Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitukset vaihtuvat, säästöt koulutuksesta jatkuvat

Oppositio arvosteli leikkauksia, hallitus kehui uudistuksiaan

Kotimaa
 
Ministeri Grahn-Laasonen: Leikkaukset eivät uhkaa koulutusta
Ministeri Grahn-Laasonen: Leikkaukset eivät uhkaa koulutusta
Hallitus sai vastata syyskuun lopulla ensimmäiseen opposition välikysymykseen. Opetus-ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoi tuolloin valmistautuneensa keskusteluun innolla. Välikysymyksen esittäjä, entinen opetusministeri Jukka Gustafsson piti hävyttömänä muun muassa Helsingin yliopiston henkilöstöleikkauksia. Demarien puheenjohtaja Antti Rinne ihmetteli, miksi Suomi leikkaa koulutuksesta samaan aikaan kun Ruotsi siihen lisää. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaaja Esa Syväkuru

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) sanoi eduskunnassa tiistaina, että koulutukseen kohdistuvat säästöt eivät ole koulutuksen, sivistyksen ja tutkimuksen suurin uhka. Ministerin mukaan suurin uhka on, että Suomi ei uudistaisi koulutusjärjestelmäänsä.

"Peruskoulu on jäänyt historiansa vangiksi. Haluamme uudistaa suomalaisen peruskoulun 2020-luvulle", hän maalaili.

Näin hallitus kuittasi opposition välikysymyksessään esittämän väitteen, että koulutukseen ja tutkimukseen kohdistuvat leikkaukset ovat leikkaamista lasten, nuorten ja Suomen tulevaisuudesta.

"Hallitus on valinnut tien, joka vaarantaa taloudellisen kasvun, koulutuksellisen tasa-arvon ja osaamistason nousun", sanoi välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, entinen opetusministeri Jukka Gustafsson (sd).

Sdp:n mukaan leikkauksia ei voi piilottaa puhumalla niiden sijaan uudistuksesta.

Opetusalan ammattijärjestö on laskenut paljonko nykyinen hallitus säästää koulutuksesta ja tutkimuksesta. Luvut on vahvistettu myös opetus- ja kulttuuriministeriössä. Lopputulos on noin kolme miljardia euroa.

Koulutus on yksi hallituksen kärkihankkeista, joten toista väylää koulutukseen lisätään 300 miljoonaa. Nettoleikkaukset tälle hallituskaudelle ovat 2,7 miljardia euroa. Tämä on kumulatiivinen laskelma vuoteen 2019 saakka ja se sisältää kuntien tehtävien leikkaukset.

Vertailuna voi käyttää edellisen hallituskauden samalla tavalla laskettuja säästöjä koulutukseen. Säästöt olivat lopulta 1,44 miljardia euroa, mutta se ei sisältänyt vaikutuksia kuntien rahoitusosuuksiin.

Luvut saadaan näyttämään sellaisilta kuin halutaan.

"Valitettavasti tämäkin hallitus joutuu leikkaamaan, onneksi ei kuitenkaan yhtä paljon kuin edellinen", sanoi esimerkiksi Petri Honkonen (kesk).

"Ihme, että pelataan kumulatiivisilla luvuilla. Pitäisi puhua oikeista luvuista."

Gustafsson muistutti, että kumulatiivinen laskentatapa on suoraan keskustan tekemästä välikysymyksestä viime talvelta.

Ennen vaaleja kaikki puoluejohtajat antoivat lupauksen, että koulutuksesta ei enää leikata.

"Petettyjen ja pettyneiden joukko on suuri", Gustafsson sanoi. Erityisesti ryhmäkokojen kasvaminen varhaiskasvatuksessa ja peruskoulussa suututti.

Eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta keskiviikkona.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat