Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaismepit: EU on tienhaarassa

Suomen linja pakolaiskriisin hoidossa ei ole saanut osakseen arvostelua EU-parlamentissa.

Kotimaa
 
Bryssel
Petri Sarvamaa (kok)
Petri Sarvamaa (kok)

Petri Sarvamaa, kokoomus

"Tämä on Euroopalle iso käännekohta ja murros. Uskon, että siitä selvitään, mutta se vaatii yhteistä halua. Jos sitä ei löydy, se hajottaa Eurooppaa ja heikentää meitä kaikkia. Ongelma on se, että EU on koko ajan askeleen jäljessä. Komissio yrittää esittää toimia, jotka olisivat kaikkien kannalta parhaita, mutta jäsenvaltiot vetkuttelevat. Jäsenvaltioilla ei ole ollut yhteistä näkemystä ja halua varautua tähän. Veikkaan, ettei 120 000 turvapaikanhakijan jakamisesta päästä helposti sopuun tiistainakaan.

Ratkaisun elementit löytyvät komission strategiasta. Yksi niistä on solidaarisuus eli pakolaisten jakaminen, toinen hotspotien perustaminen. Lisäksi pitää kouluttaa paljon ihmisiä, jotta saamme käännytettyä nopeammin ne, jotka pitää käännyttää, ja tarjottua suojaa niille, jotka sitä tarvitsevat.

En usko, että vapaan liikkuvuuden Schengen on vielä uhattuna, vaikka Saksa ja joukko muita maita aloittivat sisärajatarkastukset. On ymmärrettävää, että jäsenvaltiot ryhtyvät näihin toimiin, koska tilanne on täysin hallitsematon. Tarkastukset ovat kuitenkin kuin antibiootin ottamista keuhkokuumeeseen. Oikeasti pitäisi panostaa EU:n ulkorajojen valvontaan ja Frontexiin.

Suomi on sisäministerin suulla hyvin selvästi ilmaissut, että se kantaa vastuunsa. En usko, että Suomi haluaa vastaisuudessakaan vastustaa toimia yksin tai kaksin Slovakian ja Unkarin kanssa. En usko, ettei Suomi halua olla siinä ryhmässä. Myöskään Unkarista ei pidä tehdä syntipukkia, sillä tämä ei ole mustavalkoista. Saksalaisetkin ovat sanoneet rivien välistä, että Unkari tekee tavallaan mitä pitääkin, että edes jossakin EU:n ulkoraja pitää. Se ei tietenkään istu, että Eurooppa hoitaa tätä kriisiä Unkarin tyylillä. Mutta unkarilaisten leimaaminen mätämunaksi ei lisää Unkarin kansalaisten ymmärrystä eurooppalaiselle projektille.

Sitäkin pitää miettiä tarkkaan, että jos väläytellään päätösten tekemistä jäsenmaiden määräenemmistöpäätöksellä. Entä jos Slovakian pääministeri sanookin sen jälkeen, että meitä ei määräillä? Kuinka monta kriisiä meillä EU:ssa jo olikaan?"

Pirkko Ruohonen-Lerner, perussuomalaiset

"Hädässä olevia, sotaa pakenevia ihmisiä pitää pyrkiä auttamaan. Ensisijaisesti sen pitäisi tapahtua lähellä heidän kotimaitaan niin, että Suomi osallistuu rahallisesti tai lähettämällä avustustyöntekijöitä, lääkkeitä, ruokaa ja telttoja. Maahantulon pitää tapahtua hallitusti, ettei tänne tule kasvotonta ja nimetöntä tulvaa. Nyt se ei ole hallittua, kun Suomeen virtaa ihmisiä pohjoisesta Ruotsin kautta. Hämmästelen, että Ruotsi päästää heidät läpi.

YK:n ja muiden toimijoiden pitäisi tehdä kaikkensa Isisin terrorin pysäyttämiseksi. Ymmärrän täysin, että nämä ihmiset lähtevät sitä pakoon. Mutta oikeasti apua tarvitsevien poimiminen pakolaisvirrasta vaatii salapoliisityötä: siihen tarvitaan tulkkeja, jotka pystyvät erottamaan murteen perusteella, mistä henkilö on kotoisin.

EU:n taakanjaon puolestaan pitää olla tasapuolista ja perustua vapaaehtoisuuteen. Euroopan selviäminen pakolaiskriisistä riippuu siitä, miten tämä hoidetaan. Jos pakolaiset jaetaan tasaisesti eri maihin ja kaupunkeihin, niin siitä ei pitäisi tulla ongelmaa.

Tärkeää on, että kotouttaminen tapahtuu nopeasti. Ruotsissa ja Ranskassa näemme ongelmia, ja Suomessakin kotouttaminen on aiemmin epäonnistunut pahasti. Suomeen tulijat pitää saada nopeasti jonkinlaisiin töihin ja kielikoulutukseen. Joutilaisuus on kaikkein pahinta, ja onhan meillä Suomessa vaikka kuinka paljon tekemätöntä työtä. Mielestäni kielen opiskelusta pitäisi tehdä pakollista – sen voisi sitoa tukien saamiseen.

Tämä tilanne on uusi ja huolestuttava. Minua huolestuttaa, että kuukauden kuluttua voi olla pakkasia ja lunta, ja tulijoita silti pistetään telttoihin. Mistä löydämme heille majoitustiloja? Vapaan liikkuvuuden ja Schengen-alueen puolesta en pelkää. Itse olen aina voinut matkustaa Euroopassa vapaasti. Minua ei haittaa esittää passia rajalla, koska rajojen ylittämisen pitää tapahtua hallitusti. Olisin odottanut parempaa kriisivalmiutta EU-tasolla."

Liisa Jaakonsaari, Sdp

"Kyllähän tämä pakolaiskriisin hoitaminen on tapahtunut vastoin Euroopan isoa ideaa. Jos joku jäsenmaa loukkaa kilpailulainsäädäntöä tai markkinavapauksia, niin komissio heti nuhtelee tai antaa sanktioita. Mutta kun kyse on perusarvoista, mitään ei tapahdu.

Tämä on EU:lle tienhaara, joka riipaisee syvemmältä kuin talouskriisi. Jos EU:lta ei löydy voimakasta poliittista tahtoa, kyllä tässä voi huonostikin käydä. Schengen voi horjua ja poliittinen järjestelmä voi vaurioitua entisestään, koska on niin paljon populistisia liikkeitä, jotka ottavat ilon irti tästä vakavasta asiasta. Ja jos nämä, jotka tulevat Eurooppaan suurin toivein, jos he pettyvät perhanasti, jos he eivät saakaan työtä ja heitä aletaan katsoa kieroon – niin siitä syntyy vaara.

Jos Saksa selviää tuosta valtavasta vyörystä, niin kyllä Eurooppa selviää. Saksassa pakolaiset on otettu resurssina. Heilläkään ei kuitenkaan ollut rakenteita riittävästi valmiina, koska tulijoiden määrä on ollut niin valtava.

On tässä myös mahdollisuuksia onnistua. Eurooppa on käynyt ennenkin läpi suuria murroksia, kuten Saksojen yhdistymisen, meidän evakkojen asuttamisen ja monia muita älyttömiltä tuntuvia asioita. Ne olivat isoja poliittisia haasteita, ja niistä selvittiin köyhemmissä olosuhteissa.

Se pitää ymmärtää, että tämä tulee jatkumaan. Laillisia reittejä Eurooppaan pitää kehittää, esimerkiksi humanitaarisia viisumeja, jottei ihmisten tarvitsisi käyttää salakuljettajia."

Nils Torvalds, Rkp

"Suomalaisetkin poliitikot ovat osallistuneet tähän äärimmäisen epämiellyttävään keskusteluun, jonka mukaan säännöistä pitäisi pitää kiinni. Ikään kuin Dublinin säännöt olisivat tällaisessa tilanteessa käyttökelpoisia. Ne säännöt kirjoitettiin ihan muuta tilannetta varten.

Ongelma on, että olemme pahasti myöhässä. Jos tällä tavalla ratkaistaan ongelmia, niin kyllä tulee ruumiita. UNHCR:n rahat ovat lopussa, joten tukea Libanonin ja Jordanian leireillä oleville pakolaisille joudutaan leikkaamaan. Se tarkoittaa, että tämäkin porukka lähtee liikkeelle.

Rahat pitäisi nyt vain kerätä niin nopeasti kuin mahdollista. EU-parlamentti kehotti komissiota vapauttamaan EU-varoja nopeasti. Mutta ennen kuin UNHCR:lle saadaan riittävästi rahaa kunnollisten pakolaisleirien ylläpitämiseen, siihen kuluu paljon tupakkaa. Se ei tapahdu kuukaudessa.

Uskon, että Euroopalla on niin vahva identiteetti, että se selviää pakolaisten tulosta.

Kun Euroopan parlamentissa puhutaan kiintiöiden ja taakanjaon vastustajista, Suomea ei vielä mainita nimeltä. Puhutaan Visegrád-ryhmästä ja kahdesta muusta jäsenvaltiosta. Pitää laittaa kädet ristiin, ettemme jatkossakaan ole siinä seurassa, koska siinä otettaisiin pahasti takkiin. Suomi on periferian maa, joten itsellemme tärkeissä asioissa meidän täytyy löytää myötätuntoa isoilta mailta. Jos olemme pysyvästi Visegrád-porukan kanssa samalla linjalla, jäämme myötätunnon ulkopuolelle ja se on vaarallista."

Miapetra Kumpula-Natri, Sdp

"Suomen linja ei ole noussut EU-parlamentissa tikun nokkaan, koska tiedetään, että muutamat muut maat ovat tiukemmalla linjalla. Suomen kanta ei näytä rumimmalta, kun kuitenkin ollaan valmiita kantamaan vastuuta.

Parlamentissa vallitsee iso henki, että jäsenmaiden on löydettävä ratkaisuja. Meillä on kansainvälisiä velvoitteita, eikä kriisiä voi jättää vain yhden alueen vastuulle. On hyvä, että puhumme myös EU:n rajojen ulkopuolelle toimitettavasta avusta. Meillä ihmetellään, miksi ihmiset lähtevät liikkeelle Jordanian, Turkin ja Libanonin leireiltä. Samaan aikaan UNHCR:ltä on rahat lopussa ja Frontexilta leikataan eli ei oteta vastuuta sielläkään.

Tämä on sellainen taitekohta, jossa eurooppalaista solidaarisuutta tarvitaan. Kuka tietää, mitä aluetta tämä seuraavaksi koskettaa.

On jännä nähdä, miten eri kansakunnat suhtautuvat äkillisiin muuttoaaltoihin. Tuntuu, ettei edes Saksan johdolla ollut oikeaa tilannekuvaa, miten mennään eteenpäin. Merkel avasi ovet, mutta sitten tulivatkin rajatarkastukset. Huolestuttaa myös se, millaiset odotukset näillä tulijoilla on.

Meillä paljon kysellään, miksi Eurooppaan tulee vain nuoria miehiä. Sanotaan, että pitäisi suojella naisia ja lapsia ja perheitä. Toivon, että tämä keskustelu ja huoli naisista ja lapsista muistetaan vielä siinä vaiheessa, kun tulee kysymys perheenyhdistämisistä."

Nils Torvalds (r)
Nils Torvalds (r)
Pirkko Ruohonen-Lerner (ps)
Pirkko Ruohonen-Lerner (ps)
Miapetra Kumpula-Natri (sd)
Miapetra Kumpula-Natri (sd)
Liisa Jaakonsaari (sd)
Liisa Jaakonsaari (sd)
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat