Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK:n edessä on vain vaikeita päätöksiä

Järjestössä on pohdittu jopa eläkeratkaisun aukaisemista työmarkkinakriisin ratkaisuksi

Kotimaa
 
SAK haluaa ratkoa keskeiset työelämäkysymykset kerralla
SAK haluaa ratkoa keskeiset työelämäkysymykset kerralla
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kertoi maanantaina SAK:n tavoittelevan laajempaa työmarkkinasopimusta. Lylyn mukaan SAK:n torstaina kokoontuva hallitus päättää tarkemmin neuvotteluprosessista, mutta todennäköistä on, ettei ratkaisu synny seuraavan kahden viikon aikana. Toimittajat: Juha-Pekka Raeste ja Ruut Tolonen. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru

Suomen suurin palkansaajajärjestö SAK on yhdessä historiansa vaikeimmista tilanteista, vaikka sen liitoilla on edelleen järeimmät lakkoaseet ja eniten jäseniä.

1940-luvulta saakka SAK ja työnantajat ovat pitkälti päättäneet yhdessä, millaiset työehdot ja työelämää vähänkin liippaavat lait ovat. Suomeen syntyi kolmikanta, jossa palkansaajat ja työnantajat tekivät päätöksiä, joiden syntyä hallitus avusti.

Hallituksessa SAK:n apuna on ollut sosiaalidemokraattinen puolue. Nyt vasemmiston kannatus on matalammalla kuin koskaan ja duunareiden osuus työväestöstä pienenee.

Vallassa on porvarihallitus, jonka ohjelmassa ei mainita kertaakaan sanaa kolmikanta.

Hallitus on asettanut työmarkkinajärjestöille päämäärän, mikä on SAK:lle syvä loukkaus. Menossa on valtataistelu, jossa SAK on yksin, nurkassa ja vihainen.

Juha Sipilä
Juha Sipilä

Torstaina SAK:n hallitus ilmoittaa oman ratkaisuehdotuksensa vaihtoehtona Juha Sipilän (kesk) hallituksen pari viikkoa sitten esittämälle paketille. Sillä hallitus yrittää parantaa yritysten kustannuskilpailukykyä muun muassa leikkaamalla pakkolailla työntekijöiden ylityö- ja sunnuntaikorvauksia. Hallitus peruu esityksensä, jos työmarkkinajärjestöt saavat yhdessä aikaiseksi hallitukselle kelpaavan vaihtoehdon. Sipilä ilmoitti, että esityksen pitää olla valmis jo ensi maanantaina.

SAK todennäköisesti esittää ratkaisuksi laajaa työmarkkinasopua eli samaa, jota se jo esitti kaatuneiden yhteiskuntasopimusneuvottelujen aikana.

Laaja työmarkkinaratkaisu tarkoittaa sitä, että palkoista, työehdoista ja usein myös työelämän lainsäädännöistä päätetään samaan aikaan. SAK haluaa nähdä ennen sopimista, millaisia työelämän lakipaketteja hallitus esittää muun muassa ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta tai paikallisesta sopimisesta. Niistä kun voi syntyä lisää levottomuuksia työmarkkinoilla.

SAK:n ehdotus kaatunee jo siksi, että se ei aio hyväksyä neuvottelujen pohjaksi hallituksen vaatimaa viiden prosentin yksikkötyökustannusten laskemista.

SAK on yksin, sillä työnantajalle ja kahdelle muulle palkansaajien keskusjärjestölle tuo viisi prosenttia käy.

Hallitus on tarjonnut SAK:lle ratkaisijan roolia, jos se suostuu muuttamaan hallituksen ratkaisun oikeudenmukaisemmaksi – hallituksen ehdoin. Myös pakkolait poistuisivat päiväjärjestyksestä. SAK ei pidä tavasta, jolla tämä rooli sille tarjotaan.

Seppo Samuli / Lehtikuva
Lauri Lyly
Lauri Lyly

SAK yrittää etsiä ratkaisuksi keinoja, joissa työntekijöiltä otetaan mahdollisimman vähän ja mieluiten väliaikaisesti.

Palkansaajille kivuttomin keino olisi työnantajamaksujen alennus. Se merkitsisi joko valtiolle lisää velkaa tai palkansaajille veronkorotuksia. Hallitus ei aio korottaa veroja.

SAK:ssa on pohdiskeltu jopa vuoden takaisen eläkeratkaisun avaamista niin, että työnantajamaksuja alennettaisiin emupuskureita purkamalla aikaisempaa nopeammin.

SAK empii tätä, mutta edes asian pohtiminen kuvaa sitä, kuinka vaikeassa tilanteessa SAK on.

Eläkemaksujen lasku olisi väliaikainen ratkaisu, koska emupuskureiden purkaminen on jo laskettu mukaan tuleviin maksuihin. Maksut pitäisi rahoittaa myöhemmin jollakin.

Järjestö aikoo todennäköisesti tarjota pitkää keskitettyä matalapalkkaratkaisua.

Elinkeinoelämän keskusliitolle tämä ei käy, sillä sen mielestä palkkojen pitää muodostua ala- ja yrityskohtaisesti. EK:n tarve etsiä ratkaisua ei ole kummoinen, sillä se saa haluamansa jo hallituksen esityksessä. Se tosin vaatii, että hallituksen ehdotukset ovat perustuslain mukaisia, mikä ei ole lainkaan varma.

Edessä on vain vaikeita päätöksiä.

Jos muut palkansaajajärjestöt eivät tartu SAK:n ehdotukseen, edessä voi olla jopa järjestöjen erkaantuminen toisistaan. Se olisi suuri tappio ay-liikkeelle. Jopa SAK:n ja STTK:n liittojen ajama suurliitto voi kuivua kokoon.

SAK:ssa päätöksen tekevät liittojohtajat, jotka on palkattu valvomaan jäsenistönsä etuja, ei pelastamaan Suomea. He kuuntelevat herkällä korvalla työnantajiaan eli jäsenistöään. Vihaisimmilla äänillä on taipumusta kuulua kovimpaan.

SAK:n Lyly "Näin ei voi Suomessa tehdä"
SAK:n Lyly "Näin ei voi Suomessa tehdä"
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ripitti hallitusta ja vakuutti taipumattomuutta ammattiliittojen mielenilmauksessa.

Video tiivistää Suomen talouden ongelmat ja ratkaisukeinot kahteen minuuttiin
Video tiivistää Suomen talouden ongelmat ja ratkaisukeinot kahteen minuuttiin
Suomen talous on ongelmissa: tuottavuus on laskenut ja työn hinta noussut. Yrityksillä menee huonosti ja valtio velkaantuu. HS:n video esittelee kahdessa minuutissa talouskriisin syyt ja keinot ratkaisun löytämiseksi. Toimittajat: Teemu Luukka, Kirsi Alm-Siira Grafiikka: Boris Stefanov

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat