Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syksy ja kevät ovat parhaita aikoja taivaan tarkkailuun

Kotimaa
 

Parhaat ajat tähtien tarkkailulle ovat syksyllä ja keväällä, jolloin maa on lumeton, mutta yöt ovat vielä pimeitä. Kaupungeissa valosaasteen määrä voi myös näinä ajankohtina olla häiritsevää. Siksi tähtiharrastajan on hyvä hakeutua paikkoihin, joissa keinovaloa on mahdollisimman vähän.

Jos taivasta ei halua tarkkailla paljain silmin, hyväksi ja edulliseksi apuvälineeksi käy kiikari. Sen sijaan kaukoputki vaatii suurempia satsauksia.

"Marketeissa myydään edullisia kaukoputkia, joissa on muovinen runko tai jalusta. Ne eivät kestä käytössä eivätkä ole riittävän vakaita. Pahimmissa tapauksissa kaukoputkessa on myös muoviset linssit. Jos aikoo hankkia kaukoputken, neuvoa kannattaa kysyä esimerkiksi tähtitieteellisistä yhdistyksistä", Visuri neuvoo.

Tähtiharrastaja tarvitsee usein myös punavaloa, sillä pimeissä tarkkailuolosuhteissa on jo turvallisuuden vuoksi hyvä olla mukana jokin valonlähde. Punavaloa voi käyttää valaisuun ilman, että hämäränäkö heikkenee. Edullisin punavalo syntyy, kun päällystää esimerkiksi otsalampun punaisella sähköteipillä.

Osa tähtiharrastajista käyttää aurinkotuolin tyyppisiä tuoleja esimerkiksi revontulien ja tähdenlentojen tarkkailussa. Aloittelevan tähtiharrastajan ei kannata rynnätä tuoliostoksille, sillä myös telttapatjan päällä on hyvä pötköttää ja tiirailla taivaalle.

Suomessa toimii useita tähtitieteellisiä yhdistyksiä. Ne järjestävät aktiivisesti esimerkiksi kursseja ja luentoja myös aloitteleville harrastajille. Tähtitieteen luentoja ja kursseja järjestetään myös kansanopistoissa.

Monet yhdistykset järjestävät säännöllisesti tähtinäytöksiä tähtitorneissaan.

Esimerkiksi Helsingin Kaivopuiston tähtitornissa järjestetään säännöllisesti loka–maaliskuussa tähtinäytöksiä, joissa tarkastellaan kaukoputkella muutamia kohteita, kuten Kuuta, tähtijoukkoja ja tähtisumuja. Paikalla on tähtinäyttäjä, joka kertoo kohteista ja vastaa kysymyksiin.

"Suomessa on avoin ja kattava harrastajaverkosto. Yhdistyksiin kannattaa ehdottomasti olla yhteydessä", Visuri kehottaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat