pakolaisleireiltä. Näin voitaisiin varmistaa, että Eurooppaan pääsevät ne, jotka ovat heikoimmassa kunnossa, köyhimpiä ja eniten avuntarpeessa.

Parhaillaan esimerkiksi lapset, vanhukset ja ne, joilla ei ole varaa maksaa salakuljettajille, jäävät monesti leireille.

4. Humanitaarinen viisumi

Nykyisin Suomesta ja muista EU-maista voi hakea turvapaikkaa vasta saavuttuaan. EU-maahan ei kuitenkaan saa viisumia, jos ilmoittaa aikovansa hakea turvapaikkaa. Tämä on yksi syy siihen, että niin monien turvapaikanhakijoiden on saavuttava maahan laittomasti.

Moni ihmisoikeusjärjestö on ehdottanut ratkaisuksi niin sanottua humanitaarista viisumia. Ihminen hakisi sitä Suomen suurlähetystöstä siinä maassa, jossa oleskelee. Sen jälkeen hän voi saapua Suomeen laillisesti, turvallisemmin ja halvemmalla kuin salakuljettajan kyydissä.

Kun ihminen saapuu Suomeen, hänen hakemuksensa käsiteltäisiin normaalisti. Humanitaarisen viisumin käyttöönotto ei vaatisi lakimuutosta. Se olisi luultavasti väliaikainen ratkaisu, tai sitten lähetystöjen resursseja pitäisi lisätä pysyvästi.

Srdjan Zivulovic Reuters
Harmica, Kroatia: Puhtaanapitotyöntekijät desinfioivat maanantaina aluetta Slovenian vastaisella rajalla siirtolaisten lähdettyä.
Harmica, Kroatia: Puhtaanapitotyöntekijät desinfioivat maanantaina aluetta Slovenian vastaisella rajalla siirtolaisten lähdettyä.

5. Kiintiöt jokaiselle EU-maalle

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) ehdottaa, että Euroopan maille sovittaisiin vuosittaiset maakohtaiset kiintiöt. Kun kiintiö täyttyy, maa ei enää ottaisi vastaan maahan saapuvia turvapaikanhakijoita. Maa voisi kuitenkin ottaa vastaan ihmisiä pakolaisleireiltä tai Etelä-Eurooppaan perustettavista niin sanotuista hotspot-keskuksista, joissa paine on suuri.

6. Dublinin sopimuksen purkaminen tai muuttaminen

Dublinin sopimuksen mukaan turvapaikanhakija pitäisi rekisteröidä siinä EU-maassa, johon hän ensimmäisenä saapuu. Samassa maassa pitäisi hoitaa myös turvapaikanhaku.

Sopimusta ei noudateta, sillä sitä ei ole suunniteltu näin suurelle joukolle turvapaikanhakijoita. Etelä-Euroopan maat eivät pysty hoitamaan kaikkia hakemuksia, ja monet maat ovat yksinkertaisesti lakanneet rekisteröimästä tulijoita.

Koska sopimus ei toimi, jotkut eurooppalaiset poliitikot ovat ehdottaneet siitä luopumista tai sen muuttamista. Sopimusta voisi muuttaa esimerkiksi siten, että ihmisen turvapaikkahakemus käsitellään edelleen vain yhdessä maassa muttei välttämättä siinä maassa, johon hän ensin saapuu. Toinen vaihtoehto olisi tukea rahallisesti tai muilla tavoin reunavaltioita, joihin saapuu paljon turvapaikanhakijoita.

Giannis Behrakis Reuters
Lesbos, Kreikka: Vapaaehtoistyöntekijä heilutti maanantaina käsiään kumiveneelle, jossa oli afganistanilaisia siirtolaisia.
Lesbos, Kreikka: Vapaaehtoistyöntekijä heilutti maanantaina käsiään kumiveneelle, jossa oli afganistanilaisia siirtolaisia.

7. Lisää rahaa ruoka-apuun ja pakolaisleireille

Yksi monista syistä, miksi ihmiset ovat lähteneet suurin joukoin Eurooppaan, on olojen huonontuminen pakolaisleireillä. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n johtaja António Guterres varoitti brittilehti The Guardianissa, että järjestöllä on rahaa noin 10 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Ruoka-apua on jouduttu leikkaamaan monilla pakolaisleireillä. Irakissa taas on jouduttu sulkemaan klinikoita, koska niiden henkilökunnalle ei enää ole varaa maksaa palkkaa. Tämä on jättänyt miljoonat irakilaiset vaille terveydenhoitoa.

8. Uusia keinoja ihmissalakuljetusta vastaan

EU-maat eivät toimi tehokkaasti yhdessä ihmissalakuljettajien kiinni saamiseksi, ja rangaistukset vaihtelevat maasta toiseen.

EU:n pitäisi sopia yhtenäisistä ja ankarista rangaistuksista ihmissalakuljettajille, ehdottaa italialainen salakuljetuksiin erikoistunut kriminologi Andrea Di Nicola. Myös salakuljettajia auttavia matkatoimistoja, hotelleita, asunnonvuokraajia, kuljetusyrityksiä ja muita yrittäjiä pitäisi hänen mukaansa rangaista ankarammin.

EU-maihin tulisi Di Nicolan mukaan perustaa poliisien erikoisyksiköitä, jotka keskittyvät ihmissalakuljetuksen selvittämiseen. Joka maassa olisi oma yksikkönsä. Myös tuomareiden ja syyttäjäviranomaisten kansainvälisiä työryhmiä tarvitaan.

EU:lla ei edelleenkään ole keskitettyä tietojärjestelmää ihmissalakuljettajista. Siihen kirjattaisiin eri maiden poliisien ja tutkijoiden selvittämiä tietoja ihmissalakuljettajien verkostoista, kuten lähtöasemista, yhteydenpidosta, hinnoista ja yhteystiedoista. Mukaan tulee velvoittaa ne maat, joissa on salakuljetuksen solmukohtia, kuten Turkki ja Egypti. Osa turvapaikanhakijoista on myös ollut halukkaita auttamaan poliisia selvityksessä, ja tiedot tulisi saada kaikkien EU-maiden käyttöön.

9. Luettelo turvallisista alkuperämaista

Euroopan komissio on ehdottanut, että EU ottaisi käyttöön luettelon turvallisista alkuperämaista. Jos turvapaikanhakija saapuisi jostain näistä maista, hänen hakemuksensa pitäisi yhä käsitellä. Se voitaisiin käsitellä hyvin nopeasti, ja turvapaikan saaminen olisi epätodennäköistä. Tämä voisi vapauttaa resursseja sota-alueilta tulevien ihmisten hakemuksiin.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet ehdotusta, koska pakolaisstatuksen määrittäminen on yksilöllinen käsittely ja ihmistä voidaan vainota turvalliseksikin katsotussa maassa. Nyt turvallisiksi maiksi on ehdotettu muun muassa Albaniaa, Bosniaa, Makedoniaa, Kosovoa, Montenegroa, Serbiaa ja Turkkia.

10. Auttaminen kotimaassa

Pakolaiskriisi ei ratkea ennen kuin olot turvapaikanhakijoiden kotimaissa ovat siedettävät. Siksi konfliktinratkaisu ja erilaiset kehitysaputoimet ovat erittäin monien asiantuntijoiden mielestä tärkein keino ratkoa kriisiä. Esimerkiksi Syyrian ja Irakin konfliktien ratkaisun edistäminen on Euroopan komission listalla.

Lisäksi komissio myönsi 1,8 miljardia euroa hätärahaston perustamiseen Afrikkaan. Rahastolla on tarkoitus tukea muun muassa konfliktinratkaisua, elinkeinotoimintaa ja vakautta Sahelin ja Tšadjärven alueilla, Afrikan sarvessa sekä Pohjois-Afrikassa. Komissio on pyytänyt EU-maita osallistumaan rahastoon vapaaehtoisesti, ja esimerkiksi Espanja on jo sitoutunut siihen.

Artikkeliin on haastateltu lisäksi Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtajaa Frank Johanssonia.

Fabrizio Bensch Reuters
Berliini, Saksa: Siirtolaiset jonottivat rekisteröintitoimistoon maanantaina.
Berliini, Saksa: Siirtolaiset jonottivat rekisteröintitoimistoon maanantaina.
Osman Orsal Reuters
Edirne, Turkki: Tyttö lähestyi poliisin pysäyttämää siirtolaista lähellä Kreikan rajaa maanantaina.
Edirne, Turkki: Tyttö lähestyi poliisin pysäyttämää siirtolaista lähellä Kreikan rajaa maanantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat